Ta lån som student – Vägledning med 4 tips

Snabbval
Läser in...

  Som student kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop och det kan hända att studiemedlet inte räcker till. Om du har utnyttjat det maximala studielånet från CSN eller om du behöver mer pengar för att täcka alla avgifter och utgifter, kan det vara en möjlighet att söka om ett lån från en annan långivare. Men går det att ta lån som student? Svaret är ja, det går att ta lån som student från andra långivare än CSN. Dock kan det vara svårare att få lån som student eftersom du inte har någon fast inkomst eller säkerhet att erbjuda. Om du ändå vill ta ett lån som student kan det vara en fördel att ha en medlåntagare eller en borgenär som kan stå som säkerhet för lånet. Det är viktigt att du noga jämför olika långivare och deras villkor innan du tar ett lån som student.

  ta lån som student

  Ta lån som student – varför då?

  Många studenter tycker inte att studiemedlet räcker till för att täcka alla levnadskostnader. En rapport från Sveriges Förenade Studentkårer visar att ungefär hälften av alla tillfrågade studenter känner så. Dessutom väljer allt fler studenter att bo hemma och få hjälp av sina föräldrar för att finansiera sina studier. Men det är inte alla som har den möjligheten. Om du inte kan få finansiellt stöd på andra sätt och studiemedlet inte räcker till, kan det vara nödvändigt att ta ett annat lån än studielånet för att klara av dina levnadskostnader.

  Lån utan säkerhet

  Som student kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop, särskilt om du inte har mycket sparpengar eller äger din bostad. I sådana fall kan ett lån utan säkerhet vara ett alternativ för att täcka utgifterna. Lån utan säkerhet är också känt som konsumtionslån och inkluderar alla typer av lån där du inte pantsätter något för att få lånet, exempelvis privatlån eller sms-lån.

  Privatlån är vanligtvis större belopp som återbetalas över en längre tid, medan snabblån är mindre belopp som återbetalas snabbare. Vilken typ av lån som passar bäst för dig som student beror på vad du har tänkt använda lånet till.

  En utmaning med att ta lån som student är att du ofta behöver ha en inkomst. Det kan räcka med ett extrajobb, även om du inte tjänar mycket pengar på det. Många långivare kräver att du ska tjäna cirka 100 000 kr per år, vilket inte är mycket per månad.

  Om du inte har en inkomst eller inte får studiemedel, men ändå vill ta lån som student, kan det vara nödvändigt att ha en medsökande på låneansökan. På så sätt tar långivaren en mindre risk och du kan få bättre villkor på lånet.

  Det är viktigt att du tänker igenom dina behov och ekonomiska möjligheter innan du tar ett lån utan säkerhet. Se till att du kan betala tillbaka lånet enligt avtalet för att undvika höga räntekostnader och skuldsättning.

  ta lån som student

  Mikrolån för studenter

  Som student kan det ibland vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Kanske behöver du en extra summa pengar för att finansiera kurslitteratur eller andra levnadskostnader. I sådana fall kan ett mikrolån vara en bra lösning för dig.

  Mikrolån, är mindre lån som kan betalas tillbaka inom kort tid. Om du vet att du kommer att kunna återbetala lånet inom 14 eller 30 dagar kan du till och med låna pengar gratis. Det finns nämligen mikrolån som låter nya kunder låna pengar utan ränta första gången.

  Om du behöver pengar innan din nästa inbetalning från CSN trillar in kan det vara en god idé att ansöka om ett mikrolån. Du kan använda pengarna till att köpa det du behöver, till exempel en dator eller möbler till ditt studentrum.

  I Sverige har man alltid 14 dagars ångerrätt, vilket innebär att du kan betala tillbaka hela lånebeloppet utan ränta eller andra kostnader inom den tiden, oavsett vilken långivare du lånar av.

  Credifi och Lumify är två långivare som har räntefria lån som en kampanj för förstagångskunder. Hos dem kan du låna 10 000 kr eller mer gratis om du betalar tillbaka hela beloppet inom 30 dagar.

  I slutändan är det viktigt att du noga överväger om ett mikrolån är rätt för dig och att du har en plan för hur du ska betala tillbaka lånet.

  Tips i korthet

  När du ska ta ett lån är det viktigt att du väljer rätt långivare och ansöker på ett smart sätt. Här är några tips som kan hjälpa dig att göra en välgrundad ansökan:

  TipsBeskrivning
  Välj en lämplig långivareJämför flera långivare via en låneförmedlare som du hittar hos oss för att få flera erbjudanden utifrån en ansökan. Se till att du uppfyller alla krav så att du inte ansöker i onödan.
  Ansök med en medlåntagare om du har möjlighetDet kan förbättra dina lånevillkor och sänka kostnaderna för lånet. Hos vissa långivare kan det till och med vara ett krav om du vill ta lån som student utan inkomst.
  Gör upp en budget för hur du ska återbetala lånetPlanera dina månadskostnader och se till att du har tillräckligt med inkomster för att täcka kostnaderna.
  Teckna lånet om du har råd med kostnadernaUtgå från din budget och väg för- och nackdelar mot varandra. Kommer lånet att hjälpa dig framåt? Om det finns en risk att lånet kommer att försämra din ekonomi – avstå.

  Genom att följa dessa tips kan du öka dina chanser att få ett lån med bra villkor och undvika onödiga kostnader. Kom ihåg att göra en grundlig undersökning innan du ansöker om ett lån och se till att du har råd med återbetalningarna.

  ta lån som student

  Sammanfattning

  Att finansiera dina studier kan vara en utmaning, särskilt om du inte har tillräckligt med pengar från studiemedlet eller inte vill ta ett studielån från CSN. Men det finns alternativ tillgängliga för dig, inklusive snabba eller privata lån. Även om det kan vara obekvämt att ta ett lån, kan det vara en nödvändighet för att kunna fortsätta studera och nå dina karriärmål.

  Det är viktigt att komma ihåg att ett lån är en skuld som måste betalas tillbaka, så det är viktigt att du noga överväger dina alternativ och skapar en plan för att betala tillbaka lånet. Om du bestämmer dig för att ta ett snabbt eller privat lån, se till att du förstår villkoren och räntesatserna innan du skriver under avtalet.

  Att ta ett lån som student kan vara en utmaning, men det finns alternativ tillgängliga för dig. Genom att noga överväga dina alternativ och skapa en plan för att betala tillbaka lånet kan du fortsätta studera och uppnå dina karriärmål.


  Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden