24 konstiga svenska fraser och vad de betyder

Konstiga svenska fraser

Vi i Sverige har en hel del konstiga uttryck som kan vara svåra för folk från andra länder att förstå sig på, även om de skulle översättas till engelska. I den här artikeln tar vi oss en närmare titt på 24 stycken av dessa lite märkliga svenska fraser.

1. Ana ugglor i mossen

Betyder ana ugglor i mossen att man på riktigt tror att det ligger ugglor i mossen och spionerar på en? Absolut inte! Ana ugglor i mossen är en fras som används när man misstänker att något inte står helt rätt till, till exempel om man misstänker att någon försöker gillra en fälla för en eller lura en på något annat sätt. Anar du ugglor i mossen har du alltså en dålig känsla om att allt inte är som det ska.

– Något står inte rätt till här, jag anar ugglor i mossen.

2. Blodad tand

Blodad tand är ett uttryck som utan tvekan är ganska konstigt, och som inte ens alla svenskar förstår vad det betyder. Dock är det en fras man kan stöta på i diverse olika sammanhang. Men vad betyder det då? Har man fått blodad tand betyder att man gjort något som man sedan blir inspirerad av och därför vill göra mer av, man har helt enkelt fått upp ett intresse. Blodad tand har med andra ord inte något med våld att göra överhuvudtaget, något man kanske kan tro när man först hör det.

– Har du fått blodad tand nu efter att du testat på kitesurfing?

Har du fått blodad tand för något nytt men behöver pengar för att komma igång med det? Jämför snabblån hos oss.

3. Bollen är rund

Bollen är rund är en fras som främst är vanligt förekommande när man pratar om fotboll, men den förekommer även i andra sammanhang. Dock var det Gunnar Gren, en före detta fotbollsspelare, som på tiden då han var aktiv myntade detta uttryck. Men vad betyder då bollen är rund? Det är väl inte någon nyhet att en fotboll är rund? Svaret på denna fråga är att denna fras är något som man använder när utgången av något är oviss och där allt kan hända.

– Det är omöjligt att veta slutresultatet ännu, bollen är rund.

Vad som helst kan hända, och då är det bra att ha en buffert för oförutsedda avgifter. Läs mer om hur du bygger upp en buffert.

4. Dansa efter någons pipa

Betyder denna fras att man dansar efter någon som har en pipa och till exempel anpassar sina dansrörelser utefter vad personen i fråga gör med sin pipa? Det kanske man kan tro när man hör denna fras, men så är det dock inte. Att dansa efter någons pipa betyder helt enkelt att man gör det som någon annan vill att man ska göra. Ofta används denna fras i negativa sammanhang och beskriver personer som låter sig kontrolleras av och gör vad än en annan person ber honom eller henne att göra.

– Han är sig inte lik, jag tror han dansar efter någon annans pipa.

5. Den dagen, den sorgen

Den dagen, den sorgen betyder att man inte ska oroa sig för saker i förtid. Den dagen då något inträffar, om det nu ens gör det, då kan man oroa sig för det då men inte tidigare än så. Det kan till exempel handla om att du ska åka på semester och har en hel del som behöver fixas innan dess, men semestern ligger långt fram i tiden så du behöver inte oroa dig för det just nu.

– Vi tar det när det när vi kommer dit. Den dagen, den sorgen.

Något som är bra att vara förberedd på och inte lämna till sista stund är dock när dina lån ska återbetalas.

6. Det blev pannkaka av alltihop

Att säga att det blev pannkaka av något är nog något vi svenskar är ensamma om att använda. Men vad betyder det då? Man kan säga att det är en fras som används för att beskriva ett fullständigt misslyckande.

– Den där arbetsintervjun jag var på i förra veckan, där blev det pannkaka av alltihop.

Det blev pannkaka av alltihop är en av många svenska fraser

7. Eld i baken

Betyder eld i baken att din rumpa brinner? Som tur var inte eftersom detta är ett ganska vanligt uttryck här i Sverige. Eld i baken betyder i stället att man har väldigt bråttom.

– Jag hann knappt se min son innan han for iväg igen, det var som att han hade eld i baken.

8. Eld och lågor

Eld och lågor kanske kan låta som något negativt, till exempel att någon brinner eller personen är mycket arg. Det gör det dock inte, och faktum är att eld och lågor snarare är en fras med en positiv mening. Att vara eld och lågor betyder nämligen att man är väldigt entusiastisk över något.

– Hon var eld och lågor efter att ha träffat sin stora idol.

9. Fan och hans moster

Är Fan en person med en moster? Det kanske man kan tro till en början, men det är det inte. Fan och hans moster är nämligen ett uttryck man använder som ett substitut för allt möjligt eller alla möjliga personer, ofta i en något negativ bemärkelse.

– De hade bjudit in vänner, grannar, familj och fan och hans moster till festen.

10. Fara och flyga

Det är vanligt att man ber en person man inte gillar, eller en grupp av människor man inte gillar, att fara och flyga. Det är helt enkelt ett finare sätt att be någon att dra åt helvete på.

– Han kan fara och flyga dit pepparn växer!

11. Ge järnet

Att ge järnet betyder att man gör sitt allra bästa och använder alla sina krafter för att uppnå önskat resultat.

– Ge järnet nu, Bosse! Du klarar det!

12. Glimten i ögat

Att säga något med glimten i ögat innebär att man inte är helt allvarlig med det man säger, utan att man skojar med den person man pratar med. Det innebär helt enkelt att man skämtar.

– Men var han allvarlig, sa han det inte med glimten i ögat?

13. Ha en gås oplockad med någon

Betyder denna fras att du äger en oplockad gås tillsammans med någon annan? Nej, att ha en gås oplockad med någon betyder att man har något otalt med en person. Det kan handla om att ni har något otalt med varandra, eller att personen har gjort något mot dig som du vill hämnas på. Detta uttryck används med andra ord ofta i sammanhang som inte är särskilt trevliga.

– Jag har en gås oplockad men den där människan!

14. I grevens tid

Hann du till ditt tåg i absolut sista sekund? Då klev du ombord på tåget i grevens tid. I grevens tid är nämligen en fras som handlar om att man hinner med att göra något i allra sista stund, precis innan det blir för sent.

– Nu kom du allt i grevens tid, vi skulle precis åka.

Se alltid till att betala dina lån i tid, så att dina skulder inte hamnar hos inkasso.

15. Jaga någon med blåslampa

Betyder detta svenska uttryck att man faktiskt jagar någon stackare med blåslampa? Bara rent bildligt. Att jaga någon med blåslampa betyder att man sätter press på personen i fråga. Säg till exempel att du har en anställd som behöver färdigställa ett väldigt viktigt projekt, då kan du jaga denne med blåslampa, alltså sätta press på personen att han/hon ska bli klar med projektet så fort som möjligt.

– Chefen har jagat mig med blåslampa hela veckan.

16. Kalla handen

Att ge någon kalla handen betyder inte att du rör personen med din kalla hand, utan att du avvisar någon. Att få kalla handen betyder i sin tur att du blir avvisad. Säg att du till exempel är på en nattklubb och försöker ragga på någon, men personen i fråga inte är intresserad av dig. Då får du kalla handen.

– Jag försökte starta en konversation med henne men hon gav mig kalla handen direkt.

17. Lacka ur

Att lacka ur på någon eller något betyder att du blir väldig arg, ilsken eller väldigt irriterad. Försök därför inte att få någon att lacka ur på dig.

– Om chefen ber mig jobba över i helgen igen så kommer jag lacka ur.

18. Myror i byxorna

Att ha myror i byxorna involverar inga faktiskt myror utan betyder att man är rastlös och har svårt att sitta still, är nervös, eller är otålig. Dessutom ofta utan någon specifik anledning.

– Kan du inte sitta still, har du myror i brallan, pojk?

19. Nöt att knäcka

Att ha en nöt att knäcka betyder att man har ett svårt problem som måste lösas. Säger man att ”det var en svår nöt att knäcka” menar man att problemet är löst men att det var väldigt svårlöst.

– Det var en svår nöt att knäcka, men vi löste det till slut.

20. Osa katt

Att osa katt betyder att det är något otrevligt som håller på att hända, till exempel om någon misstänker att han eller hon håller på att bli lurad.

– Här osar det katt lång väg. Bäst att vi går härifrån.

21. Pest eller kolera

Pest eller kolera är ett gammalt uttryck som handlar om att man måste välja mellan två saker som är precis lika dåliga, eller helt enkelt två onda ting. Idag vet vi dock att det ena valet är värre än det andra, men uttrycket lever kvar.

– Det fanns det bara två dåliga alternativ kvar, som att välja mellan pest eller kolera.

22. Hålla huvudet högt

Att hålla huvudet högt innebär att vara stolt över sin insats. Motsatsen skulle vara att se ner och skämmas.

– Du kan hålla huvudet högt, du gjorde bra ifrån dig!

23. Sakta i backarna

Sakta i backarna är ett uttryck som handlar om att ta det lugnt och inte dra förhastade slutsatser.

– Sakta i backarna, gå inte händelserna i förväg.

24. Ta något med en nypa salt

Att ta något med en nypa salt är ett svenskt uttryck som innebär att man inte litar alltför mycket på något någon säger till en, en uppgift eller en informationskälla.

– De där gamla historieböckerna får man nog ta med en nypa salt.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden