Sanera ekonomin med ett omstartslån – så här gör du

omstartslan

Har du någonsin hört talas om omstartslån? Det privatekonomiska livet går ofta i cykler med naturliga upp- respektive nedgångar. Om nedgångarna blir för många och för långa kan dock ekonomin bli mycket sårbar, särskilt om lån följer på lån.

Att ta lån för att räta upp en svag ekonomi är aldrig att rekommendera, men det finns en typ av lån som kan fungera som en mer lämplig räddningsplanka. Det handlar om så kallade omstartslån. Dessa lån kan vara i form av ett traditionellt privatlån eller ett för dem som äger sin egen bostad lån med bostadens värde som säkerhet. Nedan kan du läsa mer om båda dessa konstruktioner.

Snabbval
Läser in...

  Omstartslån som samlingslån

  Om du har många små lån som smslån och/eller stora lån är din ekonomi automatiskt mycket sårbar i och med att en betydande del av din disponibla inkomst förmodligen går till räntor och amorteringar. Är lånen dessutom av det dyrare slaget blir situationen enkelt ännu mer besvärande.

  Stämmer den här beskrivningen in på dig är det naturliga valet att ansöka om ett samlingslån, alltså ett lån genom vilket du så att säga samlar ihop dina utestående krediter och lån i ett enda lån. Du löser betalningsskyldigheten för de befintliga lånen och betalar i fortsättningen endast på ett lån.

  För att du ska kunna ansöka om ett samlingslån krävs att du inte har något skuldsaldo hos Kronofogden. Du ska också i övrigt ha en ekonomi som utifrån långivarens mallar är tillfredsställande när det gäller din möjlighet att betala tillbaka. När det gäller frågan om betalningsanmärkningar kan vara ok, har olika långivare olika syn på saken. En del långivare accepterar smslån med betalningsanmärkningar.

  Att samla lån är något som blir mer och mer vanligt, och det är både svårt skuldsatta och personer som bara är ute efter att sänka sina lånekostnader med några procent som använder sig av möjligheten. Om den här typen av omstartslån låter intressant, läs gärna mer på vår sida om samlingslån.

  Omstartslån för dig med skulder hos Kronofogden

  Du kan aldrig ta ett privatlån med ett skuldsaldo hos Kronofogden. Finns du med i rullorna hos Kronofogden på grund av gamla synder som du inte har lyckats lösa finns alltså ingen möjlighet att ansöka om ett samlingslån av den typ vi beskriver ovan. Du får istället rikta in dig på den typ av omstartslån som du kan teckna med din bostad som säkerhet.

  Det finns idag ett par nischbanker som erbjuder relativt kortfristiga (upp till tre år) lån med bostaden som säkerhet. Du måste normalt låna minst 100 000 kr och du får vara beredd på att betala upp emot 5000 kr i olika avgifter oavsett lånets storlek. Avgifterna kan upplevas som betungande, men samtidigt kan de förmodligen täckas av de pengar du sparar på den totalt sett lägre räntan på dina lån.

  Viktigt att notera: Att långivaren har säkerhet i bostaden betyder inte att kraven på inkomst blir mindre betydande. Du som låntagare måste ju ha en inkomst för att löpande kunna betala räntor och amorteringar på omstartslånet. Räntan sätts alltid individuellt. Värdet på bostaden har ingen betydelse, men belåningsgraden kan läggas in i bedömningen av dels om du ska beviljas ditt omstartslån, dels vilken ränta du ska erbjudas.

  Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden