Funderar du på att byta bank? – Tänk på det här!

Bank- och lånebranschen är en konkurrensutsatt marknad. Det gör att det finns många alternativ till den bank du har idag. Ett byte kan leda till bättre villkor och stora fördelar för din plånbok på sikt. Trots det är många bankkunder lojala och väljer att inte byta eller flytta lån.

Enligt en undersökning av Konsumentverket från 2018 har 30 % av svenskarna antingen försökt eller funderat på att byta bank, men inte gjort det. Att byta bank uppfattas av många som något krångligt, men faktum är att det ofta kräver minimal ansträngning från din sida.

Innan du tar tag i att byta bank finns det dock några saker du bör ta i beaktande.

Byta bank

Byta bank för vardagstjänster

Att endast byta bank för konton och betaltjänster går ofta mycket snabbt då de flesta banker har rutiner för dessa byten. Du vänder dig helt enkelt till den bank du vill byta till så ser de till att kontona hos din nuvarande bank avslutas och att pengarna förs över till ditt nya konto.

Flytten är kostnadsfri och så länge du lämnar in all nödvändig information bör det inte ta mer än ett par bankdagar. I flytten överförs även tjänster som existerande autogiron, men tänk på att kommande betalningar och e-fakturor i din gamla Internetbank inte förs över automatiskt.

Se därför till att betala dessa innan kontot stängs för att undvika påminnelseavgifter.

Flytta existerande lån till ny bank

Eftersom räntor och lånevillkor skiljer sig mellan olika banker är det i regel alltid en god idé att se över vad andra aktörer kan erbjuda. Beroende på hur stort ditt lån är kan en minskning på några procent göra att du sparar flera tusen kronor i räntekostnader vid ett byte av bank.

Det finns inga rutiner för att flytta lån mellan banker och processen kan därför ta längre tid. Du gör en ny låneansökan hos den valda banken, motsvarande den summa du vill flytta. Aktören gör då en kreditbedömning och när lånet godkänts löser banken det gamla lånet.

Processen är densamma om du skulle vilja samla dina lån för att sänka dina kostnader och slippa att ha lånen utspridda. Du bör dock ange i din låneansökan att det handlar om ett samlingslån. Nedan följer några andra faktorer att tänka på vid en flytt av lån.

Förtidslösa lån med bindningstid

Om du har lån med bindningstid, det vill säga lån där räntan är bunden en viss tid, kanske det inte gynnar sig att byta bank. Långivaren har nämligen rätt till ränteskillnadsersättning när ett bundet lån blir löst i förtid. Det är tänkt att täcka den förlust som långivaren gör.

Ibland kan dock de nya villkoren vara så pass bra att det ändå lönar sig att byta bank, trots ränteskillnadsersättning. Om avgiften däremot är för hög kan det vara bra att avvakta med flytten tills bindningstiden går ut. När räntan väl blir rörlig kostar det inget att flytta lånet.

Andra amorteringskrav vid flytt

Om det är ett bolån du vill flytta kan det vara bra att känna till att en flytt kan påverka de krav som ställs på din amortering. I de fall då bolånet tecknades innan de nya amorteringskraven började gälla 2016 och 2018 kanske du i nuläget inte omfattas av de skärpta reglerna.

En flytt innebär dock att du tecknar ett nytt lån vilket gör att amorteringskraven börjar gälla. Med andra ord måste du amortera om ditt lån utgör mer än 50 % av bostadens värde och/eller om lånet är mer än 4,5 gånger hushållets årsinkomst före skatt.

Läs mer om amorteringskraven i vår del om bolån.

Jämför banker för bäst villkor

För att det ska vara värt besväret att byta bank och flytta dina lån ska du givetvis tjäna på det. Flytten bör därför leda till lägre ränta och/eller avgifter för dig som låntagare.

För det krävs att du jämför olika banker och långivare. Vad erbjuder de för ränta? Tar de ut några avgifter vid uppläggningen av lånet? Hur lång återbetalningstid godkänner dem?

Hos oss på Sverigekredit kan du jämföra en mängd olika banker och långivare. I vår lista hittar du också en hel del låneförmedlare som samlar in konkreta låneerbjudanden åt dig. Du kan då svart på vitt se om du tjänar på att byta till en annan bank eller långivare.

Antingen kan du välja en av aktörerna som låneförmedlaren presenterat eller så kan du använda offerterna som underlag för att pressa ner räntan hos din nuvarande bank. Din ansökan är aldrig bindande så du kan alltid välja att ha kvar lånet på din nuvarande bank.

Du förlorar alltså inget på att göra en låneansökan och se vad andra långivare kan erbjuda!

Jämför privatlån och bolån

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden