9 enkla sätt att spara pengar på resan


Pandemin är över; restriktionerna är släppta – och det är flygbiljetterna också! Här ska du få våra 9 bästa tips för att resa ekonomiskt genom att spara pengar på resan om du är sugen på att vidga vyerna nu när friheten är tillbaka.

1. Hitta billiga resmål

Det säger sig självt – om du vill kunna spara pengar på resan genom att resa billigt underlättar du för dig själv om du väljer ett billigare resmål. För en weekend i en storstad kanske du ska överväga Östeuropa – för en långresa kanske du ska överväga Asien eller Central- eller Sydamerika.

2. Vik av från huvudgatorna

Det låter kanske uppenbart att allt är dyrare i turistområden, men ofta kan det vara svårt att veta vart man ska gå eller hur man ska hitta andra typer av ställen som turist. Ett viktigt tips är därför att efterforska platsen du reser till och vad som finns att se, vilka områden som verkar mindre turistiga, och så vidare. På så sätt kan du undvika att hamna i turistfällor.

Dock finns det ofta en anledning till att man hamnar på turistiga ställen – ofta finns det många sevärdheter i de områdena. Men även mitt bland alla överprisade krogar, lunchrestauranger och souvenirbutiker kan man hitta pärlor. Ofta räcker det med ett stenkast eller max något kvarter från de stora torgen eller boulevarderna (om vi pratar storstäder) för att man ska hamna bland billigare matställen och affärer för att kunna spara pengar på resan.

Om du dessutom har kollat upp vilka områden som är värda att besöka utifrån vad du vill se och göra kan du undvika business- eller bostadskvarter där utbudet är mindre varierat.

3. Bekvämlighet i andra hand – bo billigt och enkelt (med socialt umgänge på köpet)

spara pengar på resan

Om du inte behöver ha ett eget hotellrum med eget badrum och städning varje dag finns det andra mycket billigare alternativ när du vill spara pengar på resan. Du kan exempelvis couchsurfa, woofa eller sova i sovsal på hostel.

Couchsurfing brukar man kunna hitta genom Facebook-grupper eller sajter där man kan skapa en profil och kontakta andra medlemmar som erbjuder soffor eller gästrum. Det kan såklart kännas obekvämt att sova på en främlings soffa, men faktum är att de här sajterna fungerar ungefär som Airbnb – såväl värdar som gäster får kommentarer och rekommendationer av varandra.

Woofing syftar på att man åker och bor gratis hos olika personer som har bondgårdar, vingårdar, jordbruk eller liknande, i utbyte mot att man jobbar hos dem medan man bor där. Det är ett häftigt sätt att få lära känna nya människor och en ny kultur samtidigt som man sparar pengar på boende. Denna boendetyp passar förstås bara om man ska vara borta en längre tid.

Att bo på hostel är ett alternativ såväl för långresan som för weekenden i storstan – billigt, enkelt och socialt. Dock inte alltid så bekvämt.

4. Äta – mindre lyxigt, mer lokalt

spara pengar på resan

Hitta små ställen som lokalbefolkningen går till. Beroende på var i världen du reser kan det vara så att även de ställen som inte är turisthak också är rätt dyra. Ett alternativ då är att äta en måltid som en sorts snabb- eller hämtmat – köp en korv i en kiosk, en baguette med pålägg från ett boulangerie i Frankrike, en cheese & onion pasty från Greggs i Storbritannien, en pizzabit i Italien eller street food i Asien – och sätt dig i en park eller på stranden medan du äter.

Om du bor på hostel tenderar de dessutom att ha kök som gästerna kan använda sig av. I så fall kan du få en riktig kulturupplevelse av ditt resmål genom att gå till en matbutik och därefter laga ihop något själv. Billigt och kul!

Med allt det sagt ska du såklart inte svälta och dessutom kanske du inte vill lägga tid på att laga mat om du gör en kortare resa. Därtill är gastronomi något som alltid skiljer sig från land till land och kan vara värt att uppleva. Avväg kostnaderna gentemot varandra – kan du avstå från något för att lyxa till det med måltiderna?

5. Skaffa ett bra kreditkort

spara pengar på resan

En viktig sak att kolla upp innan man reser är att man har ett kreditkort utan valutapåslag och utan avgift för kontantuttag i utlandet. Varje köp kan bli jättedyrt om den bank man har lägger på avgifter och höga procentsatser. Det finns flera olika alternativ – ett tips är att jämföra kreditkort från olika banker för att hitta det med bäst villkor.

6. Avstå från shopping

Kanske är du en av dem som tycker att det är lockande att handla saker när du är ute och reser, vare sig det är souvenirer, lokala hantverk eller bara prylar, kläder eller annat som du gillar eller som får dig att minnas resan.

Men om syftet är att spara pengar är det värt att överväga om inköpen verkligen är värda kostnaden. Kanske är reseupplevelsen i sig tillräcklig för att minnas resan? Det kanske inte är nödvändigt att spendera pengar på saker också. Om du dessutom skulle ångra ett köp blir det svårt att lämna tillbaka varan.

spara pengar på resan

7. Hitta evenemang och aktiviteter som är gratis

Många stora resmål brukar ha en hel del som man kan se och göra utan att det faktiskt kostar pengar. Kolla upp det i förväg på till exempel den lokala kommunens hemsida, via Facebook eller hos olika museum eller liknande. Även Tripadvisor är såklart en given källa av information när det gäller att spara pengar på resan.

8. Res kollektivt

Undvik taxi om du inte befinner dig på ett resmål där det 1) är det enda alternativet eller 2) verkligen är billigt och din budget tillåter det.

Idag finns det i princip utvecklade kollektivtrafiksystem överallt. Mellan alla orter i Europa kan du hitta billiga bussbolag som till exempel Flixbus; i Asien kan du åka tåg i många länder. Om du kan åka exempelvis buss, pendeltåg, flodbåt (rekommenderas i Bangkok!) eller tunnelbana är det ett rimligt alternativ.

spara pengar på resan

9.    Planera mera

Det är trots allt så att det alltid kommer att kosta en del att resa – det får man räkna med. Ett tips är dock att göra upp en budget i förväg över hur mycket du har råd att spendera per dag och att därefter se till att hålla dig till den.


Glöm inte…

Vårt sista tips ingår inte riktigt i listan ovan, eftersom det egentligen inte gäller själva resan. Det handlar om att ha en så ordnad ekonomi som möjligt i övrigt och att ha ett regelbundet sparande. Det du kan göra för att se till att du kan resa så mycket som möjligt är att spara pengar varje månad för att ha råd med såväl oförutsedda utgifter, bostadsköp eller bolån, som resor och andra nöjen.

Det mest förmånliga sättet att spara – eller rättare sagt, det sätt som ger mest avkastning – tenderar att vara fonder. Detta gäller dock oftast ett mer långsiktigt sparande där pengarna inte är tänkta att tas ut och användas regelbundet.

Om du redan har en massa lån och krediter som du vill ordna upp i för att kunna ha råd att resa rekommenderar vi att du försöker återbetala dem så snabbt som möjligt. Om det är mer ekonomiskt än dina nuvarande lånevillkor kan du även överväga att samla lån och krediter i ett hopbakslån.

Som sagt, om du vill spara pengar på resan finns det många saker du kan göra för att resa billigt. Beroende på vilken slags resa du vill göra kan du såklart spara in på olika saker. Lycka till!

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden