24 konstiga fraser som svenskarna använder och som ingen annan förstår

En svensk flagga.

Oavsett om det handlar om att låna pengar eller vad det än gäller har vi svenskar en hel del konstiga fraser som de flesta personer från andra länder inte hade förstått sig på, även om man hade översatt de till engelska. I den här artikeln ska vi ta oss en titt på 24 sådana konstiga fraser.

1. Ana ugglor i mossen

Betyder ana ugglor i mossen att man på riktigt tror att det ligger ugglor i mossen och spionerar på en? Absolut inte! Ana ugglor i mossen är nämligen en fras som man använder när man misstänker att något inte står rätt till, till exempel när man misstänker att någon försöker gillra en fälla för en eller lura en på något annat sätt. Anar du ugglor i mossen har du alltså en dålig känsla om att allt inte är som det ska.

2. Blodad tand

Blodad tand är ett uttryck som utan tvekan är mycket konstigt, och som det till och med inte är alla svenskar som förstår vad det betyder. Dock är det en fras man stöter på ganska ofta i diverse olika sammanhang? Men vad betyder det då för något? Svaret på den frågan är att blodad tand betyder att man gör något som man sedan blir inspirerad av och därför vill göra mer av det hela. Blodad tand har med andra ord inte något med våld att göra överhuvudtaget, något man kanske kan tro när man hör det.

3. Bollen är rund

Bollen är rund är en fras som främst är vanligt förekommande när man pratar om fotboll, men den förekommer även i andra sammanhang. Dock var det Gunnar Gren, en före detta fotbollsspelare, som på tiden då han var aktiv myntade detta uttryck. Men vad betyder då bollen är rund? Det är väl inte någon nyhet att en fotboll är rund? Svaret på denna fråga är att denna fras är något som man använder när utgången av något är oviss och där allt kan hända.

4. Dansa efter någons pipa

Betyder denna fras att man dansar efter någon som har en pipa och till exempel anpassar sina dansrörelser utefter vad personen i fråga gör med sin pipa? Det kanske man kan tro när man hör denna fras, men så är det dock inte. Att dansa efter någons pipa betyder helt enkelt att man gör det som någon vill att man ska göra. Ofta används denna fras i negativa sammanhang och beskriver personer som låter sig kontrolleras av och gör vad än en annan person ber han eller hon att göra.

5. Den dagen, den sorgen

Den dagen, den sorgen betyder att man inte ska oroa sig för saker i förtid. Den dagen då något inträffar, om det nu ens gör det överhuvudtaget, då kan man oroa sig för det, inte tidigare än så. Det kan till exempel handla om att du ska åka på semester och har en hel del som behöver fixas innan dess, men semestern ligger långt fram i tiden så du behöver inte oroa dig för det just nu. Det kan också handla om att du kommer att börja betala av dina lån och oroar dig för det, men att det inte är värt att oroa dig innan dagen kommer då det är dags att börja betala tillbaka.

6. Det blev pannkaka av alltihop

Att säga att det blev pannkaka av något är nog något vi svenskar är ensamma om att använda. Men vad betyder det då? Man kan säga att det är en fras som används för att beskriva ett fullständigt misslyckande.

7. Eld i baken

Betyder eld i baken att din rumpa brinner? Som tur var inte eftersom detta är ett ganska vanligt uttryck här i Sverige. Eld i baken betyder i stället att man har väldigt bråttom.

8. Eld och lågor

Eld och lågor kanske kan låta som något negativt, till exempel att någon brinner eller personen är mycket arg. Det gör det dock inte, och faktum är att eld och lågor snarare är en fras med en positiv mening. Att vara eld och lågor betyder nämligen att man är väldigt entusiastisk över något.

9. Fan och hans moster

Är Fan en person med en moster? Det kanske man kan tro till en början, men det är det inte. Fan och hans moster är nämligen ett uttryck man använder som ett substitut för allt möjligt eller alla möjliga personer. Ett exempel är om du får en fråga om vilka som var en på en fest? Då kan du till exempel svara att Johan, Anders, Matilda och fan och hans moster var där, alltså att alla tänkbara olika personer var där.

10. Fara och flyga

Det är vanligt att man ber en person man inte gillar, eller en grupp av människor man inte gillar, att fara och flyga. Det är helt enkelt ett finare sätt att be någon att dra åt helvete på.

11. Ge järnet

Att ge järnet betyder att man gör sitt allra bästa och använder alla sina krafter för att uppnå önskat resultat.

12. Glimten i ögat

Att säga något med glimten i ögat innebär att man inte är helt allvarlig med det man säger, utan att man skojar med den person man pratar med. Det innebär helt enkelt att man skämtar.

13. Ha en gås oplockad med någon

Betyder denna fras att du äger en oplockad gås tillsammans med någon annan? Det kanske man kan tro om man inte har hört detta uttryck tidigare, men dess meningen är något helt annat. Att ha en gås oplockad med någon betyder nämligen att man har något otalt med en person. Det kan handla om att ni har något otalt med varandra, eller att personen har gjort något mot dig som du vill hämnas på. Detta uttryck används med andra ord ofta i sammanhang som inte är särskilt trevliga.

14. I grevens tid

Hann du till ditt tåg i absolut sista sekund? Då klev du ombord på tåget i grevens tid. I grevens tid är nämligen en fras som handlar om att man hinner med att göra något i allra sista stund, precis innan det blir för sent.

15. Jaga någon med blåslampa

Betyder denna fras att man faktiskt jagar någon stackare med blåslampa? Det kanske man kan tro, men det gör det inte. Att jaga någon med blåslampa betyder snarare att man sätter press på personen i fråga. Säg till exempel att du har en anställd som behöver färdigställa ett väldigt viktigt projekt, då kan du jaga denne med blåslampa, alltså sätta press på personen att han/hon ska bli klar med projektet så fort som möjligt.

16. Kalla handen

Att ge någon kalla handen betyder inte att du rör personen med din kalla hand, utan att du avvisar någon. Att få kalla handen betyder i sin tur att du blir avvisad. Säg att du till exempel är på en nattklubb och försöker ragga, men personen i fråga inte är intresserad av dig. Då får du kalla handen.

17. Lacka ur

Att lacka ur på någon eller något betyder att du blir väldig arg, ilsken eller väldigt irriterad. Försök därför inte att få någon att lacka ur på dig.

18. Myror i byxorna

Att ha myror i byxorna betyder att man är rastlös och har svårt att sitta still, är nervös, eller är otålig, dessutom ofta utan någon specifik anledning.

19. Nöt att knäcka

Att ha en nöt att knäcka betyder att man har ett svårt problem som måste lösas. Säger man att ”det var en svår nöt att knäcka” menar man att problemet är löst men att det var väldigt svårlöst.

20. Osa katt

Att osa katt betyder att det är något otrevligt som håller på att hända, till exempel om någon misstänker att han eller hon håller på att bli lurad.

21. Pest eller kolera

Pest eller kolera handlar om att man måste välja mellan två saker som är dåliga, eller helt enkelt två onda ting.

22. Rak i ryggen

Att vara rak i ryggen betyder att man har civilkurage.

23. Sakta i backarna

Sakta i backarna är ett uttryck som handlar om att ta det lugnt och inte dra förhastade slutsatser.

24. Ta något med en nypa salt

Att ta något med en nypa salt betyder att man inte litar alltför mycket på något någon säger till en, en uppgift eller en informationskälla.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden