Skuldfinansieringslån

Hur mycket vill du låna?

Ett skuldfinansieringslån är ett lån som används för att samla skulder. Detta kan också ofta gå under namnet refinansieringslån eller nystartslån.

Eftersom skulder har en tendens att snabbt öka i kostnad – speciellt sådana skulder som gått till inkasso, eftersom ränta och övriga kostnader hos inkasso brukar vara hutlöst höga – bör man försöka bli av med sina skulder så snart som möjligt. Risken finns annars att de växer lavinartat och ju längre tid man väntar med att lösa dem, desto svårare kommer det bli.

Samla skulder med ett privatlån

Lån anpassade för dig
Lån anpassade för dig
Samla skulder med ett privatlån

samla lån

När blir det billigare att samla lånen?

Så när är det dags för en nystart?

Om du behöver en ekonomisk nystart på grund av tidigare ekonomiska problem, kan ett skuldfinansieringslån vara lösningen. För att beviljas ett sådant lån måste du naturligtvis ha ekonomiska förutsättningar för att kunna återbetala detta. Eftersom denna typ av lån riktar sig till personer som behöver hjälp att komma på rätt köl ekonomiskt och få ordning på sin ekonomiska situation, har de dock överseende med att lånet till exempel kan behöva läggas upp över en relativt lång löptid.

Det brukar också vara möjligt att betala mindre på lånet till en början och därefter höja de månatliga amorteringarna när man väl kommit på banan igen. Känner man att det kan bli svårt att sköta återbetalningarna enligt avtalat måste man ta kontakt med långivaren omedelbart.

Så länge man förklarar läget och har en öppen dialog med långivaren brukar det finnas möjlighet att lägga om amorteringarna under en viss tid – det viktiga för dem är ju att få tillbaka sina utlånade pengar, något de inte kommer få om din ekonomi havererar igen.

Så fungerar det att lösa gamla lån och skulder

När du tar ett skuldfinansieringslån för att lösa gamla lån och skulder, behöver du som regel ange i din låneansökan vilka skulder det är du vill reglera med ditt lån om det beviljas. Detta beror på att långivaren i sådana fall själva kommer gå in och lösa ut dina gamla lån och skulder med ditt nya lån, i tillfälle att det beviljas.

Anledningen till att långivaren själv går in och löser skulderna har främst att göra med att de ska säkerställa att det beviljade lånet faktiskt går till just detta ändamål.

När sådana långivare som tillhandahåller vanliga blancolån (lån utan säkerhet) vanligen inte har möjlighet att vara behjälpliga för de låntagare som har skulder hos Kronofogden, har de långivare som erbjuder skuldfinansieringslån faktiskt möjlighet att hjälpa till.

Att äntligen ta sig ur skuldträsket är något som för den enskilde individen brukar vara befriande både för den personliga ekonomin, såväl som för självkänslan.

Samla skulder med ett privatlån

Att ansöka om ett skuldfinansieringslån

Det kan vara svårt att ta just det där första steget för att ansöka om ett skuldfinansieringslån. Just skulder är ett ganska så känsligt ämne och det kan vara skamfyllt att behöva erkänna att man dragit på sig skulder som man inte kunnat återbetala. Men om man drabbas av sådana känslor, ska man ha i åtanke att det är många människor i Sverige idag som sliter med skulder.

Anledningarna till detta är ungefär lika många som det finns skuldsatta personer. Ofta handlar det även om saker man inte kunnat rå på eller förutspå. Det kan vara något så simpelt som en tids sjukskrivning eller ändrade anställningsvillkor som därmed leder till en negativ inverkar på ens privatekonomi. Något som snabbt kan övergå i en skuldsättning.

I vissa fall kan det också handla om något så simpelt som en missad räkning. Skatteverket tillhör de aktörer som i vissa fall skickar en förfallen faktura direkt till Kronofogden utan någon påminnelse först.

Budget- och skuldrådgivare hos kommunen

Det är också viktigt att tänka på att det finns ingenting negativt med att ta ansvar för sin ekonomi – tvärt om är det bland det bästa man kan göra.

Om du har skulder som du vill lösa med hjälp av ett finansieringslån, men du inte vet var du ska börja – har vi ett bra tips här.

Varje kommun måste enligt svensk lag tillhandahålla en budget- och skuldrådgivare. Att besöka denne är alltid kostnadsfritt och besöket registreras inte någonstans.

Hos kommunens skuldrådgivare kan du även få hjälp med att ansöka om ett finansieringslån – de har möjlighet att hjälpa dig genom hela processen, från ansökan tills att lånet är avbetalt. De kan också hjälpa dig att lägga upp en rimlig budget som du kan förhålla dig till för att få din ekonomi att gå ihop. För ekonomisk rådgivning är detta därför en tjänst som rekommenderas att nyttja.

Vem kan ansöka om ett skuldfinansieringslån?

Alla som har skulder har även möjlighet att ansöka om ett skuldfinansieringslån. Varken skuldsaldo hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar behöver vara något hinder, eftersom denna typ av lån riktar sig mot just de personer som behöver hjälp med finansiella medel för att ta sig bort från just detta.

En grundläggande regel är även att alla betalningsanmärkningar hos den sökande behöver vara minst 6 månader gamla. Detta beror på att nytillkomna betalningsanmärkningar tyder på nuvarande betalningssvårigheter. Även om ett skuldfinansieringslån är till för att hjälpa den som har hamnat i en jobbig ekonomisk situation, vill långivaren se att kunden har möjlighet att återbetala lånet.

Dessa punkter brukar vara grundkraven för att beviljas ett skuldfinansieringslån:

  • Du ska vara minst 18 år gammal
  • Du ska vara fast bosatt i Sverige och ha varit folkbokförd i landet sedan minst 3 år tillbaka
  • Du ska ha ett svenskt bankkonto
  • Du ska ha ett svenskt mobilnummer
  • Om du har betalningsanmärkningar får ingen av dessa ha uppkommit det senaste halvåret
  • Lånet ska användas till att lösa befintliga skulder och lån

Skuldfinansieringslån och kreditupplysning

Precis som inför vilket lån som helst kommer en kreditupplysning att göras även i samband med att du ansöker om ett skuldfinansieringslån. I upplysningen anges bland annat dina deklarerade inkomster, dina beviljade lån och krediter, eventuella betalningsanmärkningar samt tidigare gjorde kreditupplysningar från de senaste 12 månaderna.

Den kreditupplysning som görs kommer därför vara en del i det underlag som används för att besluta om du ska beviljas ett skuldfinansieringslån eller ej.

Ditt kreditbetyg påverkas av en rad olika saker – bland annat får du ett sämre kreditbetyg om du har flera olika lån och krediter. Detta beror på att kreditbolagen anser det vara en större risk att du missköter dina lån om du har flera sådana jämfört med om du bara har ett. Det innebär att ett skuldfinansieringslån inte bara kan hjälpa dig att få ordning på din ekonomi – det kan också hjälpa till att förbättra ditt kreditbetyg.

Jämför privatlån förskuld finansiering

Sänk månadskostnaden med ett skuldfinansieringslån

Ett skuldfinansieringslån som tas för att lösa ut dina befintliga skulder har stor chans att därmed sänka dina månadskostnader. Detta gäller kanske framför allt dig som har flera skulder eller skulder som gått till inkasso. Flera skulder innebär som regel flera aviavgifter – pengar som betalas till ingenting.

Om dessa samlas i ett enda lån betalar du maximalt en enda aviseringsavgift varje månad och redan där så har du därmed sparat pengar. Om du har skulder hos inkasso som du löser ut har du också god potential för att sänka dina månadskostnader. Inkasso tar ut en väldigt hög ränta och även om räntan på ett skuldfinansieringslån inte heller är den lägsta, kommer den med största sannolikhet vara lägre än räntan hos inkasso.

Senaste nytt

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden