Fler kvinnor behöver bli ekonomiskt oberoende

Att ha ett typ av sparande för att kunna planera inför framtiden är viktigt för alla oavsett vart vi lever eller vilken samhällsställning som vi har. Det är dock något som många inte har och många gånger är det ett helt vanligt sparkonto där inflationen äter upp större delen av vinsten med räntan. Tyvärr är det svenska folket inte vana vid att investera på andra sätt såsom aktier eller fonder.

De flesta säger sig vara rädda för riskerna och tycker det är svårt att komma igång. Staten har försökt ändra på detta i och med investeringssparkonton och andra metoder men det är fortsatt ett lågt antal personer som ger sig in på det.

Detta antalet är dessutom ännu lägre när det gäller kvinnor. Hela konceptet med att investera i aktier etc. domineras av männen och många kvinnor känner därför ännu mer att det inte är något för dem. Det gör att det finns en ekonomisk klyfta mellan män och kvinnor även när det gäller dess ekonomiska situation och ekonomiskt oberoende.

Ekonomiskt oberoende kvinna investerar

Fler kvinnor behöver börja investera

En studie som har utförts visar på att 40 procent av de tillfrågade kvinnorna inte anser sig veta tillräckligt för att ge sig in att handla med aktier. Detta blandat med att ett sparkonto som sagt för tillfället ger praktiskt taget noll ränta eller ännu sämre innebär att kvinnor inte lyckas spara och investera på samma sätt.

Den stora frågan nu är vad man kan göra för att uppmuntra kvinnor till att få ett större självförtroende när det gäller sin ekonomiska situation. Det första börjar med att ge kunskap. Undersökningar visar även på att det har mycket att göra med det hushållet man växer upp i. Därför är det samhällets och skolans roll att undervisa i och ge kunskap om investeringar och aktiesparande samt fonder. Det är rimligt att ställa detta kravet på skolväsendet för att minska klyftorna mellan män och kvinnor i vuxen ålder.

Att kunna få en bättre förståelse för hur den biten av ekonomin fungerar är vitalt för att förutsättningarna ska finnas så att kvinnor i framtiden kan fatta medvetna beslut om sin framtid och ekonomi.

Ekonomiskt oberoende speglas i många delar av livet

Att vara ekonomiskt oberoende är något som har långtgående effekter även i andra delar av livet. Att känna sig trygg i och med att man har en buffert hjälper till att minska stress. Detta i sin tur hjälper till med familjeliv om sådant finns och självförtroendet som en kvinna kan få av att känna sig trygg i sin ekonomiska situation. Ett starkt självförtroende är viktigt och lägger grunden för ett sunt liv.

Undersökningar visar att många ungdomar redan sparar och har en ide om att det är positivt för framtiden. Därför är det viktigt att fortsätta att lägga den grunden redan nu. Detta gäller speciellt för tjejerna för att förbättra deras position.

Även andra initiativ finns såsom startups som har investeringsplattformar specifikt inriktade på kvinnor. Allt för att förenkla processen och ge dem något specifikt som passar dem. Det är viktigt att säkra allas framtid oavsett kön.

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden