Kreditkort för studenter – hitta rätt kort för dig

Skaffa dig ett kreditkort för studenter! Snart börjar höstterminen på högskola och universitet för flera hundratusen svenskar. För vissa innebär de kommande veckorna det första mötet med den lite speciella värld som studentlivet innebär. Andra påbörjar ett andra eller ett tredje år på ett utbildningsprogram och en del är i färd med att avsluta studierna. Hur som helst är augusti/september alltid månader då det händer lite extra. Dessa månader är också de då budgeten för studenterna kan vara extra ansträngd.

Ska du studera i höst? Är du orolig för ekonomin under studietiden? Det första och bästa tipset är att alltid se till att följa en budget. Ett annat tips är att skaffa en buffert i form av ett kreditkort. Här kan du läsa mer om fördelar med kreditkort under studietiden. Du kan också se vilka speciella villkor som gäller för kreditkort för studenter.

kreditkort för studenter

Snabbval
Läser in...

  Jämna ut toppar och dalar med kreditkort

  Som student på högskola och universitet har du ojämna inkomster. Pengarna från CSN kommer inte alltid när du behöver dem och överlag är studiestödet inte särskilt väl tilltaget. Inte heller utgifterna följer en jämn kurva. Augusti och september är exempel på månader då utgifterna mycket väl kan överstiga inkomsterna. Att flytta kostar, att köpa kurslitteratur likaså. De första veckorna på terminen innebär också ofta utgifter för så kallade ”nolleperioder”.

  Ett kreditkort har till grundläggande funktion att fungera som en buffert när utgifterna överstiger inkomsterna. Det fungerar lite annorlunda än mindre lån som smslån. När ekonomin sedan närmar sig ett normalläge ska man betala tillbaka den skuld man har dragit på sig genom pengarna som man lånat. På så sätt kan ett kreditkort vara ett sätt att få ekonomin att gå runt vissa månader på studieåret.

  Exempel: Du kommer att få CSN-pengar den 25 augusti. Du har dock stora utgifter för terminsstarten innan du får pengarna från CSN. Du täcker då upp utgifterna med kreditkortet för att sedan betala tillbaka när studiemedlet kommer in på kontot.

  Så här fungerar kreditkort för studenter

  Det är i grunden ingen skillnad mellan olika kreditkort. Principen är att du gör inköp på kredit och sedan betalar mot faktura eller autogiro i efterhand. Betalar du tillbaka hela skulden i rätt tid behöver du inte betala ränta. Betalar du bara minimibeloppet börjar ränta räknas och du får därmed en större skuld att betala nästa månad.

  Exempel: Du använder ditt kort för utgifter på totalt 3000 kr under månad 1. I mitten av månad 2 får du en faktura på 3000 kr. Betalar du hela beloppet blir din skuld nollad och användningen av ditt kreditkort är räntefritt.

  Kreditgränser

  Kreditgränsen är det maximala beloppet för din totala skuld. Du kan inte använda kreditkortet för ytterligare betalningar om du slår i taket. För att åter få tillgång till krediten måste du göra en inbetalning.

  Exempel: Du har en kreditgräns på 15 000 kr och du har utnyttjat den maximalt. Du gör en extra inbetalning på 3000 kr vilket ger dig just 3000 kr i extra kreditutrymme.

  För ett ”vanligt” kreditkort kan man ansöka om kreditgränser på upp emot 100 000 kr. För kreditkort för studenter sätts den maximala kreditgränsen betydligt lägre än så. Det finns två anledningar till det. Den första är att kortutgivaren inte vill ta risken att du inte kan betala tillbaka större belopp. Du har ju begränsade inkomster som student. Den andra är av en mer ”human” karaktär och det handlar om att du inte ska kunna dra på dig så stora skulder att du drabbas mycket negativt ekonomiskt.

  Hos de banker och kortutgivare som erbjuder kreditkort för studenter är maximal kreditgräns normalt mellan 10 000 – 20 000 kr. Du väljer själv kreditgräns inom detta intervall. Skulle du behöva höja gränsen är det normalt ganska enkelt att göra det.

  Bonusprogram och andra förmåner

  Du känner säkert till att kreditkort ofta kan vara kopplade till bonusprogram, till exempel för återbäring. Med tanke på de låga kreditgränserna för kreditkort för studerande ger bonusprogram med återbäring på någon procent inte något större tillskott till studentekonomin, men många bäckar små ger som bekant resultat.

  Andra förmåner som kan vara kopplade till kreditkort kan vara mer förmånliga. Det handlar till exempel om reseförsäkringar. Genom att köpa resor med kreditkort får du normalt en reseförsäkring som på ett bra sätt kompletterar den du har via hemförsäkringen. Jämför kreditkort för att hitta det kort som ger de bästa förmånerna. Kom dock alltid ihåg att förmånerna inte ska vara det mest centrala när du väljer kort.

  Skaffa kreditkort – tänk på det här först

  När du använder ett kreditkort sätter du dig själv i skuld. Det är viktigt att du tar allvarligt på detta faktum. Varje krona du spenderar idag ska betalas tillbaka imorgon och själva fördelen med att skjuta upp betalningar kommer med kravet på att du ska betala ränta (om du inte betalar hela fakturan på en gång).

  Innan du ansöker om ett kreditkort bör du fundera kring följande:

  • Kan du låna/få bidrag från föräldrar i stället för att använda kreditkort?
  • Är du bekväm med att sätta dig själv i skuld?
  • Vilken kreditgräns kan du känna dig bekväm med?
  • Har du den disciplin som krävs för att sköta återbetalningarna?
  Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden