Buffertsparande – Hur du bygger din buffert

I denna artikel ska vi ta oss en närmare titt på buffertsparande. Att livet inte alltid är som man har tänkt sig är något som de flesta troligtvis har kommit fram till. Det finns alltid saker och ting som händer och man vet aldrig vad för olika typer av utgifter som kan lura runt hörnet. Det är en del av livet men det är viktigt att man är redo när sådant händer och det finns ett antal olika sätt att förbereda sig.

Många har tyvärr inte framtidsvision nog att klara av detta och det hela slutar med att de behöver låna pengar till höga räntor för att kunna klara av att betala utgifterna.

Det mest grundläggande och säkraste sättet att förbereda sig är ett så kalla buffertsparande. Det är inte mycket mer komplicerat än vad det låter och i stora drag är det precis en buffert som man skapar för att klara av oförutsägbara utgifter som dyker upp.

Att kylskåpet går sönder eller bilen inte startar en morgon är väldigt verkliga händelser och sådant som de flesta tänker att detta inte händer mig. Men det händer och det är precis till dessa typer av händelser som buffertsparandet är viktigt. Du kan säkerligen komma på ett flertal situationer där en buffert kan vara helt avgörande.

Förutom att du har en ekonomisk säkerhet som alltid är bra att ha är det också de psykologiska fördelarna som spelar en stor roll. Det kanske låter konstigt men att behöva oroa sig för pengar är en av de stora anledningarna till att folk skiljer sig och mår dåligt rent psykologiskt. Den ständiga oron för med sig massor av andra mer dolda konsekvenser.

Buffertsparande

Hur kan ett buffertsparande se ut?

Det finns inget magiskt recept som alla människor kan följa för att göra ett buffertsparande utan man behöver se efter lite från och med sina egna förutsättningar. Det absolut bästa är att sätta sig ned och se över vad du har för något som kan gå sönder eller vilka mindre regelbundna utgifter som kan dyka upp som du behöver ta hand om. Det kan vara en bra ide att ta hjälp från både vänner eller någon som har gått igenom en snarlik situation innan om du är osäker.

För de yngre som precis har flyttat hemifrån eller har gett sig ut på äventyr är ett grundläggande buffertsparande ännu mer viktigt. Att skapa en buffert kanske inte händer över en dag då de flesta inte vinner på lotto eller hästar från en dag till en annan.

Att spara på banken är den mest logiska situationen och i stort sett den enda som vi kan rekommendera när det gäller ett buffertsparande. Tanken är att du ska kunna spara på dig en större summa pengar och att börja spara pengar i fonder eller aktier där vinsten eller slutsumman inte är garanterad är inte rätt väg att gå. Chanserna är stora att du förlorar pengar som du egentligen inte har och sedan dessutom behöver oroa dig i vilket fall för pengarna. Detta är precis en av det som man försöker komma ifrån med ett buffertsparande.

Buffertspara på sparkonto

De flesta bankerna har olika typer av sparkonton med olika räntor som du kan ta del av. Tyvärr är räntorna för tillfället inte riktigt det som vårt avlånga land var vana vid för ett par årtionden sedan men räntan i det här fallet är nästan oviktig. Det absolut viktigaste är att du faktiskt kommer igång med att spara och att du sätter upp ett konto som fyller ett antal kriterier.

Ett av dem är att du faktiskt kan göra automatiska överföringar varje månad till ditt sparkonto direkt från ditt lönekonto. Detta är det absolut bästa och säkraste sättet att spara pengar. På detta sätt är du säker på att du tar pengarna varje månad och inte slösar dem på annat. Dra gärna pengarna direkt efter löning vilket gör att du vet att du har pengar tillgängliga då.

Ett annat viktigt tips är att du kan göra uttag från ditt sparkonto när som du vill och behöver. Att sätta upp ett sparkonto som binder dina pengar över en viss period är lite motsägelsefullt då du spara för att kunna betala utgifter som dyker upp när som. Öppna därför ett konto som du har regelbunden åtkomst till även om du förlorar avkastning på det viset. Se också till att du inte nallar på konto bara för att. Tanken är att spara pengar.

Hur mycket är ett bra buffertsparande?

Även här finns det ingen gräns som är satt i sten. Allt beror på hur mycket du förutser att du kan tänkas behöva om något händer. Kanske har du fler maskiner eller en finare bil eller andra utgifter som kräver en större buffert än grannen. Ett bra värde att börja på är ungefär två stycken månadslöner.

Det kan tyckas vara mycket pengar men tanken är att du ska komma igång att spara och det kommer att ta tid. Kanske tar det ett helt år eller två men när du väl kommer dit kommer du att ha ett buffertsparande som får dig att känna dig trygg och ger en faktisk trygghet. Just att satsa på ett antal månadslöner är ett bra värde då de flesta lever med utgifter som är direkt beroende på sin lön. Den som tjänar mer spenderar normalt sett mer och har då fler chanser att behöva en buffert om någonting händer.

När du väl har ditt buffertsparande på plats så kan du utöka ditt sparande genom att t.ex. spara i fonder eller indexfonder. Historiskt sett har det gett en bättre avkastning än ett sparkonto över tid, precis som att handla med aktier kan göra, nackdelen är dock att du inte bör ta ut pengarna om marknaden har gått ner.

Oavsett varför du väljer att spara och vad du spara till eller hur mycket är det viktigt att du kommer igång. Ett buffertsparande är att satsa på framtiden och din mentala hälsa. Med ett bra buffertsparande kan du göra av med din energi på mer positiva saker i livet.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden