Vikten av att jämföra innan du lånar

När du ska ta lån är det mycket viktigt att du jämför de olika lånen som finns. Detta för att du ska få de bästa villkoren och lägsta räntan och även för att se till så att du lånar hos en schysst långivare.

Jämför olika lån direkt

Par jämför lån på golvet

Få den lägsta räntan

En av de viktigaste anledningarna till att jämföra lån är för att se till så att du får den lägst ränta som finns tillgänglig. Ränta är en procent på ditt lån som du måste betala till banken varje månad för att du får ta lånet. Ränta kommer man aldrig komma ifrån oavsett vart man tar lånet. Det man kan göra är att kolla på de olika räntesatserna och välja det lånet som har lägst ränta.

Räntan är oftast baserad på hur stor summa du vill låna samt hur lång tid du har tänkt att betala tillbaka på lånet. Räntan på privatlån kan variera extremt mycket och sträcker sig från 3 % upp till 25 % och till och med mer ibland. I och med de stora skillnaderna är det extra viktigt att jämföra räntan så att du inte står och betalar mer än vad du behöver.

Behöver du pengar snabbt?

Behöver du få tillgång till pengarna direkt, eller kan du vänta några dagar? Hos vissa låneinstitut kan du få pengarna samma dag som du ansöker och blir beviljad lånet. Detta görs då med BankID och fungerar som så att du skickar en förfrågan till banken om du får ta ett lån. Om banken då svarar att du är beviljad lånet så är det bara att signera avtalet med ditt BankID och sedan överförs pengarna till ditt konto. Så om du behöver pengar akut så är detta en mycket bra lösning. Även om den banken med snabbast utbetalning kanske har en högre ränta. Men är det så att du behöver pengarna akut så finns det inte så mycket mer att göra än att välja den banken som har snabbast handläggning och utbetalning av pengarna.

Hos banker där det tar längre tid att få pengarna utbetalda kan det ibland vara bättre villkor, även om dessa faktorer absolut inte alltid är länkade. Om du inte behöver pengarna direkt så betyder det att du kan vara lite mer kräsen i ditt val kring vart du ska ta lånet. Du kan då jämföra alla olika banker och låneinstitut, och inte bara de med kort utbetalningstid. Detta gör att du kan komma ner i månadskostnad och även andra kostnader. Nästan alla lån har en uppläggningsavgift och denna kostnad kan variera från lån till lån. Ofta handlar det inte om några större summor när det kommer till uppläggningsavgiften. Men om du kan få ett lika bra lån för några hundralappar mindre, varför skulle du inte välja det lånet istället?

Skapa dig en helhetsuppfattning

En annan bra anledning till att jämföra lån är för att bilda en uppfattning om låneinstitutet. Jämförelser listar inte bara saker som räntor och villkor, utan även saker som hur banken tar hand om sina kunder, hur deras öppettider för kundtjänsten ser ut och mycket mer. Detta gör att du kan välja den partnern som känns bäst för dig. Kanske har du inte alls tänkt att kontakta kundtjänsten och bryr dig inge vidare om när de har öppet, eller så kanske du är en person som tycker att det är viktigt att enkelt kunna få kontakt med banken om du har frågor. Personliga saker som dessa kan vara avgörande för vissa personer. Det handlar helt enkelt om vad som är viktigt för just dig.

Börja jämföra nu!

Publicerat: 14 juni, 2019
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av exklusiva låneerbjudanden. Som välkomstgåva får du våra bästa tips för en god kreditvärdighet – direkt till din inkorg!