Svensk Guide: Min Pension [2021]

Ett par som sitter och tittar på solnedgången.

Att spara ihop till en riktig pension är mycket viktigt, detta så att du ska kunna få en bra tillvaro även efter det att du har pensionerat dig. I denna text ska vi därför gå igenom allt som har med pension i Sverige att göra.

Vad är min pension?

Vad är min pension egentligen för något? Svaret på denna fråga är att pension på många sätt och vis kan liknas vid en uppskjuten lön som du får tillgång till först när du pensionerat dig och slutat jobba. Under alla år som du jobbar och betalar skatt här i Sverige pensionssparar du och tjänar helt enkelt ihop till en pension som du kan leva på när du väl slutat jobba. Min pension är dock ett begrepp som brukar delas in i två olika delar. En av dessa är allmän pension. Allmän pension är det Pensionsmyndigheten som sköter, och det är alltså denna som du tjänar ihop till när du arbetar och betalar skatt i Sverige.

Den andra typen av pension brukar man hänvisa till som tjänstepension eller avtalspension. Den är det i de flesta fall din arbetsgivare som står för. Notera dock att det inte är något krav på att din arbetsgivare måste förse dig med tjänstepension, så du kan inte ta det för givet att denne kommer göra det. Med detta sagt är det dock vanligast att arbetsgivaren brukar göra det. Detta och mycket mer relaterat till din pension kan du läsa om på minpension.se.

Hur räknar jag ut min pension?

Hur gör jag då för att räkna ut min pension? Svaret på denna fråga är att det inte är lika krångligt att göra det som det till en början kan låta. Det finns nämligen många sidor på nätet där du på ett snabbt och smidigt sätt kan räkna ut din pension. En av dessa sidor är minpension.se. Besök därför denna sida för att räkna ur hur mycket du kan få i pension.

Varför behöver man en pension?

Varför behöver man då en pension? Det gör man eftersom man när man inte längre jobbar fortfarande måste kunna försörja sig. Detta kan man göra genom att få en pension. Som tidigare nämnt sparar du nämligen ihop till din pension när du jobbar och betalar skatt här i Sverige, detta i form av allmän pension. Tillsammans med tjänstepensionen ger dig detta därför pengar som du kommer att kunna använda till att försörja dig när du blir äldre och slutar arbeta. Trots att man inte längre jobbar kommer man ju nämligen fortfarande att behöva pengar för att kunna försörja sig. Just detta får du alltså genom din pension. Med hjälp av denna kommer du att kunna klara dig ekonomiskt även efter det att du lämnar arbetslivet bakom dig.

Vad händer med min pension om jag dör?

Vad händer då med min pension om jag dör? Svaret på denna fråga är att Pensionsmyndigheten kommer fortsätta att betala ut din pension till ditt dödsbo under samma månad som du gått bort. Efter detta upphör dock utbetalningen av din pension, och den pension som du har kvar blir till så kallade arvsvinster. Men vad är då arvsvinster för något? Svaret är att när du går bort och efter att din pension betalats färdigt till ditt dödsbo fördelas det som finns kvar på ditt pensionskonto i arvsvinster och betalas ut till personer som är lika gamla som du var när du gick bort. För vissa pensionärer är arvsvinster en förutsättning för att de ska kunna klara sig ekonomiskt till dess att de går bort. Du kan därför veta med dig att dina pensionspengar inte kommer att gå om intet när du avlider, utan de kommer att kunna hjälpa andra pensionärer att få en så bra ekonomi som möjligt. Arvsvinster fördelas en gång per år, och du kan se hur mycket av de som tilldelas dig i det orangea kuvert som du får från Pensionsmyndigheten. Om du vill att så mycket som möjligt av dina pensionspengar i stället ska gå till din man/hustru eller din sambo kan du välja att teckna ett så kallat efterlevandeskydd. Då kommer stora delar av din kvarvarande pension i stället för arvsvinster att gå till din andra hälft under resten av dennes liv. Det kan vara ett bra alternativ för dig som vill kunna försäkra dig om att din partner kommer att kunna klara sig ekonomiskt även efter det att du avlidit.

Hur mycket skatt betalar jag på min pension?

Hur mycket skatt betalar jag då på min pension? När det gäller allmän pension drar Pensionsmyndigheten den kommunalskatt som gäller i den kommun du bor i från din pension. För tjänstepension brukar de flesta pensionsbolag ta ut en skatt som ligger på ca 30% av beloppet. Exakt hur mycket detta blir i pengar beror förstås på hur mycket som du får i pension.

 Vem kan få pension i Sverige?

När det gäller garantipension behöver du ha varit bosatt i Sverige i minst tre år för att kunna få rätt till en sådan. För att ha rätt till en full sådan måste du dock ha bott i Sverige i minst 40 år, och detta från och med det att du var 16 år gammal till och med det år då du fyller 64. För dig som har bott i Sverige under en kortare period än så minskar din garantipension med 1/40-del per år.

Vilka krav finns det för att få pension i Sverige?

Som tidigare nämnt måste du ha bott i Sverige i minst tre år för att kunna få garantipension. För en full sådan måste du dock ha bott i landet sedan du var 16 år gammal och i minst 40 år, till och med det år då du fyller 64.

Sammanfattning

Pension är något mycket viktigt eftersom det är en förutsättning för att du ska kunna klara dig ekonomiskt efter det att du pensionerat dig och slutat arbeta. Det är helt enkelt en typ av lön som har hållits inne för dig fram till dess att du går i pension.

FAQ

Hur stor blir min pension?

Exakt hur stor din pension kommer att bli beror på hur mycket du har jobbat, hur mycket du har tjänat och hur mycket du betalat i skatt i Sverige under din livstid. Om det är så att du tänkt gå i pension när du är 65 år och har varit heltidsanställd sedan 23 års ålder kan man i regel säga att du kommer att få ungefär 60 procent av den lön du brukade ha i pension.

När kan jag ta ut min pension?

Trots att de flesta väljer att gå i pension vid 65 års ålder finns det inte något krav på att du måste göra det. Du har helt enkelt själv möjlighet att välja när du ska gå i pension, även om det är långt ifrån alla som har råd att gå i pension vid en alltför ung ålder. När det gäller tjänstepension kan du välja att börja ta ut denna redan vid 55 års ålder om du så önskar.

Hur ser jag min pension?

Du kan bland annat se din pension genom att göra ett besök på minpension.se.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden