Jämför företagslån

Låna upp till 500.000 krLåna 30.000 - 500.000 kr i 1 - 18 månader Ansök och få svar i mobilen samma dag Utbetalning sker samma dag som beviljat lån
Lånetyp: Företagslån
Ansök
Företagslån som ger pengar direktLåna 20.000 - 1.000.000 kr i upp till 12 månader Ansök dynget runt och få svar direkt på skärmen Pengarna utbetalas inom 24 timmar
Lånetyp: Företagslån
Ansök
Låna 10.000 - 250.000 kr i 6 månader Betala 500 - 5000 kr i fast månadsavgift Ansökan är inte bindande och görs online Få svar inom 1 timme under kontorstid
Lånetyp: Företagslån
Ansök
Finansiera investeringar och expandering. Anpassade villkor för ditt företag. Sälj eller belåna dina fakturor.
Lånetyp: Factoring
Företagslån
Ansök
Frigör kapital med factoringSälj eller belåna dina fakturor Få snabbt kapital och slipp kreditrisken Belåningsrad på 90% av fakturans värde
Lånetyp: Factoring
Företagslån som passar de flestaLåna 30.000 - 300.0000 kr med "Enkla lånet" Godtar aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag Individuell ränta från 5,28% till 13,38% Kan användas som lån, kontokredit eller en mix
Lånetyp: Företagslån
Ansök
Kapital för din företagssatsningPassar de allra flesta företag och satsningar. För företag och satsningar upp till 250 anställda. Anpassad amortering efter företagets utveckling.
Lånetyp: Företagslån
Bra alternativ för småföretag med kreditbehovLåna upp till 30.000 kr som ny kund (50.000 kr som befintlig) Alla bolagsformer kan ansöka om krediten Fungerar som ett vilande kreditutrymme med 2,95% månadsränta
Lånetyp: Företagslån
Sälj dina fakturor till Resurs BankFå pengarna på kontot samma dag. Förbättra din likviditet snabbt. Erbjuder flexibla finansieringslösningar.
Lånetyp: Factoring
Finansiering med banklånFör expandering, renovering och investeringar. Säkerhet krävs i form av tillgångar eller annat. Fast amortering men välj fast eller rörlig ränta.
Lånetyp: Företagslån
Kompletta tjänster för företag En komplett bank med alla tjänster för ditt företag. Erbjuder leasing, factoring, kreditkonto med mera. Finansierar bilar, fastigheter, satsningar och andra behov.
Lånetyp: Factoring
Företagslån
Alla typer av finansiering för företagLåna till investeringar eller för att stärka likviditeten. Finansiera bil, export, lokal, maskiner och projekt. Erbjuder även leasing, ränteriskhantering med mera.
Lånetyp: Företagslån

Kostnadsexempel:

Belopp: 100 000 kr
Löptid: 6 mån
Lånekostnad: 17 000 kr
Uppläggningsavgift: 2.5% av lånet (endast nya lån)
Totalt att återbetala: 117 000 kr

Exemplet är hämtat från Ferratum Business.


Vad är ett företagslån?

Företagslån är lån eller krediter som en långivare efter godkänd ansökan beviljar ett företag eller en ekonomisk förening. Med hjälp av ett företagslån kan företaget få loss kontanter för att till exempel finansiera tillväxt eller undanröja en tillfällig brist på likvida medel.

Marknaden för företagslån och kreditgivning till företag är mycket stor. Den är emellertid långt ifrån mättad på utbudssidan och det dyker ständigt upp nya aktörer med nya idéer. En mer effektiv marknad än marknaden för företagslån är svår att hitta och det innebär självklart fördelar för alla företag som har behov av att få in kontanta medel.


företagare som har fått lån

Vilka företag kan ansöka om lån?

De allra flesta företag och former kan ansöka om lån, under förutsättning att långivarens villkor uppfylls.

  • Aktiebolag
  • Enskild firma
  • Handelsbolag
  • Kommanditbolag
  • Ekonomisk förening

Villkoren för att få låna till företaget skiljer sig mellan olika banker och långivare. Vanliga krav är att företaget ska ha varit verksamt under en viss tid, ofta minst 1-2 år samt att företaget ska ha en viss årlig omsättning. I många fall krävs också att alla ägare i bolaget ska vara baserade i Sverige.

Två typer av företagslån

Företagslån finns i två varianter. Den ena är i praktiken ett blancolån på samma sätt som de privatlån som erbjuds privatpersoner. Den andra varianten fungerar som en löpande kredit som kan tas i anspråk närhelst företaget behöver få loss kontanta medel. Nedan kan du läsa lite närmare om de två varianterna.

Företagslån som blancolån

För ett företagslån av typen blancolån gäller i allt väsentligt samma regler som för ett privatlån. Det innebär bland annat att företaget inte har någon skyldighet att ställa säkerhet för lånet, till exempel pant i fast egendom eller liknande. I stället är det företagets kreditvärdighet som fungerar som säkerhet.

Ju bättre lönsamhet och ju högre soliditet företaget har, desto säkrare är lånet ur långivarens perspektiv och desto lägre ränta kan långivaren erbjuda. Emellertid kräver de allra flesta banker och kreditinstitut även att företaget ställer ut ägarborgen och att företagsinteckning görs. Dessa åtgärder medför emellertid normalt inga större besvär.

Även när det gäller beloppen och återbetalningstiderna fungerar ett företagslån som ett privatlån. Normalt kan man låna mellan 30 000-300 000 kr och låneperioden är i regel mellan 12-60 månader.

Kontokrediter

Med ett blancolån kan företaget få tillgång till en större summa likvida medel omedelbart, vilket gör denna lösning utmärkt exempelvis om företaget behöver pengar för en investering. Om företaget i stället är i behov av mer flexibilitet i den löpande verksamheten är kontokrediten det naturliga valet.

En kontokredit för ett företag är en kredit som kopplas till ett transaktionskonto. I det fall likviderna på transaktionskontot förbrukas aktiveras en kredit för att företaget ska kunna fortsätta den löpande verksamheten med att betala ut löner till anställda samt betala leverantörsfakturor. För den kredit som utnyttjas måste företaget betala ränta. Dessutom utgår en avgift periodvis för att kontokrediten ska fortsätta vara tillgänglig.

Det är många företag, särskilt sådana som är inne i en period av kraftig tillväxt, som använder kontokredit för löpande finansiering. Kontokredit är också en bra lösning för företag som ofta binder upp stora belopp i kundfakturor till ett mindre antal kunder.


Fakturabelåning

Ett alternativ till företagslån är s.k factoring, där du belånar dina kundfakturor. På det viset får du snabbare in pengar i bolaget då du slipper vänta att fakturorna ska bli betalda. Man kan säga att du säljer dina fakturor till en bank eller ett kreditbolag. Det kostar naturligtvis en liten summa pengar men fördelen är att du får dina pengar direkt, vilket ibland kan vara nödvändigt om du inte har större ekonomiska tillgångar i bolaget.


Ansök om företagslån

Det är, i grunden, lika enkelt för ett företag att ansöka om ett företagslån som det är för en privatperson att skicka in en ansökan om ett privatlån. Det finns några formaliteter att ordna med (ägarborgen och företagsinteckning), men man behöver inte oroa sig för att ansökningsprocessen ska bli särskilt komplicerad. Varje bank och kreditinstitut som erbjuder företagslån har standardrutiner på plats och som företagare behöver man bara följa de instruktioner som ges.

Hos vissa långivare går det utmärkt att ansöka direkt på nätet, men hos storbankerna krävs normalt ett besök på ett bankkontor.

Finns det alternativ till företagslån?

Företagslån i form av rena lån eller kontokrediter är inte det enda alternativet för företag som behöver få in friskt kapital i kassan. Aktiebolag kan ta in pengar från såväl aktieägare (aktieägartillskott) som från tredje part (normalt via obligationer). Noterade bolag, det vill säga bolag som är registrerade på en börs, kan i tillägg göra nyemissioner och ställa ut skuldebrev med mera.