Effektiv ränta vs. vanlig ränta – Allt du behöver veta 2021

Sverigekredit - Effektiv ränta vs. vanlig ränta - Allt du behöver veta 2021 - ()

När man pratar om ränta brukar man skilja på vanlig ränta, även känd som nominell ränta, och effektiv ränta. Men vad är skillnaden mellan dessa båda typer av räntor?

Nominell ränta

Den ränta man brukar referera till när man pratar om ett lån brukar syfta på den nominella räntan. Det är den ränta som brukar framgå tydligast när du ska ansöka om ett lån. Men vad är då den nominella räntan för något? Det är helt enkelt den procentandel av ett lån som du ska betala tillbaka utöver själva lånesumman. Säg att du till exempel lånar 20 000 kr och räntan ligger på 2%. För att få fram vad 2% av 20 000 är multiplicerar du det med 0,02. 20 000 multiplicerat med 0,02 är 400. Du kommer därför att behöva betala tillbaka 20 000 plus 400 kr på ditt lån vilket är 20 400. Den nominella räntan brukar i de flesta fall anges utefter hur mycket den ligger på per år.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är ett annat ord för den totala räntan. Det kan nämligen tillkomma andra avgifter än själva nominella räntan när du lånar pengar. Det kan bland annat handla om uppläggnings- samt aviseringsavgifter. Den effektiva räntan anger därför hur hög den totala kostnaden för ditt lån blir i form av den nominella räntan plus dessa eventuella avgifter.

Trots att den nominella räntan är det som brukar framgå tydligast när du ansöker om ett lån är det dock den effektiva räntan som är viktigast. Acceptera därför aldrig ett låneerbjudande utan att vara helt säker på vad både den nominella räntan samt den effektiva räntan ligger på. Annars kan du åka på en otrevlig överraskning när det väl är dags att betala tillbaka lånet. Den effektiva räntan kommer närmare bestämt alltid att vara högre och aldrig lägre än vad den nominella är.

Viktigt att känna till när det gäller nominell ränta

Det finns en del saker som det är viktigt att känna till när det gäller nominell ränta. Detta handlar bland annat om att det är bra att du är medveten om att den nominella ränta du erbjuds för ett lån ofta avgörs av hur din ekonomiska situation ser ut. Ju bättre den är, desto lägre nominell ränta kommer du att få på ditt lån.

Saker som avgör hur din ekonomiska situation ser ut och därför också vilken kreditpoäng du har och som långivarna tittar på när du ska låna pengar inkluderar bland annat ifall du har en fast inkomst eller inte, hur mycket du tjänar, ifall du har några betalningsanmärkningar eller inte, samt ifall du lånar pengar med eller utan säkerhet. Att låna med säkerhet innebär att du pantsätter något, till exempel din bil eller bostad, vilket banken kan ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka lånet enligt överenskommelsen.

Lånar du utan säkerhet innebär det att banken inte har något att ta ifrån dig ifall du inte följer överenskommelsen, och därför brukar de i sin tur begära en högre ränta om du lånar utan säkerhet eftersom banken då tar en större ekonomisk risk. Den högre räntan blir därför ett sätt för dig att kompensera för detta. Ett annat sätt att kunna låna pengar med lägre ränta på är att använda dig av en medlåntagare med god ekonomi när du ansöker om ett lån.

Notera dock att den nominella räntan alltså inte anger den sammanlagda kostnaden för hur mycket du kommer att behöva betala för ditt lån. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Det är därför viktigare att fokusera på den effektiva räntan när du lånar pengar än vad det är att tänka på den nominella.

Viktigt att känna till när det gäller effektiv ränta

I den effektiva räntan ingår alltså alla kostnader för lånet du tar i form av den nominella räntan plus eventuella andra avgifter som tillkommer. Den effektiva räntan kan också påverkas av när avbetalningarna för lånet äger rum. Det är hur som helst bättre att använda dig av den effektiva räntan när du jämför olika lån eftersom den alltså anger den totala kostnaden per lån. Att använda dig av den nominella räntan för att jämföra lån kan därför ge dig en missvisande bild om vilka lån som är mest fördelaktiga. När man räknar ut den effektiva räntan brukar den anges som att avbetalningarna för lånet äger rum en gång per år.

Rekommenderade artiklar att läsa

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden