Är den höga och nuvarande trenden med hushållssparande här för att stanna?

Snabbval
Läser in...

  Har du hört talas om hushållssparande? Den nuvarande pandemin har fått många hushåll att reflektera över deras inkomster samt på allvar tvingat dem att skära ner på olika kostnader. Framför allt så är det hushåll inom serviceyrken som kommit att drabbas hårdast av Covid-19 och dess katastrofala ekonomiska påföljder för privatpersoners ekonomi.

  Läs mer: Kom igång med ditt sparande

  Hushållssparande

  Många individer har över en natt blivit av eller fått sina anställningar kraftigt reducerade vilket inneburit en smärre katastrof för deras privatekonomi. Under flera månader så har vi kunnat läsa om hur individer inom alla samhällsskikt drabbas av den rådande läget.

  Ökande siffror för sparandet för sista kvartalet 2020

  Men som med allt annat så finns det även positiva aspekter att finna i det hela, även om dessa anses vara fåtaliga i situationens bemärkelse. En av dessa är den ökade hushållssparandet som praktiskt taget exploderat under senare månader.

  Enligt den Statistiska Centralbyrån SCB som har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga svenskarnas sparande påvisat att den nuvarande hushållssparande uppnått hisnande 47 miljarder kronor under den sista kvartalet för 2020! Faktum är att ovanstående siffra är den näst högsta siffran som noterats för ett fjärde kvartal.

  Även om det knappast kommer som en överraskning att en sund hushållsekonomi består av sparande, så har det hela fått många att höja på ögonbrynen men även smittat av sig på likasinnade att komma i gång med just sitt sparande. Snöbollseffekten är således i full rullning och ser inte att avta på långa vägar!

  Hushållssparande – Ny attityd i privatekonomin

  Den tidigare förhållningssättet till privatekonomi och hushållens höga belåning verkar ha fått sig en törn. I stället för att spendera mestadels av sina pengar på olika (oftast onödiga) konsumtionsvaror så har man i stället valt att satsa på en eller flera sparformer, som till exempel fonder.

  Detta är ett sunt tecken på att vi rör oss i rätt riktning i jämförelse med hur det var för några år sedan. Det riktiga eldprovet kommer efter pandemin, även om det i ärlighetens namn står skrivet i stjärnorna när och om vi någonsin återvänder till “normalläge”.

  Just därför så bör varje hushåll aktivt arbeta med att skapa en hållbar men framför allt ouppnåelig buffert. I dagens läge, där nedskärning sker till höger och vänster så har det aldrig varit viktigare att ha en buffert som du kan ta del av om du helt plötsligt skulle stå där utan din regelbundna inkomst.

  Även om vi har långt kvar till regeringens mål till att varje hushåll bör ha minst en årslön i sparande på bankkontot så påvisar ovanstående att vi rör oss i rätt riktning. Man kan dock konstatera att det krävs ett drastiskt externt inslag av något slag, såsom Covid-19 för att vi ska ta oss i kragen och börja behandla vårt sparande som något värdefullt och värt att bygga på.

  Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden