Aktier eller fonder?

Ska du spara i aktier eller fonder? Att spara är ett råd som alla som är insatta i ämnet ger. Det är grundläggande för en säkrare framtid då det kan hända något då vi minst förväntar oss det.

Det finns många olika sätt att spara på och vissa är bättre än andra. Det mest grundläggande sättet att spara på är att öppna ett sparkonto och helt enkelt föra över en viss summa varje månad. Detta kan tyckas vara ett sunt sparande men många gånger kan du förlora pengar på det då räntan ofta är mindre än inflationen.

För att motverka detta finns det andra alternativ. Både aktier och fonder är alternativ som du kan ge dig in i med mer eller mindre kunskap. Det finns både fördelar och nackdelar med både fonder och aktier och du bör alltid vara medveten om riskerna som finns.

Även om riskerna kan vara små finns de och det är inte rekommenderat att lägga alla ägg i samma korg. Vi kommer att gå igenom både fonder och aktier för att du ska kunna få en ide om vilken du ska välja.

Aktier

Vilken ska man välja och när?

För att verkligen kunna välja är det viktigt att du vet vad en aktie respektive en fond är för något.

Kort och grundläggande är en aktie en andel som du köper i ett företag. Du får genom ditt aktieägande tillgång till eventuella vinster som företaget gör då delar av den blir betalade ut till aktieinnehavarna.

Det är precis detta som aktieinvesterare strävar efter. Om företaget du har en aktie i går med förlust får du inte någon utdelning och aktie kommer förmodligen att tappa värde. Det är en av riskerna med att handla aktier. Vissa aktier ger dig dessutom rätt att rösta vid bolagsstämmor.

Med fonder handlar du också i aktier men inte på samma sätt. Du kan se det som om du har en påse med aktier som någon annan förvaltar åt dig. Pengarna förflyttas till fonden och förvaltaren köper och säljer aktier för att få största möjliga vinst. Du får även här utdelning men många gånger investeras pengarna direkt in i ditt innehav i fonden. Dock kan du alltid rösta i bolagsstämmor även om du har investerat i en fond. Aktierna är tekniskt sett fortfarande dina.

Att investera i en fond ger generellt en större riskspridning och men mindre vinstmöjligheter medan en aktie är tvärt om. I en fond kan din investering många gånger spridas över tusentals olika aktier medan ditt personliga aktieinnehav förmodligen är betydligt färre. Det är därför lättare att handskas med fonder.

Hur gör man?

Det är inte svårt att satsa på antingen aktier eller fonder. Om du känner att fonder är för dig bör du se över vilken typ av fond du vill satsa på. Det finns en mängd olika fonder såsom indexfonder, blandfonder och aktiefonder. Alla har olika för och nackdelar och du kan enkelt hitta information online.

När du väl har gjort ditt val kan du antingen gå till din bank eller använda dig av ett fondtorg online. Hos din bank ger dig de vanligtvis förslag på de fonder som de själva förvaltar. Hos ett fondtorg kan du hitta en mängd olika fonder att satsa på. Du bör dock alltid ta hjälp av någon om du är osäker.

Om aktier är din grej kan du enkelt öppna ett aktiekonto hos din bank. Du kan öppna olika konton såsom ett investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring (KF) eller en aktiedepå. Oavsett vilket du väljer kan du köpa och sälja aktier med dem med större eller mindre enkelhet.  Du använder dig sedan av en aktiemäklare för att lägga dina bud. Detta kan göras direkt hos banken eller online.

Vilka tillfällen är rätt för fonder eller aktier?

Allt har att göra med hur du tänker investera och hur lång tid du vill investera. Om du är ung och vill investera och spara till pensionen kan du många gånger ta större risker och få större vinster då du har lång tid på dig att få tillbaka eventuella förluster. Om du dock har färre år till pensionen bör du ta mindre risker och garantera en viss vinst. Tänk på detta när du investerar i aktier eller fonder.

För och nackdelar med fonder och aktier?

Det finns både för och nackdelar med aktier likväl som fonder. Med fonder har du mer tid över till annat och dina risker är minimerade och du behöver inte sats stora belopp varje månad för att få avkastning. Dock har du lite kontroll över din investering och du har inte samma potentiella avkastning.

Om du satsar på aktierna får du utdelningarna direkt till ditt konto. Du är med direkt i allt som händer men du behöver dock investera mycket mer av din tid. Riskerna är större men du kan få större avkastningar och vinster.

Många gånger har det med ett personligt val att göra och du bör se över vad som passar dig bäst. Både fonder och aktier kan ge vinster och förluster på sitt sätt. Var dock alltid medveten om att du inte bör investera pengar du inte kan förlora.