19 snabba och enkla tips för hur du gör det enklare att spara pengar

En hand som lägger ner ett mynt i en spargris.

Är du en person som har svårt att få pengarna att räcka till slutet av månaden då det är dags för lön? I så fall ska vi nu förse dig med 19 snabba och enkla tips för hur du gör det enklare att spara pengar.

1. Spendera mindre pengar på mat

När man är och handlar mat kan det vara lätt att plocka på sig fler saker än vad man egentligen behöver. Det kan till exempel vara lätt att plocka på sig godsaker som egentligen inte behövs och tänka att det ändå rör sig om småsummor. Tillsammans kan detta dock resultera i stora summor i det långa loppet, så gör ditt bästa för att skära ner på hur mycket pengar du spenderar på detta. Ta dig även en noga titt på vad som saknas i kylskåpet innan du åker till affären, så att du vet exakt vad det är du behöver. Du gör också klokt i att skriva ner vilka varor som saknas. Du kan också beställa en matkasse. Då blir det lättare att inte bli frestad och plocka på sig en massa saker man egentligen inte behöver.

2. Ta med dig matlåda till jobbet

När man är på jobbet kan det vara frestande att gå ut och äta på lunchrasten. Detta är dock något som kan resultera i att du spenderar väldigt mycket pengar i det långa loppet. Försök därför ha som vana att ta med dig matlåda till jobbet. Det är något du kommer att spara mycket pengar på att göra.

3. Gör din egen bokföring

Att göra sin egen bokföring kan även det vara ett utmärkt sätt att spara pengar på. Då kan du nämligen skaffa dig själv en bra bild över vad du spenderar dina pengar på samt hur mycket. Ser du att du lägger onödigt mycket på en viss sak? Då är det bara att ha detta i åtanke till nästa månad och se till att du spenderar mindre.

4. Gör en budget

Du kan också börja med att göra en budget till varje månad. Genom att göra det och sedan förhålla dig själv efter denna kan du se till att inte spendera mer pengar än vad du har råd med.

5. Sänk dina energikostnader

Ett annat sätt att spara pengar på är att sänka sina energikostnader. Detta kan handla om allt från att se till att lamporna där hemma alltid är släckta när du inte behöver dem till att ta kortare duschar och fixa läckande rör. Det kanske kan verka som små summor, men över tid kan de tillsammans landa på en hel del pengar.

6. Sluta dricka kaffe ute

Att dricka kaffe från det lokala kaféet kan också kännas som något som handlar om små summor. Även detta är dock något som efter en tid kan hamna på stora summor pengar. Gör därför ditt eget kaffe hemma i stället, och försök hålla dig till det.

7. Besök ditt lokala bibliotek

Är du en person som gillar att läsa böcker? I så fall kan det kännas lockande att köpa böcker, framför allt när du kan göra det på nätet. Eftersom böcker är något man i de flesta fall bara läser en gång och som sedan blir stående i bokhyllan kan det vara klokt att först besöka ditt lokala bibliotek. Då kan du låna den bok du vill läsa helt gratis i stället för att behöva spendera pengar på den.

8. Betala av dina lån

Oavsett om det rör sig om sms lån, eller vilken typ av lån det än gäller, så är lön något som det kan gå åt mycket pengar till att betala av. Försök därför att betala av dina lån på snabbast möjliga sätt så att du får dem ur vägen. När du väl fått det kommer du märka hur mycket pengar du kommer att kunna spara. Självklart är det även en fördel om du kan betala av dina lån så snabbt som möjligt för att undvika betalningsanmärkningar och liknande.

9. Avbryt prenumerationer och medlemskap du inte använder

Är du medlem hos ett gym men aldrig lyckas släpa dig i väg till det? Eller betalar du varje månad för Netflix trots att du aldrig använder det? Även detta är mycket onödiga kostnader som blir kännbara i plånboken. Om du vet med dig att du inte använder dig av en prenumeration eller medlemskap, se då till att avbryta det.

10. Använd dig av låneförmedlare om du ska låna pengar

Behöver du låna pengar? Använd dig i så fall av låneförmedlare. Genom att göra det ser du nämligen till att få bästa möjliga lånevillkor eftersom de jämför lån från flera olika aktörer åt dig.

11. Skaffa ett sparkonto

Det kan också vara klokt att skaffa ett sparkonto om du ska spara pengar. Dels kan du få sparränta om du använder dig av ett sparkonto. Dessutom är det ett utmärkt sätt att separera de pengar du ska spara från dem du ska använda till att klara dig månaden ut.

12. Välj inte för lång återbetalningstid för dina lån

När du lånar pengar, se då till att inte välja alltför lång återbetalningstid för ditt lån. Ju längre återbetalningstiden är desto högre blir nämligen räntan.

13. Bo inte för dyrt

Självklart är boende en av de saker som det faktiskt är värt att spendera mycket pengar på. Se dock till att inte spendera mer pengar än vad som är nödvändigt på ditt boende. Behöver du till exempel hyra en så pass stor lägenhet i det område där den ligger som du gör? Om inte, se då om du kan finna ett billigare boende.

14. Sätt olika mål för ditt sparande

Att sätta olika mål för ditt sparande är något som kan göra det enklare samt mer motiverande att spara pengar. Detta kan både handla om kortsiktiga samt långsiktiga mål.

15. Sluta använda dig av kabel-tv

Ett annan sak som många spenderar dyra pengar på varje månad är kabel-tv. Behöver du verkligen alla de kanaler du har? Om inte kan du spara pengar genom att välja ett billigare paket eller sluta använda kabel-tv helt och hållet. Numera finns det nämligen många alternativ till kabel-tv, däribland Netflix och liknande streamingtjänster.

16. Använd dig av automatisk överföring mellan ditt vanliga konto och sparkonto

Det är också klokt att använda sig av automatisk överföring mellan ditt vanliga konto och ditt sparkonto. På så sätt kan du försäkra dig om att du inte kommer råka spendera de pengar som är avsedda för sparkontot på andra saker.

17. Spendera extra inkomst på ett klokt sätt

Har du fått en bonus från ditt jobb? Eller har du ett extrajobb som ger dig lite extra pengar vid sidan av? Oavsett vilket kan det vara frestande att unna dig lite extra saker för dessa pengar. I stället för att göra det är det dock klokt att använda pengarna till nödvändiga saker, till exempel att betala av lån eller handla mat. Det kommer du i sin tur att spara pengar på i det långa loppet.

18. Avsluta prenumerationen på e-posterbjudanden

Är du en person som lätt blir frestad när du ser olika erbjudanden? Prenumererar du på olika e-posterbjudanden? Avsluta i så fall prenumerationen av dessa om du märker att det är så att de får dig att spendera onödiga pengar.

19. Fråga om rabatter

Oavsett var du handlar någonstans kan det vara klokt att fråga om rabatter. Detta är fallet oavsett om du är under en viss ålder, är student, är pensionär, eller vilken grupp du än tillhör. Genom att göra det kan du nämligen spara en hel del pengar.

Publicerat: 9 juni, 2021
Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden