Tänk på det här innan du ansöker om billån

Funderar du på att köpa en ny bil? Behöver du kanske en större bil på grund av tillökning i familjen? Eller är det läge att köpa något mindre och eventuellt mer bränslesnålt? Behovet av bil varierar med ålder, familjesituation och ekonomi, och då och då är det helt enkelt dags att byta.

De flesta av oss har inte ekonomin för att bekosta en ny eller begagnad bil kontant. För att finansiera köpet krävs då ett billån. Innan du signerar låneavtalet och hämtar ut nycklarna till din nya bil finns det en del saker att tänka på. Här är fem punkter du bör ta en funderare kring.

1. Bestäm hur stor månadskostnaden får vara

Biltillverkare

Innan du ens besöker bilhallen för att se ut en bil bör du räkna på vad din ekonomi klarar av. I uträkningen ska du inte bara ta med kostnad för amortering och räntor på billån.  Du ska även räkna med drivmedel, service, skatt och de andra kostnader som är förenade med att äga bil. Du gör klokt i att sätta ett absolut tak i kronor och ören och se till att taket är i harmoni med din hushållsbudget. Du kan med fördel utgå från vad du betalar idag. Samla ihop alla låneavier, fakturor och kvitton och dela med tolv månader för att få fram din nuvarande månadskostnad.

2. Kan du lägga en högre kontantinsats?

När du köper en bil hos en bilhandlare, oavsett den är ny eller begagnad, ska du alltid betala minst 20% av priset kontant. Det kan du göra med antingen en inbytesbil, sparade pengar eller ett privatlån. Ju högre kontantinsats, desto mindre blir din månadskostnad för billånet. Dessutom kan du möjligen få chansen att pruta på räntan.

3. Jämför räntor på billån

Varje bilhandlare har samarbeten med banker och kreditgivare, men normalt handlar det endast om en aktör. Om du vill försöka få en så bra ränta som möjligt kan du jämföra olika bilhandlares erbjudanden och olika långivares räntor på billån. Denna process kan du göra själv, men du bör notera att det kan leda till ett större antal kreditupplysningar. Ett alternativ är att gå via en låneförmedlare.

4. Löptidens längd är viktig

Vissa gånger har du möjlighet att själv välja löptid för billånet. Det kan vara lockande att välja en lång löptid för att på så sätt få en lägre månadskostnad. Denna fördel kommer dock med nackdelen att totalkostnaden blir högre. Över tid kan en lägre månadskostnad göra att du betalar onödigt många tusenlappar för din bil, särskilt om du tar med värdeminskningen i beräkningen.

5. Kan du ta ut extra på bolånet?

I det fall du har extra låneutrymme på bolånet kan du fundera på att ta det i anspråk i stället för att ta ett billån. Det finns inget lån som är billigare än ett bolån, och det gör att du kommer undan billigare. Om du väljer en sådan lösning, se till att du är införstådd med de nya reglerna kring amorteringskrav på nya bolån.

Glöm inte det nya bonus/malus-systemet

Sist men inte minst bör vi i sammanhanget nämna något om de nya bonus/malus-reglerna för nya bilar som införs den 1 juli i år. Den grundläggande principen är att bilar med höga koldioxidutsläpp får en högre skatt medan raka motsatsen gäller för bilar med låga utsläpp. För bilar som släpper ut mindre än 60 gram koldioxid per kilometer betalar staten till och med ut en bonus. Om du ska köpa ny bil bör du hålla datumet den 1 juli i minnet och planera tidpunkten för inköpet efter detta.

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden