35 snabba sätt att spara pengar i vardagen

Oavsett om det gäller att göra smartare val och dra in på kostnader eller att snabbt och enkelt öka på inkomsterna så finns det en rad saker du kan göra för att spara pengar i vardagen. Här listar vi ett helt gäng metoder som snabbt hjälper dig att dryga ut kassan och på så vis bättra på din ekonomi. 

 1. Bankens runda upp-funktion 
  Flera banker och appar erbjuder funktionen att avrunda dina köp uppåt för att på så vis enkelt spara undan de där extra kronorna på ett sparkonto vid varje kortdragning.  
 1. Matlådor 
  Klassikern att fixa lunchlådorna hemma istället för att ute under jobbdagen kan spara dig många hundralappar i månaden. 
 1. Kaffetermos hemma 
  Investera i en bra termosmugg och ta med kaffet hemifrån istället för att köpa take away-kaffe varje dag på vägen till jobbet.
Spara pengar i vardagen genom att göra kaffet hemma
 1. Matbutikernas erbjudanden 
  Ett annat sätt att spara pengar i vardagen är att planera dina matinköp efter vad som är billigt just nu. Gör en matsedel för veckan och följ den. 
 1. Köp begagnat 
  Fynda bland andrahandsvaror på loppisar eller i second hand-butiker istället för att köpa nytt. Både billigare och miljövänligare. 
 1. Sälj sånt du inte använder 
  Få mer utrymme och mer pengar på en och samma gång genom att rensa ut sådant du inte längre har nytta av. Sälj det online eller på en loppis för att få in en extra slant. 
 1. Reparera istället för att slänga 
  Ofta går det att laga saker och återställa deras funktion istället för att köpa nytt i onödan. Laga själv eller hitta en reparatör nära dig. 
 1. Vänta in stora rea-helger 
  Har du inte bråttom kan det löna sig att vänta in något av de stora rea-tillfällena, till exempel Black Friday. 
 1. Jämför priserna online 
  Att jämföra priserna mellan butikerna kan göra att du sparar hundralappar, använd till exempel prisjakt.nu 
 1. Träna hemma eller ute 
  Ett gymkort går vanligtvis på flera tusen kronor om året, vill du spara in de pengarna men fortfarande träna så kan hemmaträning eller utegym vara alternativ. 
Använd ett gratis utegym för dina cardiopass för att spara pengar i vardagen
 1. Panta din återvinning med Bower 
  När du ändå håller på och sorterar dina papp- och plastförpackningar för återvinning så varför inte samtidigt scanna dem och tjäna några kronor? I appen Bower gör du just detta. 
 1. Panta burkar 
  En gammal klassiker som funkar än. Samla ihop dina gamla burkar och flaskor och panta dem i samband med nästa besök till mataffären. 
 1. Köp i storpack, gör storkok 
  Det lönar sig ofta att köpa storpack och göra storkok istället för att småhandla inför varje måltid. Tillaga och frys in. 
 1. Avsluta abonnemang 
  Se över dina abonnemang och avsluta de du inte använder. Kanske prenumererar du på flera streaming-tjänster men använder bara en. 
 1. Byt abonnemang 
  Om ditt internet- eller mobilabonnemang inte är låst så kan det vara läge att jämföra priser och eventuellt byta abonnemang, alternativt omförhandla ditt nuvarande. 
 1. Låna prylar 
  Om du bara behöver använda något tillfälligt så kan det vara smart att låna det du behöver istället för att köpa nytt, fråga vänner eller sök på nätet. 
 1. Nyttja biblioteket 
  Det enda du behöver är ett gratis bibliotekskort, sedan kan du läsa hur många böcker du vill utan att betala en krona. Se bara till att lämna tillbaka dem i tid så att du slipper förseningsavgifter.
 1. Samla lån 
  Har du dyra smålån och krediter så kan det vara smart att samla dessa i ett större lån med bättre ränta för att på så vis spara pengar.
 1. Släck lamporna 
  Släck de lampor som är tända i onödan, till exempel i de rum där ingen befinner sig. 
 1. Sänk temperaturen 
  Att sänka temperaturen med bara en grad kan göra stor skillnad när det kommer till uppvärmningskostnader. 
 1. Tvätta och diska fulla maskiner 
  Se till att fylla maskinerna innan du kör igång dem så att du kan få så mycket som möjligt rengjort på en gång och slipper köra flera maskiner. 
 1. Baka sötsakerna själv 
  Tre-fikat kan såklart vara en viktig del av dagen, men istället för att köpa fika ute, varför inte turas om med kollegorna om att baka något gott. 
 1. Månadsspara 
  Ett klassiskt sparkonto med ränta är perfekt för ett kortvarigt sparande, till exempel för en buffert eller en kommande semester. 
 1. Cykla eller gå 
  Bensin kostar pengar, och likaså att åka kollektivt. Bryt av genom att promenera eller ta cykeln emellanåt.
 1. Kreditkort med bonus eller cashback 
  Många kreditkort kommer med någon slags bonusprogram. Du kan få rabatter eller till och med cashback direkt in på kontot när du handlar.  
Ett kreditkort med bonus gör att du kan spara pengar i vardagen
 1. Butikernas bonusprogram 
  Många butiker vill belöna sina trogna kunder genom olika bonusprogram, det kan vara att du får en gratis kaffe på en bensinmack eller att du samlar ihop värdecheckar hos matbutiken. 
 1. Jämför elavtal 
  elskling.se kan du jämföra elavtal och hitta ett som passar dig och din plånbok. Jämför både rörliga och bundna avtal. 
 1. Hyr ut bilen
  Det finns flera webbplatser där du kan välja att hyra ut din bil när du inte själv använder den, ett smidigt sätt att få in lite extra pengar. Se bara till att försäkring ingår om det skulle hända något.
 1. Byt till LED-lampor 
  Har du inte redan bytt ut dina gamla glödlampor till LED-lampor så är det hög tid nu. Du kommer att spara både energi och pengar. 
 1. Använd tvättstugan 
  Tvättmaskin och torktumlare kan vara riktiga el-slukare. Har du mycket tvätt som väntar på att bli rengjord kan det därför vara värt att boka tvättstugan istället. 
 1. Sy in/lägg ut gamla kläder 
  Passar favoritjeansen inte längre som de brukade? Sy om dem. Kan du inte sy själv så ta hjälp av en kunnig vän eller en skräddare. 
 1. Sitt barn- eller hundvakt 
  Vare sig du föredrar söta små barn eller fyrbenta pälsklingar finns det sidor på internet där du kan anmäla dig som nanny eller husdjursvakt. Hjälp någon samtidigt som du tjänar extrapengar på något du tycker om. 
 1. Gör en budget och spara pengar i vardagen
  Att få en bra översikt av din ekonomi kan göra att du inte spenderar pengar i onödan, samtidigt som du vet hur mycket du har att röra dig med varje månad.  
 1. Googla rabattkoder 
  Shoppar du online och ser ett fält för rabattkoder i kassan är chansen stor att du kan hitta en kod efter lite sökande online, koder för fri frakt eller 10 % rabatt är inte ovanligt.  
 1. Betala inte extra för fakturan 
  Att betala extra för att få hem en faktura på papper kan kännas lite onödigt. Välj istället e-faktura eller autogiro för dina räkningar, så slipper du den extra kostnaden. 

Att spara pengar i vardagen behöver inte vara krångligt

Som du kan se på ovanstående exempel så behöver det inte alltid till så stora förändringar för att sätta igång med vardagssparandet. Bara genom att rensa upp hemma, kolla igenom dina abonnemang och planera dina matinköp så har du gjort mycket. Många små förändringar kan i slutändan ha en ganska stor effekt på vardagen.

Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden