Lånesummor och typer

påse med pengar i hand

Hur mycket du får låna skiljer sig stort mellan olika långivare och lånetyper. Det kan även variera beroende på återbetalningstid, likväl som din ränta kommer variera beroende på alla dessa faktorer också. Så det första du behöver göra är att välja vilken typ av lån du ska ansöka om. Behöver du köpa ny bil, ny diskmaskin eller kanske ny bostad?

Beroende på vad du behöver pengarna till så finns det lånetyper som är specifikt framtagna för just ditt behov, och skillnaderna mellan de olika typerna kan vara stor.

Snabblån

Kärt barn har många namn – SMS lån, mikrolån eller snabblån. Detta är de mindre lånen med kortare återbetalningstid. Lånesumman är mellan 500 – 40 000 kr, men oftast är det mellan 1000 – 10 000 kr som erbjuds som lånesumma. Återbetalningstiden är kort och oftast som standard runt 30 dagar, men kan även uppgå till 1 år eller mer. Vissa långivare erbjuder smslån utan UC. Räntorna för dessa lån är förhållandevis höga, och varsamhet bör iakttas när man tecknar ett av dessa lån. Det finns möjligheter att ta snabblån eller smslån med betalningsanmärkningar.

Privatlån

Privatlånen är den ”vanliga” låneformen med lånesummor på 5000 – 400 000 kr. För det mesta är högsta lånebeloppet 350 000 kr, men vissa erbjuder upp till 400 000 kr. Detta är ett lån utan säkerhet, vilket också ibland kallas för blancolån. Lånet är avsett för konsumtion, och din nuvarande ekonomiska situation kan spela in stort på lånekostnader som ränta och dylikt när du ansöker om privatlån.

Bolån

Precis som namnet antyder så är bolån avsett för att finansiera köp av bostad, fastighet eller dylikt. Lånesumman du kan ansöka om för bolån är i det närmaste obegränsad. När du tecknar bolånet så lämnar du fastigheten eller bostaden du köper som säkerhet, vilket gör att banken har större garantier för att inte gå med förlust och därför är villiga att låna ut större summor. Dock kan du i Sverige bara låna upp till 85% av köpesumman, så kallat bottenlån. Minst 15% av köpesumman för din bostad behöver du lägga kontant, alternativt ta ett blancolån för att täcka upp den delen.

Billån

Om du behöver låna pengar för att köpa bil så är billån givetvis det du bör använda dig av. Detta är också ett lån där du lånar pengar direkt mot att du använder bilen du köper som säkerhet. Skillnaden utöver detta ifrån vanliga privatlån är att billån är ett så kallat annuitetslån. Privatlånen är istället ofta upplagda kring rak amortering. Beloppen du har möjlighet att låna är även här väldigt flexibla, beroende på många faktorer som bilmodell, din kreditvärdighet och även bilhandlare.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden