Aktier för nybörjare

Genom aktier kan man tjäna mycket pengar. Men att komma igång med att köpa och sälja aktier som nybörjare kan kännas svårt. Hur börjar man, vart kan man köpa och handla med aktier och vad är egentligen en aktie? Vi på Sverigekredit Ekonomi guidar dig som är nybörjare på aktier längs vägen, i hopp om att du ska kunna börja investera och tjäna pengar på det.

Hur börjar jag med aktier?

För att börja med aktier som nybörjare så krävs det först och främst att du har ett kapital att avvara. Det vill säga sparade pengar som du inte behöver just nu eller inom de närmsta åren. Tidshorisonten är viktig när du ska investera på börsen, en vanlig rekommendation är att du inte ska behöva pengarna inom de närmsta 5 till 10 åren.

Anledningen till det är att aktier och börsen kan gå både upp och ner i värde, men historiskt sett har den gått upp över tid. Just därför anses aktier vara ett bra sätt att investera sina pengar på för att få dem att växa. Det man bör tänka på när man när man är nybörjare och börjar med aktier är med andra ord att man måste ha tålamod och helst en lång investeringshorisont.

Börja spara på börsen hos Avanza eller Nordnet

En annan viktig sak som man som ny på börsen bör veta om är att det inte finns någon garanti för att pengarna du investerar kommer att ge avkastning, du kan med andra ord riskera att förlora dina investerade pengar ifall aktien sjunker.

Förhoppningen är såklart att aktien ska stiga så att du tjänar pengar, men det är alltid viktigt att vara realistisk och även tänka på riskerna. Du behöver inte ha något stort sparande för att börja med aktier, men ju mer du investerar desto större avkastning kan du få.

Låt säga att du investerar 10 000 kronor och aktien stiger med 10 %, då tjänar du 1 000 kronor. Investerar du å andra sidan en mindre summa på till exempel 1 000 kronor så tjänar du bara 100 kronor på en uppgång.

Det går att börja med aktier genom att antingen investera ett större startkapital på en gång, eller så startar du smått med ett månadssparande. Du kan då låta pengarna växa genom att du köper aktier för en viss summa varje månad, som om du skulle sätta in pengarna på ett sparkonto, bara det att du investerar dem på börsen istället. Då loggar du in på till exempel Avanza varje månad och genomför dina köp.

När det gäller aktier för nybörjare så finns det dock mycket att tänka på och lära sig, innan du börjar investera dina sparade pengar.

Aktier för nybörjare – information och kunskap är viktigt

Innan du som nybörjare börjar köpa och sälja aktier är det en god idé att läsa på om olika sätt att värdera aktier, som P/E-tal, för att bilda dig en uppfattning om hur aktiekurser fungerar. Andra saker som du bör kolla upp är vilka avgifter som tillkommer, så kallat courtage, och hur det blir med skatten på en eventuell vinst.

Avgifterna är olika beroende på vilken tjänst du använder för att handla dina aktier med samt hur mycket du handlar för. I regel är Avanza och Nordnet de mest prisvärda alternativen för nybörjare som vill köpa sina första aktier.

Vilken kontotyp du använder har också betydelse, då de beskattas olika. Om du använder ett investeringssparkonto (ISK) betalar du en årlig schablonskatt, oavsett om du har gjort en vinst eller förlust.

Schablonskatten beräknas utifrån statslåneräntan och beloppet som skatten baseras på, kapitalunderlaget, är det genomsnittliga värdet av ditt kapital i början av varje kvartal, plus insättningar som du har gjort under året. Även en kapitalförsäkring beskattas med en årlig schablonskatt medan en aktiedepå har 30 % vinstskatt.

Nybörjare handlar aktier på börsen

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett bolag, men priset baseras inte enbart på hur det faktiskt går för företaget utan även hur folk köper och säljer aktierna i bolaget. Om många personer väljer att sälja sina aktier i ett bolag så kommer aktiens värde att sjunka. Är det istället många som vill köpa en aktie så kommer priset att bli högre i och med efterfrågan. När det går dåligt för ett bolag så är det vanligt att folk vill sälja av sina aktier innan de sjunker för mycket, och då kan aktien rasa i pris. Att förutsäga en aktiekurs är svårt och det är många faktorer som spelar in.

Den svenska börsen heter Nasdaq Stockholm och kallas även för Stockholmsbörsen. Börsen är en marknadsplats för handel med värdepapper som aktier. Alla bolag som är noterade på Stockholmsbörsen måste ge ut offentlig information i form av årsredovisningar och kvartalsrapporter som visar hur det går för bolaget. Du kan vanligtvis hitta dessa rapporter på företagets hemsida.

Vart kan jag som nybörjare köpa aktier?

Som privatperson kan du inte själv köpa aktier på Stockholmsbörsen. Du behöver en aktiemäklare som gör det åt dig, det är helt enkelt ett företag som köper och säljer aktier på uppdrag av andra företag eller en privatperson, som dig.

Du kan vanligtvis köpa aktier via din bank, om du är kund hos en storbank. Dock tar de normalt ut mycket högre avgifter än vad nätbanker specialiserade på aktiehandel och sparande gör. De största nätbankerna i Sverige är Avanza och Nordnet, och de erbjuder både nya och existerande kunder konkurrenskraftiga priser på courtage och andra avgifter. Du kan även köpa och sälja aktier direkt i mobilen, då båda alternativen erbjuder sina kunder en app.

Avanza och Nordnet erbjuder nybörjarvänliga alternativ

Avanza och Nordnet är nybörjarvänliga alternativ som är enkla att använda för att du ska ha möjligheten att tjäna så mycket pengar som möjligt på dina aktier. Bland annat kan du i förväg ställa in till vilket pris du vill köpa och sälja en aktie. När det priset uppnås så handlas eller säljs aktien automatiskt åt dig. Du slipper på så sätt att hela tiden följa med kursen utan kan låta Avanza sköta jobbet istället.

Är du inte helt säker på att du vill köpa eller sälja för ett pris så kan du istället välja att få ett meddelande när kursen har uppnåtts, och du kan då gå in och kolla och välja om du vill köpa nu eller vänta lite till. I appen som du kan ladda ner till din telefon så att du alltid kan hålla dig uppdaterad oavsett var du är. Detta gör att du alltid kan vara på hugget och köpa och sälja när aktierna står i de bästa kurserna.

Öppna konto hos Nordnet

Öppna konto hos Avanza

Aktier i en app för aktiehandel

Hur kommer jag igång?

För att komma igång med att köpa och sälja aktier så behöver du som bekant ha pengar att investera. Det behöver inte vara mycket utan du ska känna att summan du investerar känns rätt för just dig. Sedan behöver du lära dig om hur du värderar en aktie och läsa på om de bolag som du vill investera i. Det är ingen idé att gå in och köpa aktier i ett bolag om du inte har någon kunskap alls om, eller där du inte förstår företagets affärsmodell.

Du kan läsa om företaget på deras hemsida, söka efter nyheter eller diskutera med en vän som redan har börjat med att investera i aktier. Det finns även många forum som fokuserar på just aktier, så det är inte svårt att få bra information. Det gäller dock att avvara tid för att läsa på. Ett tips är att läsa på mobilen på till exempel tåget till jobbet eller på lunchrasten när du annars hade scrollat runt på nätet.

Kom igång på några minuter

Att öppna ett konto för aktiehandel tar vanligtvis inte alls lång tid. Hos till exempel Avanza så kan du skapa ett konto på bara tre minuter med hjälp av ett digitalt BankID. Att komma igång är enkelt, så om det är någon aktie du vill handla snabbt så kan du till och med hinna skapa ett investeringssparkonto innan kursen har ändrats.

Vilka aktier ska jag börja med?

Att välja vilka aktier du ska investera i kan vara lite klurigt. Det är lätt att vilja investera i en aktie vars kurs är på väg upp i hopp om att den ska fortsätta uppåt. Det kan hända att kursen fortsätter att stiga och att dina aktier på så sätt ökar i värde, men det kan också vara så att de har nått sitt tak och kommer att ligga relativt still eller till och med sjunka i värde.

Det kan även kännas lockande att köpa en aktie som är väldigt billig, det vill säga låg. Då hoppas man såklart att den ska stiga och att man tjänar väldigt mycket eftersom man köpte den så billigt. Men även här kan det bli så att aktien istället fortsätter att sjunka. Information är nyckeln till framgång, och ofta kan olika värden och beräkningar baserat på bolagets finansiella siffror vara en bra början.

Risk och avkastning

Innan du börjar med aktier och att investera på börsen så bör du fundera på vilken risk som du är beredd att ta, samt vilken avkastning du förväntar dig. Vad har du för mål med dina investerade pengar? En hög risk ger generellt även en högre avkastning, men det innebär samtidigt att du kan förlora mer. Hur mycket är du i värsta fall beredd att förlora? Risk och avkastning hänger ihop, därför är det viktigt att du förstår sambandet innan du investerar.

Aktier blir roligare om du är intresserad av företagen du investerar i

Intresse gör aktier roligare 

Det är vanligtvis lättare och framförallt roligare att hålla koll om du investerar i bolag som du har ett intresse för. Om du till exempel är intresserad av bilar så är det mest troligt lättare för dig att läsa på och ta till dig fakta om olika bolag som jobbar med just bilar.

Det är då stor chans att du kan bilda dig en bra uppfattning om hur bolagen går och du kan på så sätt göra goda investeringar. Ju mer du vet om bolaget och dess framtid, desto säkrare kan du känna dig i dina investeringar. Helst ska du läsa på flera olika sidor, för att se till så att informationen du läser inte är vinklad.

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden