Loanstep pressar priserna på snabblån

logo savelend loanstep

En kreditgivare tar ut ränta på sina lån för att få täckning för både sina egna kostnader, risken med att låna ut samt en skälig vinst i verksamheten. En privatperson med pengar över på sitt sparkonto har inte alls samma krav på avkastning. Det är denna princip låneförmedlaren Loanstep baserar sin verksamhet på. Genom att sammanföra privatpersoner vill låna ut med privatpersoner som vill låna kan de sistnämnda erbjudas lägre räntor än vad traditionella långivare kan göra.

Nedan kan du läsa mer om Loansteps innovativa system för lån mellan privatpersoner.

Peer to peer för lägre lånekostnader

Loanstep är en relativt ny aktör inom den bransch som populärt går under benämningen ”fintech”. Benämningen står för nya tekniker för att effektivisera ekonomiska transaktioner och bryta storbankernas dominans inom allt som har med sparande, lån, försäkringar, med mera, att göra. Ett hett tema inom fintech är peer-to-peer. Begreppet, som först kom på tapeten när tekniker för att dela musik och film online började växa fram, handlar om direkta transaktioner mellan privatpersoner.

Det är peer-to-peer för lån som är Loansteps idé. Genom varumärket Savelend attraheras kapital från privatpersoner som ser en möjlighet att få avkastning genom att investera i lån till andra privatpersoner. Loanstep allokerar sedan detta kapital till de som behöver låna. Loansteps roll är, förutom att administrera plattformen som krävs för matchningen mellan långivare och låntagare, att hantera ansökningar, göra kreditkontroller samt betala ut pengar. För administrationen tar Loanstep ut en avgift. Den är dock mycket lägre än vad en traditionell långivare för snabblån skulle debitera.

För långivarna blir resultatet av en investering i Savelend en betydligt högre avkastning än vad ett vanligt räntekonto kan ge. Faktum är att avkastningen mycket väl kan överstiga avkastningen på aktiemarknaden. Det är tydligt om vi tittar på den genomsnittliga avkastningen för de senaste två åren (2015: 14,8%, 2016: 13,4%).

För låntagarna blir effekten att kostnaden för snabblånet blir lägre än genomsnittet sett över alla snabblån. Det finns ett par exempel på långivare som håller lägre priser än vad Loanstep gör, men P2P-modellen innebär utan tvekan att priserna pressas överlag.

14 dagars räntefria lån

Loansteps produkt inom snabblån är ett lån på belopp mellan 1000 – 5000 kr som ska betalas tillbaka på 60 dagar. Kostnaden för det här lånet i form av ränta och avgifter kan sägas ligga ungefär på genomsnittet för motsvarande erbjudanden hos andra aktörer. Emellertid erbjuder Loanstep en möjlighet att låna med rabatt, och det är genom denna lösning som Loanstep verkligen pressar priserna.

Om återbetalning sker inom perioden 15-30 dagar efter ansökan får låntagaren en rabatt på mellan ungefär 41-47% (ju lägre lånebelopp desto större procentuell rabatt!). Om återbetalning sker inom 14 dagar blir lånet helt och hållet kostnadsfritt.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden