Låna pengar för att köpa aktier – tänk på det här!

I regel lånar företag för att investera, medan privatpersoner lånar för att konsumera. Men vad är det som säger att privatpersoner inte också kan låna för att investera och få sin ekonomi att växa? Investeringar kan ha hög avkastning, men det gäller att även ha riskerna i åtanke.

Ett sätt att investera är att låna pengar för att köpa aktier, vilka sedan ökar i värde. Idag finns det goda möjligheter att göra detta, eftersom många banker erbjuder sådana lån. Att låna till aktier kan vara en bra investering, men det finns också flera risker att vara medveten om.

Här går vi igenom sådant som kan vara bra att tänka på innan du lånar för att köpa aktier.

Börja jämföra lån till aktier direkt

Kvinna vid dator som aktiehandlar

Läs mer: Belåning av aktieportfölj – komplett guide

Varför låna pengar för att köpa aktier?

Det främsta argumentet för att låna till aktieköp är att du kan göra en större investering som du sedan kan få avkastning på. Istället för att enbart köpa för ditt disponibla kapital kan du även investera lånesumman i aktier. Dessutom sprids risken över lånets återbetalningstid.

Utdelningen från aktierna kompenserar för lånets kostnad och du får resterande i vinst.

Så gör du för att låna till aktieköp

Idag finns det ganska många banker och långivare som lånar ut pengar till aktieköp. Det handlar då om privatlån där ingen säkerhet krävs, vilket innebär att pengarna kan användas till vad som helst – inklusive köp av aktier. Många av dessa aktörer är så kallade nätbanker.

Därför kan det löna sig att använda en jämförelsetjänst först för att se vilka alternativ som finns där ute. Då får du en överblick av hur räntor och villkor ser ut hos olika banker och långivare, så att du kan göra ett välgrundat beslut när det väl är dags att låna till aktier.

Räntor och timing

När du lånar pengar för att köpa aktier är du beroende av det ekonomiska läget i världen. Det finns bättre och sämre tider att ta lån och detsamma gäller aktieköp, men dessa behöver inte nödvändigtvis sammanfalla med varandra. Så ha koll på läget innan du tar ett beslut.

Tålamod och planering lönar sig, och du ska absolut inte ta ett lån med hög ränta för att köpa aktier. Då minskar du dina vinstmarginaler, samtidigt som du tar onödigt stora risker.

Vad är riskerna med att låna till köp av aktier?

Så vilka är egentligen riskerna med att låna för att köpa aktier?

Det finns flera som kan vara bra att ha i åtanke – dessa är framför allt:

  • Stigande ränta på lånet
  • Sänkt aktieutdelning
  • Sänkt pris på aktien

För att minimera dessa risker bör du välja stabila bolag att investera i. De ska gärna ha en historia av utdelningar år efter år, samtidigt som aktiepriset inte skiftat kraftigt. Det är alltså inte ett tillfälle att investera i start-ups, förhoppningar och andra kortsiktiga satsningar.

Sikta på en långsiktig och stabil utdelning när du investerar i aktier.

Ha goda marginaler

Ett allmänt förhållningssätt kring att låna pengar för att köpa aktier är att ha goda marginaler.

Eftersom aktieköp är riskfyllda investeringar bör du i princip ha råd att förlora dina pengar, samtidigt som du ändå kan betala tillbaka lånet – inklusive räntor och avgifter.

Aktiekunskap

Att låna pengar till aktier är inte ett bra sätt att börja med aktiehandel. Tvärtom bör du börja med att spara ihop en investeringsbudget som du är bekväm med att förlora.

Eftersom du i början inte har stora kunskaper är risken nämligen högre att du förlorar din investering. Då gäller det att investeringen inte har gjorts med lånade pengar.

Jämför lån till aktier här

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden