Vad är en personlig konkurs?

Om du har svårt att betala dina skulder och inte ser någon utväg kan personlig konkurs vara en möjlig lösning. Personlig konkurs är en process där en person som inte kan betala sina skulder ansöker om konkurs. Detta innebär att en domstol kan tillsätta en konkursförvaltare som hjälper till att hantera personens ekonomi och betala av skulderna.

Innan du ansöker om personlig konkurs är det viktigt att förstå processen och dess konsekvenser. Det kan komma att påverka din kreditvärdighet och göra det svårt att få lån eller kredit i framtiden. Det kan också innebära att du förlorar värdefull egendom och tillgångar för att betala av dina skulder. Men det kan också ge dig en chans att starta om och få en ny början.

Key Takeaways

 • Personlig konkurs är en möjlig lösning om du har svårt att betala dina skulder.
 • Innan du ansöker om personlig konkurs är det viktigt att förstå processen och dess konsekvenser.
 • Personlig konkurs kan påverka din kreditvärdighet och göra det svårt att få lån eller kredit i framtiden, men det kan också ge dig en chans att starta om och få en ny början.

Förståelse för personlig konkurs

Om du har svårt att betala dina skulder och inte ser någon möjlighet att lösa situationen på egen hand, kan det vara dags att överväga en personlig konkurs. En personlig konkurs är en juridisk process där en domstol beslutar att du inte längre kan betala dina skulder och att du behöver hjälp att hantera din ekonomi.

När du ansöker om personlig konkurs tillsätts en konkursförvaltare som kommer att ta hand om din ekonomi och försöka betala tillbaka så mycket av dina skulder som möjligt. Detta kan innebära att dina tillgångar säljs för att täcka dina skulder.

Det är viktigt att förstå att det inte är en enkel lösning på dina ekonomiska problem. Det kan ha allvarliga konsekvenser för din kreditvärdighet och din förmåga att ta lån och hyra bostäder i framtiden.

Här är några viktiga faktorer att överväga innan du ansöker om personlig konkurs:

 • En personlig konkurs kan pågå i upp till fem år, vilket innebär att du kommer att leva med konsekvenserna under en lång tid.
 • Du kommer att förlora kontrollen över din ekonomi och dina tillgångar under konkursen.
 • Du kan behöva betala en del av dina skulder tillbaka under konkursen, även om du inte kan betala tillbaka hela beloppet.
 • En personlig konkurs kan påverka din förmåga att få jobb eller starta företag i framtiden.

Innan du ansöker är det viktigt att du söker råd från en kvalificerad ekonomisk rådgivare eller en advokat som kan hjälpa dig att förstå dina alternativ och ta ett informerat beslut om din ekonomiska framtid.

Processen för personlig konkurs

Att ansöka om personlig konkurs kan vara en svår och känslig process. Det är viktigt att du har all nödvändig information och förstår konsekvenserna innan du tar detta stora steg. Här är en översikt av processen.

Ansökan om personlig konkurs

Det finns två sätt att ansöka om personlig konkurs. Antingen kan du själv ansöka om konkurs eller så kan dina borgenärer ansöka om konkurs för dig. Ansökan om personlig konkurs görs till tingsrätten i din kommun.

För att kunna ansöka måste du ha en skuld som är större än 20 000 kr och inte kunna betala tillbaka skulden. Om du ansöker själv så tillkommer det inga avgifter. Men om dina borgenärer ansöker om konkurs för dig så kan det tillkomma avgifter.

Behandling av ansökan

När ansökan har gjorts kommer tingsrätten att behandla din ansökan. Tingsrätten kommer att utse en konkursförvaltare som kommer att ta hand om din konkurs. Konkursförvaltaren kommer att se till att dina tillgångar säljs och att pengarna fördelas till dina borgenärer.

Under behandlingen av din ansökan om personlig konkurs kan du bli inkallad till tingsrätten för att svara på frågor om din ekonomiska situation. Det är viktigt att du är ärlig och öppen om din ekonomiska situation under denna process.

Konsekvenser av ansökan

Att ansöka om personlig konkurs kan ha allvarliga konsekvenser. Det kan påverka din kreditvärdighet och göra det svårt för dig att få lån i framtiden. Det kan också påverka ditt arbete om du arbetar inom vissa branscher.

Under en personlig konkurs kommer dina tillgångar att säljas och dina skulder kommer att betalas tillbaka så långt det är möjligt. Om dina skulder inte kan betalas tillbaka helt så kan du bli befriad från resten av skulden. Men det är viktigt att komma ihåg att en personlig konkurs kan påverka din ekonomiska situation under en lång tid framöver.

Det är viktigt att du tar dig tid att överväga alla alternativ innan du ansöker om personlig konkurs. Det kan finnas andra sätt att hantera din ekonomiska situation som är mindre drastiska och som kan hjälpa dig att undvika en personlig konkurs.

Rättigheter och skyldigheter

Skyldigheter i en personlig konkurs

När du försätts i personlig konkurs finns det vissa skyldigheter du måste följa. Dessa inkluderar:

 • Att lämna en fullständig och korrekt redogörelse för din ekonomiska situation till konkursförvaltaren.
 • Att lämna över alla tillgångar till konkursförvaltaren.
 • Att inte göra några betalningar till dina borgenärer utan att först höra med konkursförvaltaren.
 • Att medverka vid förhör och andra möten som anordnas av konkursförvaltaren.

Om du inte följer dessa skyldigheter kan det leda till allvarliga konsekvenser, inklusive att du blir av med dina rättigheter som gäldenär.

Rättigheter i en personlig konkurs

Trots att du har skyldigheter i en personlig konkurs har du också vissa rättigheter. Dessa inkluderar:

 • Rätten att behålla en viss mängd av dina tillgångar, kallad ”nödvändig egendom”.
 • Rätten att få information om konkursen och dess förvaltning.
 • Rätten att överklaga beslut som tas av konkursförvaltaren eller tingsrätten.
 • Rätten att ansöka om skuldsanering efter att konkursen avslutats.

Det är viktigt att du är medveten om dina rättigheter och att du utnyttjar dem när det är nödvändigt. Om du tror att dina rättigheter kränks på något sätt, bör du kontakta en advokat eller en annan juridisk expert för att få hjälp.

Livet efter personlig konkurs

Att gå igenom en personlig konkurs kan vara en tuff och utmanande upplevelse. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns liv efter konkursen. Här är några tips för att hjälpa dig att återhämta dig och planera din ekonomiska framtid.

Återhämtning efter konkurs

Att återhämta sig efter kan ta tid, men det är möjligt att komma tillbaka på fötterna igen. Här är några saker du kan göra för att hjälpa dig att återhämta dig:

 • Ge dig själv tid att bearbeta och hantera dina känslor kring konkursen. Det är normalt att känna sig ledsen, arg eller besviken efter en konkurs.
 • Fokusera på att ta hand om din hälsa och välbefinnande. Det kan inkludera att äta hälsosamt, motionera regelbundet och söka stöd från vänner och familj.
 • Försök att hitta ett jobb eller en inkomstkälla så snart som möjligt. Det kan vara en deltidstjänst eller frilansarbete för att börja bygga upp din ekonomi igen.
 • Skapa en budget och försök att leva inom dina ekonomiska begränsningar. Det kan innebära att skära ner på onödiga utgifter och fokusera på att betala av dina skulder.

Finansiell planering efter konkurs

Efter en personlig konkurs är det viktigt att planera din ekonomiska framtid för att undvika att hamna i samma situation igen. Här är några saker du kan göra för att planera din ekonomiska framtid:

 • Skapa en plan för att betala av dina skulder. Det kan innebära att betala av högsta räntan först eller att skapa en avbetalningsplan med dina borgenärer.
 • Försök att bygga upp en nödfond för att hantera oväntade utgifter. Det kan hjälpa dig att undvika att ta på dig mer skulder i framtiden.
 • Överväg att ta hjälp av en ekonomisk rådgivare för att skapa en långsiktig ekonomisk plan. De kan hjälpa dig att skapa en budget, investera dina pengar och planera för din pension.
 • Var noga med att betala dina räkningar i tid för att undvika extra avgifter och räntor.

Kom ihåg att det tar tid att återhämta sig efter en personlig konkurs, men med tålamod och en plan kan du komma tillbaka på fötterna igen.

Förebyggande av personlig konkurs

När du hamnar i personlig konkurs kan det ha allvarliga konsekvenser för ditt liv och din ekonomiska framtid. Men det finns saker du kan göra för att förebygga detta. Här är två viktiga steg du kan ta för att undvika att du sätter dig i en sådan situation.

Ekonomisk Rådgivning

Att få ekonomisk rådgivning kan vara en viktig del av att förebygga personlig konkurs. En kvalificerad ekonomisk rådgivare kan hjälpa dig att skapa en budget och en plan för att hantera dina skulder. De kan också ge dig råd om hur du kan spara pengar och undvika onödiga utgifter.

När du söker efter en ekonomisk rådgivare, se till att välja någon som är pålitlig och erfaren. Du kan be om rekommendationer från vänner eller familj, eller söka efter en certifierad ekonomisk rådgivare på internet.

Skuldsanering

Skuldsanering är en annan viktig del i ett förebyggande syfte. Genom skuldsanering kan du få hjälp att betala av dina skulder och undvika att hamna i konkurs. Det finns olika typer av skuldsanering, så det är viktigt att välja den som passar dig bäst.

En vanlig form av skuldsanering är att förhandla med dina borgenärer för att sänka dina skulder eller skapa en betalningsplan. Du kan också söka om skuldsanering hos Kronofogdemyndigheten. Detta innebär att du får en betalningsplan som du måste följa under en viss tid.

Genom att ta dessa steg kan du förebygga personlig konkurs och skydda din ekonomiska framtid. Se till att söka rådgivning och hjälp från kvalificerade experter för att säkerställa att du tar de rätta besluten för din situation.

Vanliga frågor

Personlig konkurs och skuldsanering är två olika saker. Personlig konkurs är en form av betalningsinställelse där en person inte längre har pengar att betala sina skulder. Skuldsanering är en möjlighet för en person som har svårt att betala sina skulder att få en ny chans att starta om ekonomiskt. Vid skuldsanering kan en person få sina skulder avskrivna efter en viss tid om man följer ett avtal med sina borgenärer.
Att gå i personlig konkurs innebär att man inte längre kan hantera sin ekonomi själv och att en konkursförvaltare tar över ens ekonomi. Konkursförvaltaren säljer ens tillgångar och betalar av skulderna så långt det är möjligt. Efter konkursen kan man få en ny chans att starta om ekonomiskt.
Det pågår i normalfallet i fem år. Under denna tid är det inte möjligt att ta lån eller krediter utan att först få tillstånd från konkursförvaltaren eller tingsrätten.
Efter en personlig konkurs kan man äga en viss mängd tillgångar, men det beror på ens specifika situation. Tillgångar som är nödvändiga för att man ska kunna arbeta och leva är tillåtna. Det kan exempelvis vara en bostad, bil och kläder.
Ja, det är möjligt att ansöka om det själv om man inte längre kan betala sina skulder. Detta kan vara en möjlighet för att få en ny chans att starta om ekonomiskt.
Vid en personlig konkurs kan ens bankkonto frysa. Detta innebär att man inte längre kan använda kontot för att betala räkningar eller göra uttag. Man kan dock ansöka om att få ett så kallat basbelopp utbetalt varje månad för att klara av sina nödvändiga utgifter.
Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden