Färre med betalningsanmärkningar och skuldsaldo

En betalningsanmärkning kan väga tungt på en persons kreditbetyg och kan leda till att personen inte får lån, kan hyra lägenhet eller teckna telefonabonnemang. Enligt UC är det ungefär en halv miljon som idag har en anmärkning. Trots en stigande befolkningsmängd sjönk under det gångna året både antalet anmärkningar och skulder hos Kronofogden.

Färre med anmärkning

Tyngden från anmärkningarna lättar

När en skuld inte betalas registreras den som en betalningsanmärkning. En anmärkning ligger kvar i tre år från att händelsen inträffade och kan sätta käppar i hjulet för eventuella planer om att låna eller hyra lägenhet. Nu visar dock statistik från UC på en positiv utvecklingstrend där antalet betalningsanmärkningar minskade allt mer under 2019.

Enligt upplysningsföretaget har antalet personer med betalningsanmärkningar blivit alltjämt färre sedan 2013. Under 2019 sjönk dock antalet allt snabbare och under årets första tio månader minskade anmärkningarna med totalt 1,7 procent. Framförallt i åldern 46-55.

En anmärkning ökar risken för fler

Ofta följs en betalningsanmärkning kort därefter av en till, visar statistik från UC. Så mycket som var fjärde person som fick en betalningsanmärkning fick ytterligare en inom ett år. Bland de med fem anmärkningar eller fler var det hela sex av tio som fick en till inom 12 månader.

Vilka anmärkningar är värst?

När en person är skyldig pengar och inte betalar för sig kan det leda till en anmärkning. Det behöver inte bara handla om obetalda lån eller fakturor, utan kan också röra sig om skatter eller avgifter som inte har betalats. Saker som kan leda till en betalningsanmärkning är:

  • Ej betald kvarskatt
  • Parkeringsbot som inte betalats
  • Obetald skuld efter köp på faktura
  • Studiemedel som inte betalats tillbaka
  • Misskött en kredit / lån

Hur allvarlig en anmärkning är beror dels på sammanhanget, men också hur stort belopp det rör sig om och hur ny eller gammal den är. En anmärkning på grund av en obetald skuld till ett större klädföretag väger ofta tyngre för kreditbetyget än exempelvis en parkeringsbot.

Nya regler leder till färre anmärkningar

Den största minskningen av anmärkningar finns bland de från stat, landsting eller kommun – så kallade A-mål. Under 2019 minskade dessa anmärkningar med hela 4 procent.

Enligt UC är en anledning till det att personer numera får hem ett brev från myndigheten med en möjlighet att invända mot kravet på betalning. Även TV-licensen, som numera är en skatt och inte en betalning, listas som en orsak till det minskade antalet A-mål anmärkningar.

Färre med skuld hos Kronofogden

Undersökningen som UC genomfört visar även att antalet personer med skuldsaldo hos Kronofogden har minskat under 2019. Nu är antalet nere på 300 000 med kvarvarande skuld, vilket är en minskning på 4 procent. Många av de med skuld har haft det länge, vissa ända sedan 90-talskrisen, och omkring hälften av dessa betalar inte av på skulden.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden