Kan man betala räkningar med kreditkort?

Att betala räkningar med kreditkortet är idag enkelt och smidigt. Det finns flera sätt att göra det på, beroende på vilket kreditkort du har och vilken betalningsmottagare du ska betala till. Nedan följer två vanliga sätt att betala räkningar med kreditkortet.

Betala direkt från kortkontot

Med vissa kreditkort kan du betala fakturor direkt från kortkontot, vilket är en enkel och snabb lösning. Kort från Resurs eller Bank Norweigan är exempel på kreditkort där detta är möjligt. För att betala en faktura behöver du logga in på mina sidor eller i appen och fylla i fakturainformationen. Fakturabeloppet dras sedan från din tillgängliga kredit. Om ditt kort inte erbjuder denna lösning kan du istället föra över pengar från din tillgängliga kredit till ditt privata konto och sedan betala fakturan därifrån.

Det är dock viktigt att tänka på att för de flesta kort så börjar räntan ticka direkt från betalningsdatumet när det gäller fakturabetalningar och banköverföringar. Detta innebär att du inte får några räntefria dagar vilket gör att detta blir en dyr lösning. Dessutom betalas vanligtvis inte eventuell bonus ut för dessa typer av transaktioner.

Använd en extern tjänst

Om du inte har ett kreditkort som stödjer fakturabetalning mot en avgift kan du ändå betala en faktura med kortet genom att använda en extern tjänst. Två av dessa tjänster är Betalo och Billhop. När du använder någon av dessa tjänster blir fakturabetalningen som ett helt vanligt köp. På kontoutdraget syns den totala summan för fakturabetalningen inklusive serviceavgifterna med texten Betalo eller Billhop. Eftersom ditt kortföretag ser denna betalning som ett köp innebär det också att du får eventuella bonuspoäng för räkningsbetalningen.

Det är viktigt att tänka på att dessa externa tjänster tar ut en avgift för att använda deras tjänst. Detta kan göra att det blir dyrare att betala räkningar med kreditkortet på detta sätt. Dessutom kan det ta några dagar innan betalningen är genomförd, vilket kan innebära att du riskerar att missa betalningsdatumet om du inte är noggrann.

Sammanfattningsvis finns det flera sätt att betala räkningar med kreditkortet på, beroende på vilket kreditkort du har och vilken betalningsmottagare du ska betala till. Genom att använda ett kreditkort kan du också få bonuspoäng för dina betalningar. Det är dock viktigt att tänka på eventuella avgifter och att räntan kan börja ticka direkt från betalningsdatumet, vilket gör att det kan bli en dyr lösning.

Kvinna som betala räkningar med kreditkort

Hur fungerar tjänsten Billhop?

Billhop är en tjänst som gör det möjligt för dig att betala räkningar med kreditkort, oavsett vilket kort du använder. För att använda Billhop behöver du skapa ett konto och lägga till ett eller flera kreditkort. Visa, Mastercard, Diners eller Amex accepteras.

En fördel med Billhop är att det går att betala utländska fakturor, men det går inte att göra banköverföringar till privatpersoner. Dessutom går det inte att betala till banker och kreditkortsutgivare, inkassobolag, kronofogden.

Hur fungerar appen Betalo?

Betalo är en app som du kan ladda ner från Google Play eller Apple store. Du kan sedan koppla ditt kreditkort till appen genom att använda BankID. När ditt kort är kopplat till appen kan du använda Betalo för att betala räkningar och göra banköverföringar till svenska konton. För att genomföra en betalning väljer du vilket kort du vill använda (om du har flera), fyller i beloppet, kontonumret och OCR. Pengarna dras sedan direkt från ditt kreditkort.

Observera att Betalo inte tillåter betalningar av fakturor till banker, inkassobolag eller kronofogden.

Kostnaden för att använda Betalo varierar beroende på vilket kreditkort du har. Generellt är serviceavgiften 2,5% för Amex och 2,4% för Visa och Mastercard. Dock har många kortutgivare samarbeten med Betalo, vilket ger lägre avgifter.

Räkneexempel – vad kostar det att betala räkningar med kreditkort?

Kostnaden för att använda Billhop är 2,95%. Detta är en serviceavgift som tillkommer på det belopp som du väljer att betala med kreditkortet.

I detta räkneexempel har vi utgått från kortet Bank Norwegian, som är ett gratis Visa-kort med 0,5% i cashback. Kortet har upp till 45 räntefria dagar vilket innebär att ett köp som görs efter den 15 en månad måste betalas senast i slutet av nästkommande månad för att vara räntefritt. Räntan är 19,99% per år. Exemplet bygger på en faktura på 10 000 kronor som betalas den 20 och där hela kreditkortsfakturan betalas månaden efter.

  • Betala direkt från kortkontot: Ränta från första dagen blir 274 kronor i räntekostnader. Ingen serviceavgift eller Cashback ger en totalkostnad på 274 kronor.
  • Använda Billhop: Ingen ränta men däremot en serviceavgift på 295 kronor. Då du får tillbaka 50 kronor i cashback blir totalkostnaden 245 kronor.
  • Använda Betalo: Ingen ränta men däremot en serviceavgift på 190 kronor. Då du får tillbaka 50 kronor i cashback blir totalkostnaden 140 kronor.

Som du ser i exemplet så är Betalo idag det billigaste alternativet. Tänk på att kostnaderna ovan endast gäller om du betalar din kortfaktura direkt. Skulle du behöva skjuta på betalningen ytterligare en månad tillkommer en kostnad på cirka 170 kronor, oavsett vilket alternativ du väljer.

För och nackdelar med att betala räkningar med kreditkortet

Fördelar

  • Längre räntefri period. Genom att betala din räkning med kreditkortet kan du utnyttja kortets räntefria dagar (vanligtvis 30-60 dagar) för att få ihop pengar till fakturan. Detta ger dig extra tid att betala fakturan utan att behöva oroa dig för räntekostnader.
  • Mindre risk för betalningsanmärkning. Om du inte kan betala kreditkortsfakturan där fakturabetalningen ingår i tid, får du betala en hög ränta. Men denna konsekvens är betydligt mildare än om du inte betalat ursprungsfakturan. Påminnelse- och inkassoavgifter är inte bara dyra utan du riskerar också att få en betalningsanmärkning.
  • Bonuspoäng. Om du har ett kreditkort som ger bonuspoäng, kan du få bonuspoäng för köp som betalas via Betalo eller Billhop. Detta ger dig möjlighet att få extra förmåner som en vanlig fakturabetalning från ditt bankkonto inte ger.

Nackdelar

  • Kostnader. Att betala räkningar med kreditkortet kan kosta pengar. Detta beror på att det oftast tillkommer en serviceavgift för varje transaktion. Dessutom kan du hamna i en situation där du fortfarande inte har pengar när kreditkortsfakturan ska betalas, vilket oftast leder till höga räntekostnader.
  • Risk för överskuldsättning. Genom att skjuta upp betalningen av räkningar kan du frestas att spendera mer pengar än du har. När kreditkortsfakturan som innehåller din räkningsbetalning väl kommer, kanske du redan har lagt pengarna som skulle betala den på något annat. Detta kan leda till överskuldsättning.
  • Ingen bonus. Vissa kreditkort ger inte bonus vid betalning av fakturor, även om det sker via Betalo eller Billhop. Det är därför viktigt att kolla med kundservice för att se om du kan få bonuspoäng vid betalning av fakturor.

Att betala räkningar med ditt kreditkort kan vara ett bra sätt att komma ur en trång ekonomisk sits. Men det är viktigt att väga fördelarna mot nackdelarna. Jämfört med att ta ett lån för att betala en räkning är det en billig lösning, men billigast är förstås att betala fakturan som vanligt från ditt bankkonto.

Dessutom innebär att skjuta på betalningar alltid en risk för överkonsumtion och att den dåliga sits du förmodligen sitter i om du funderar på denna lösning eskalerar. Använd inte ditt kreditkort för att skjuta upp fakturor för köp som du istället kunde väntat med, utan låt detta bli en nödlösning för tillfälliga ekonomiska svackor!

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden