Dubbla fördelar med den nya budgeten

den nya stadsbudgeten och hur den påverkar dig som privatperson

Till slut blev det Moderaternas och Kristdemokraternas budget som gick igenom i riksdagen. Denna budget innehåller flera nyheter som ger de flesta svenskar som arbetar lite mer i plånboken varje månad 2019. Redan nu när januarilönen dyker upp på kontot kommer du att se en skillnad jämfört med tidigare.

Vilka summor handlar det om egentligen? Hur mycket extra får du per månad och per år? Får alla lika mycket mer i lönekuvertet? Dessa frågor och många fler ska vi besvara i den här artikeln.

Jobbskatteavdrag och höjd brytpunkt

Egentligen handlar de nya reglerna om två separata nyheter. För det första införs ett nytt jobbskatteavdrag. Det är faktiskt det sjätte i ordningen sedan Alliansregeringen började med sina satsningar på att arbete ska löna sig för över tio år sedan.

För det andra höjs brytpunkten för när man måste betala statlig skatt. Statlig skatt måste betalas på lite högre inkomster och för den som tjänar riktigt bra är brytpunkten mycket central.

Jobbskatteavdrag – avdrag för dig som arbetar

Jobbskatteavdraget är, från politikens håll, tänkt att premiera arbete före bidrag. Det handlar om en skattesänkning som fungerar som en skattreduktion på lön och näringsverksamhet. Inkomster från A-kassa, föräldrapenning och sjukpenning räknas dock inte. Maximal sänkning av skatten blir 210 kr per månad men avdraget är utformat så att de flesta får en bra bit över 100 kr extra i plånboken.

Exempel: Om du tjänar 30 000 kr per månad, vilket är nästan exakt vad snittlönen är i Sverige, får du en extra skattereduktion som minskar skatten med omkring 200 kr.

Höjd brytpunkt för statlig skatt

En vanlig löntagare betalar kommunalskatt och landstingsskatt. Den som tjänar mer än snittet kan också behöva betala statlig skatt. De nya reglerna gör att man kan tjäna mer utan att behöva betala de statliga skatterna.

För 2019 höjs den nya brytpunkten till 42 000 kr per månad från 40 600 kr för 2018. Den som tjänar mer än 42 000 kr får en minskad skatt på omkring 280 kr per månad.

Upp till 500 kr extra i plånboken

Alla som arbetar och får lön tjänar skattemässigt på de nya reglerna. Den som tjänar mer än genomsnittet får emellertid större fördelar än den som har en låg inkomst. Den som tjänar över 42 000 kr per månad kan räkna med att få behålla upp till nästan 500 kr extra varje månad, det vill säga upp till 6000 kr per år.

Skattereduktionen kan på många sätt ses som en extra löneökning. Vad brukar du göra när du får löneförhöjning? Går en del av pengarna till att betala av på lån eller kreditkort? Använder du pengarna till konsumtion? Lägger du undan till en buffert för att minska risken att behöva ta smslån eller öppna kreditkonton?

Mer i lön i framtiden

Det finns givetvis mängder av fack att placera en löneförhöjning i. Om du är villig att blicka en bit in i framtiden kan löneökningen idag sparas för att bli en ännu större löneökning i framtiden.

Pengar du sparar idag kan, om inget oförutsett inträffar, användas för att förstärka ekonomin i framtiden, detta genom investeringar. Om du inte absolut behöver konsumera din extra löneökning genom jobbskatteavdraget och den höjda brytpunkten för statlig skatt, finns anledning att sätta undan pengarna på börsen eller i annat sparande. Du sparar då i princip ”gratis” och kan antingen starta ett nytt sparande eller förstärka ett befintligt.

Exempel: En 30-åring som tjänar 30 000 kr får behålla omkring 200 kr extra av sin lön. Om dessa pengar investeras på börsen i 30 år kommer totalen att uppgå till strax över 235 000 kr. Denna summa kan fungera som ett extra tillskott till pensionsutbetalningarna eller vara en källa till konsumtion.

Exempel: En 40-åring som tjänar 43 000 kr får behålla 490 kr extra per månad med de nya reglerna. En placering på börsen fram till pensionen ger en total på nästan 386 000 kr. En sådan slant kan exempelvis vara en utmärkt grundplåt till kontantinsats för en första bostad för barnen.

Observera att vi här har räknat på en genomsnittlig avkastning på 7%. Det är en något konservativ avkastning sett hur börsen har gått historiskt sett. Samtidigt är det viktigt att inte räkna med drömkalkyler!

Betala av extra på lån

Att spara är alltid klokt, särskilt på sikt, men viktigare än att spara (förutom när det gäller en buffert) är att få ner eventuella lånekostnader. Om du tillhör den skara som med Moderaternas och Kristdemokraternas budget får mer i plånboken, kan det vara smarta att beta av på lån.

För privatlån, smslån och liknande krediter utan säkerhet kan du betala extra när du vill. På så sätt minskar skulden snabbare och dina räntekostnader blir lägre. Med lite extra på kontot varje månad har du förhoppningsvis möjlighet att göra det.

Exempel: Du har ett privatlån med en aktuell skuld på 20 000 kr. Den kvarvarande löptiden är tre år och du betalar ränta och amortering på 641 kr per månad (10% ränta), vilket ger en total räntekostnad på 3087 kr. Om du lägger till 200 kr extra i avbetalning per månad, det vill säga 841 kr totalt, är du skuldfri efter två år och tre månader. Den totala räntekostnaden blir 2265 kr.

Notera att vi här bortser från ränteavdrag. Uträkningen är också något förenklad. Den visar dock på att en extra amortering per månad, oavsett hur liten den är, ger goda resultat över tid.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden