Betala av dina lån och skulder snabbare

Snabbval
Läser in...

  Att sitta på ett berg av skulder och betala avgifter för pengar du troligtvis redan spenderat är det nog aldrig någon som har drömt om. Att äntligen bli av med dessa skulder däremot, det vill nog de allra flesta. Här följer några tips för att betala av lån och skulder snabbare.

  Skaffa dig en översikt av dina lån och skulder.

  Skaffa dig koll på läget 

  Först och främst bör du ta reda på exakt hur din totala skuld ser ut i dagsläget. Hur många är lånen, hur stor summa uppgår de till, vad har de för ränta, hur långa återbetalningstider rör det sig om etc. 

  Gör en sammanställning över dina lån och hur mycket de faktiskt kostar dig varje månad. Att ha koll på läget är en nödvändighet för att du inte ska behöva betala för mycket och för länge i onödan.  

  Se till att du har en budget och att du håller dig till den 

  För att kunna betala av dina skulder på ett effektivt sätt är en budget A och O. Se till att du har en realistisk budget som tar hänsyn till alla dina utgifter, både de fasta och de rörliga. Försök sedan att hålla dig till den budgeten så mycket det bara går. 

  Fasta utgifter är de nödvändiga kostnader som återkommer varje månad, till exempel hyra, mat, el och försäkringar. De rörliga kostnaderna är de pengar du lägger på icke-nödvändiga saker och upplevelser, som till exempel kläder, streamingtjänster och semesterresor.  

  Den första kategorin är med andra ord sådant du behöver medan den andra är sådant du vill ha. För att snabbare bli av med skulderna som tynger så kan du behöva göra kall på några av de rörliga kostnaderna under en period. 

  Försök att betala mer än minimibeloppet varje månad 

  Att betala mer än minimibeloppet varje månad är också en nyckel till framgång när det kommer till att snabbare bli av med sina skulder. Ju mer du betalar in, desto snabbare kommer du ur skuldfällan. 

  En riktlinje är 50/30/20-regeln. Den innebär att ca 50 % av ens inkomst bör gå till de fasta avgifterna som nämnts ovan. 30 % kan då dediceras till de rörliga utgifterna medan cirka 20 % kan gå till sparande.  

  Sitter man däremot på stora skulder så kan det vara läge att prioritera om dessa siffror. Det är alltid bra att ha ett sparande, men kanske sparar du mer på att först betala av de skulder du samlat på dig. Och visst är det trevligt med konserter, biobesök och nya kläder – men att först bli skuldfri och därefter spendera egna pengar istället för lånade sådana är ändå snäppet trevligare. 

  Betala av lån och skulder så att du kan lägga pengarna på annat.

  Försök att betala av de skulder som har högst ränta först 

  Betala av de skulderna som har högst ränta först, oavsett hur stora beloppen är.  

  Räntan är den procentuella kostnad du betalar för att du överhuvudtaget fått låna pengar, amortering är det du betalar av på själva lånet. Om ett lån har hög ränta finns det en risk att merparten av din månatliga betalning går till just den räntan, och inte till amorteringen.  

  Det innebär att ju längre återbetalningstid du har, desto mer kommer du att betala i bara ren ränta. Därför är det viktigt att försöka betala av dessa lån så snabbt som möjligt.  

  Kolla upp om ett hopbakslån skulle kunna vara en lösning 

  Sitter du på många olika lån, och särskilt många smålån med hög ränta, så kan det vara en bra idé att titta på ett hopbakslån, eller samlingslån som det också kallas. Du samlar då ihop alla små lån till ett enda stort lån, med lägre ränta. 

  På så sätt slipper du onödigt höga kostnader på flera olika ställen samtidigt, istället betalar du endast en räntekostnad för hela det samlade lånet.

  Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden