Fonder

Fonder är ett mycket intressant sätt att få dina pengar att växa på. Rent historiskt så går börsen uppåt. Med en fond investerar du i flera olika aktier. Då är chansen stor att du kommer att få dina pengar att växa. Fonder är för dig som vill ha ett mer hållbart sparande. Det är inte att lägga pengarna på hög i ett vanligt sparkonto.

Vad är en fond?

När du hör ordet fond så för det säkerligen dina tankar till aktier, och det kan vara helt rätt. En fond är ett paket med flera olika värdepapper, som till exempel aktier eller obligationer. Detta gör fonder till ett enklare alternativ än att handla med enskilda aktier. Många startar med fonder innan de ger sig på att börja handla med aktier, och det är oftast ett klokt beslut och en bra väg in. Att investera i fonder har generellt en låg risk. De olika aktierna i fonderna är ofta väldigt utspridda mellan olika bolag och olika branscher för att minska risken.

Ibland händer det att aktierna i en hel bransch rasar om det händer något speciellt, men i och med att aktierna i fonder oftast är utspridda så kommer det troligtvis inte skada dina fonder även om någon av de aktierna som finns där i sjunker. Det finns även fonder som enbart fokuserar på en specifik bransch, så du kan välja själv om du vill investera i en bred fond med flera olika aktier eller en smalare fond med mer fokus på en och samma sak. Om du är nybörjare på aktier så rekommenderar vi dig att starta med en bred fond. Har du mer kunskap så kan du investera mer som du vill i och med att du har kunskap om ämnet.

Kvinna kollar på surfplatta

Hur är en fond uppbyggd?

En fond är en sammansättning av olika värdepapper, vanligtvis aktier eller obligationer. Det är en fondförvaltare som sätter ihop fonderna och håller koll på de, så att du själv slipper. Det är en av fördelarna med fonder, att du slipper sätta dig in i den ekonomiska världen och kan istället luta dig tillbaka och, förhoppningsvis, låta dina pengar växa sig ännu större. Det fungerar som så att investerare och privatpersoner lägger in pengar som utgör fonden. En fondförvaltare tar sedan dessa pengar och investerar i olika aktier och/eller obligationer. När innehållet i fonden höjs eller sänks i värde så kommer även dina pengar att minska eller öka i samma takt.

Det finns olika bredd på fonderna. I en bred fond, som innehåller många olika typer av aktier, så är ökningen av fonden oftast lägre. Det är låg risk att förlora pengar, men även något lägre avkastning. Detta alternativ passar dig som vill använda fonderna som ett sparande som växer lite, utan risken att förlora pengar. Vill du istället använda fonder mer som en inkomst så krävs det att du tjänar lite mer, och då måste du ta en högre risk. Antingen väljer du då att investera i en fond som är smalare och riktar in sig på något specifikt, eller så kan du till och med gå över till att handla med enskilda aktier.

Vilka fonder passar mig, och när?

Beroende på vad tanken med dina fonder är så passar olika typer av fonder mer eller mindre bra. Har du fonderna som ett långsiktigt sparande så är fonder med en låg riskprofil ett bra alternativ. Det betyder att det är mycket låg chans att värdet på fonden sjunker, men det betyder även att du inte kommer att tjäna lika mycket pengar. Dock så kommer du tjäna mer pengar än den låga räntan som ett vanligt sparkonto ger dig. Är du ute efter ett kortsiktigt och snabbare alternativ till pengar så bör du välja en fond med högre riskprofil. Växer fonden så kommer den att växa betydligt mer än en fond med låg riskprofil. Du måste dock ha i åtanke att en hög riskprofil även innebär en risk för dig att förlora alla eller stora delar av dina pengar om fonden skulle sjunka.

Aktuellt innehåll i fonderna

Olika innehåll i fonderna passar bättre vid olika tillfällen beroende på vad som händer i världen och samhället. Ett exempel på en händelse är spelregleringen som skedde tidigare i år i Sverige. När en sådan stor sak händer kan det vara bra att välja en fond som innehåller aktier från spelbolag och andra bolag som är involverade. När andra händelser sker kan andra fonder vara mer intressanta. Du behöver inte vara påläst för att investera pengar i fonder, men ju mer du vet desto större chans har du att tjäna mer pengar.

Tips till dig som är nybörjare

För dig som är ny på fondsparande och vill komma igång så är en bred fondportfölj ett bra alternativ. Som tidigare nämnt i denna text så betyder en bred fond att aktierna i fonden är utspridda mellan olika branscher och att fonden innehåller ett större antal aktier. Detta är för att minimera risken för att fonden sjunker väldigt mycket ifall något av företagen skulle gå dåligt. Om en eller att par aktier i fonden går dåligt så räddas de troligtvis upp av övriga aktier i fonden. Detta gör breda fonder till en bra start och ingång till fonder. När du sedan har haft dessa fonder ett tag och blivit lite mer insatt kan du gå över till något smalare fonder om du önskar.

Långsiktigt sparande

En annan sak att tänka på när du är ny är att fonder kräver att du tänker långsiktigt. Det kan kännas lockande att kolla kursen varje dag och sälja av om du ser att det har ökat mycket, men gör inte det. Det är bättre om du låter pengarna vila under flera års tid. Det är då avkastningen blir som högst och du tjänar som mest pengar. Såklart finns det inga garantier, men det är så det är i de allra flesta fallen. Det är även bra att tänka på riskerna. Det finns en chans att alla dina investerade pengar går förlorade, även om detta är lägst troligt. Investera inte mer pengar än du har råd att förlora.

För att sedan få ut dina vinster krävs det att du säljer aktierna. Det i sin tur betyder att du inte längre kommer att få någon avkastning. Om möjligt är det bra att inte sälja av allt om du behöver pengar för stunden, utan att istället bara ta ut en liten del och låta resterande pengar vara kvar och växa i fonden. En bra tumregel är att endast ta ut det överskott du har, det vill säga det som överstiger de pengar du först investerade i fonden.

Välj fonder med låga avgifter

Det tillkommer en avgift för de fonder du äger. Det är en avgift som de tar ut bland annat för tjänsten som de ger dig, att de sätter ihop olika aktier till en fond och förvaltar detta åt dig. Det är bra att kolla in olika alternativ och marknader som du kan köpa fonder på för att få den lägsta avgiften. I och med att det är vanligt att investera större summor pengar i fonder så kommer avgiften att skilja sig markant även om procentsatsen du betalar varierar extremt lite.

Kostnaden för fonder brukar ligga på allt mellan 0 % till 2 % på ditt innehav, per år. Det är mycket låga procentsatser, men investeringar i fonder är som sagt var vanligtvis stora vilket betyder att avgiften ändå bli betydlig. Det är ovanligt med en avgift för köp och sälj av fonder, men det förekommer, så kolla alltid upp det innan du köper fonder.

Bra och hållbara fonder att välja

Att göra en insats för miljön vill de allra flesta. Men är det möjligt att göra något bra genom sitt fondsparande? Ja det är det absolut! När det kommer till fonder så finns det en speciell märkning som heter M/E som står för miljö och etik. Det betyder att fonder med M/E märkning tar hänsyn till antingen miljö eller etiska regler, eller både och. Hur mycket de faktiskt arbetar med frågorna är lite olika, vissa av bolagen jobbar aktivt med till exempel miljöfrågor medan vissa av de anses vara gröna för att de håller sig inom de ramar som anses vara klimatsmarta. Oavsett vilket så kan du känna dig helt trygg med att fonder med M/E märkning är ett bra alternativ och att de faktiskt gör skillnad för planeten och dess människor.

Ger M/E fonder lika bra utdelning?

Det är många som tror att bra och snälla fonder ger lägre avkastning, men det är absolut inte sant. Ett grönt och etiskt sparande kan ge precis lika hög utdelning som andra fonder, ibland till och med högre. Vi människor har blivit mer och mer medvetna de senaste åren. Vilket har resulterat i att efterfrågan efter M/E märkta fonder har ökat. Det i sin tur gör att fler och fler företag strävar efter att få en M/E märkning på sina fonder. Eftersom det då är större chans att fler personer kommer investera i deras fonder. Att fler företag arbetar etiskt och för miljön är mycket bra. Genom att du investerar M/E märkta fonder gör du en insats för hela planeten.