4 saker att fundera på när du väljer kreditkort

Kreditkort är verkligen smidiga och de kan ge många fördelar förutsatt att de används på ett sunt sätt. Om du letar efter ett första kreditkort, eller ett för att komplettera ett befintligt, finns alla skäl att vara noggrann i valet. Här listar vi fyra saker som du med fördel kan fundera extra på när du ska välja.

Låga avgifter eller låg ränta?

Det finns visserligen ett antal kreditkort som erbjuder lite av det bästa av båda världar, men överlag konkurrerar kreditkortsföretag och banker antingen med låg ränta eller låga avgifter.

När du funderar på den här frågan är det centralt att du tänker på hur du kommer att använda kortet. Vet du att du då och då kommer att använda krediten på kortet är det givetvis fördelaktigt om räntan är låg. Om du alltid betalar hela skulden i tid är räntan över huvud taget inte relevant. Då är i stället frågan om avgifternas storlek central.

plånbok nya lån

Avgifter hemma och utomlands

Kreditkort är idag i huvudsak tänkta att vara renodlade betalningsmedel. De är alltså endast sekundärt tänkta att användas i uttagsautomater. Normalt debiteras du en uttagsavgift när du gör ett uttag av kontanter och denna avgift kan uppgå till upp emot 50 kr per uttag. Om du vill kunna göra uttag emellanåt utan att drabbas av denna slags ”straffavgift”, bör du titta närmare på hur villkoren ser ut.

Om det är vanligt med uttagsavgifter i svenska bankomater är det ännu vanligare med dessa vid användning utomlands. Reser du ofta utomlands bör du kika närmare på avgifterna vid användning i andra länder. När du gör det, titta också på vad som gäller för eventuella växlingsavgifter och valutapåslag.

Kreditnivåer

Majoriteten av kreditkort har ganska tydliga golv och tak för krediten. Det kan till exempel handla om att lägsta möjliga kreditutrymme är 10 000 kr medan maximal kredit är 30 000 kr. Om du har för avsikt att använda ditt kreditkort för i princip alla inköp, till exempel för att få alla utgifter smidigt samlade på en faktura eller för att samla bonuspoäng, vill du förmodligen ha en hög kredit. Då gäller det att du är lite extra noggrann när du sonderar utbudet.

Bonusprogram och försäkringar

Många väljer kreditkort utifrån hur bonusprogrammet ser ut. Dessa personer ser då användningen av kreditkort som ett sätt att få lite extra tillbaka och ofta är idén att aldrig utnyttja möjligheten till delbetalning av kreditkortsskulden.

Bonusprogram kan vara klart förmånliga, särskilt om kortet används flitigt. Det går till exempel att få större summor kontanter i återbäring eller tjäna poäng som kan använda för hotellnätter och flygresor. Om bonusprogram är intressanta för dig, sätt dig in i vilka belöningar du kan ta del av och hur mycket du behöver använda kortet. Sätt också detta i relation till exempelvis avgifter för användningen.

Det kan också vara värt att notera att många kreditkort idag har ett antal inbyggda försäkringar. För ett större allmänt försäkringsskydd och/eller mer specifika försäkringar, titta efter kort som erbjuder paket av försäkringslösningar i stället för bonusprogram.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden