Bilköpet – privatleasing eller billån?

Privatleasing och billån är två alternativ när du vill ha en ny bil, men vad är egentligen bäst?

Du är långt ifrån ensam om att ställa dig den frågan och det är inte helt lätt att reda ut. Det finns flera för- och motargument för båda sidor och i slutändan handlar det om individuella förutsättningar. Här tittar vi närmare på för- och nackdelar med privatleasing versus billån.

Jämför privatlån till bilköpet

Man och kvinna i ny bil som ges nycklarna

Fördelar med att låna till att köpa bil

 • Du äger bilen själv: När du tar ett billån och köper en bil är den helt och hållet din. Det innebär en större rörelsefrihet och kontroll. Det kan också minska oron för slitage.
 • Du kan byta när du vill: När du äger din bil kan du köpa och sälja den när du vill.
 • Du kan köra hur mycket du vill: Kör du mycket? Då kan en ägd bil vara billigare än en leasingbil. En bil som du privatleasar har nämligen en begränsad körsträcka.

Läs mer: Tänk på det här innan du ansöker om billån

Nackdelar med att låna till att köpa bil

 • Värdeminskning: Med tiden minskar alla bilar i värde. Detta är något du behöver ha med i dina beräkningar. Speciellt om du jämför med privatleasing. Vid leasing behöver du inte oroa dig för detta eftersom du inte äger bilen själv.
 • Kontantinsats: Billån som tas direkt hos återförsäljaren kräver i regel kontantinsats, vilket inte alla har när det ska köpas bil. Det går dock att ta billån utan säkerhet.
 • Du får stå för alla väntade och oväntade kostnader: Som vi vet kan mycket gå fel med bilar. Som bilägare måste du stå för alla reparationskostnader själv. Det ligger även på dig att betala sådant som försäkringar, service och underhåll för bilen.

Fördelar med privatleasing

 • Ingen kontantinsats: Om du väljer privatleasing slipper du betala kontantinsats.
 • Ny och fräsch bil: Vid leasing får du alltid den nyaste modellen. Och visst är det trevligt med en ny och modern bil som har den nyaste tekniken?
 • Du slipper värdeminskningar och vidareförsäljning: Eftersom du inte äger bilen själv kommer du undan allt jobb med att sälja bilen när det väl är dags för ny. På så sätt behöver du inte heller oroa dig för bilens värdeminskning när det är dags att sälja.
 • Försäkringar, service och andra kostnader: En bil innebär utgifter som till exempel försäkringar, service och vinterdäck. Du kommer inte undan dessa helt vid leasing, men mycket av dessa avgifter går att ha som en del av månadskostnaden för bilen.

Nackdelar med privatleasing

 • Bunden: Vid privatleasing blir du bunden till din bil, oftast i tre år, och det är ganska lång tid. Vem vet hur ditt liv kommer förändras och hur mycket du behöver köra?
 • Begränsad körsträcka: Vid privatleasing ingår bara köra en viss körsträcka och det kan lätt bli dyrt om du kör för mycket. Du bör därför vara säker på hur långt du vill köra.
 • Onormalt och oväntat slitage: Ett visst slitage brukar ingå i leasingavtalen, men gränsen mellan accepterat och onormalt slitage kan variera. Gränsdragningen kan till exempel handla om repor och stenskott. Det är bra att veta, eftersom det kan bli dyrt.

Det lönar sig att jämföra

En sak är i alla fall säker: Det lönar sig att jämföra. Alternativen på marknaden är många, oavsett om du väljer privatleasing eller billån. Leasingkostnaderna kan skilja kraftigt mellan olika bilmärken och modeller. Det finns därför mycket att vinna på att hitta rätt bil för just dig.

Var noga med även att jämföra villkor, som till exempel vinterdäck, milantal och service.

Om du bestämmer dig för att låna till bilköpet gäller det att hitta lån med låg ränta och bra villkor. Lyckligtvis finns det flera jämförelsetjänster online där du kan jämföra och hitta det bästa billånet. Långivarna kan likna varandra till ytan, men villkoren skiljer sig ofta åt.

Jämför och ansök om billån

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden