14 saker att tänka på om du ska flytta till USA

Frihetsgudinnan.

Drömmer du om att flytta till USA? Då finns det en mängd olika saker som det kan vara bra att känna till. I denna artikel ska vi ta oss en titt på 14 sådana saker så att du kan få en bättre idé om vad du har att förvänta dig om du väljer att flytta till USA.

1. USA är ett väldigt patriotiskt land

En sak som det är bra att känna till när man som svensk flyttar till USA är att det är ett väldigt patriotiskt land. Som svensk kan detta kännas något ovant eftersom Sverige verkligen inte är särskilt patriotiskt. En väldigt stor del av amerikanare tycker att USA är det bästa landet i världen samtidigt som nationalsången är något som man tar på största allvar. Det finns till och med något kallat ”The Flag Code” som beskriver hur man bör bära sig åt när man hör den amerikanska nationalsången spelas. Detta handlar bland annat om att man bör stå upp, ha ansiktet vänt mot närmaste amerikanska flagga om det finns någon sådan i närheten, samt hålla sin högra hand över sitt hjärta.

2. De olika staterna skiljer sig väldigt mycket åt

USA är ett jätteland som består av en väldigt stor mängd olika stater. Trots att dessa stater alltså tillhör samma land är det viktigt att vara medveten om att de skiljer sig väldigt mycket åt från stat till stat. Detta kan handla om allt från lagar och politik till dialekter och klimat. I vissa stater är folk generellt sett dessutom betydligt mer religiösa än vad de är i andra. Det är just detta som är lite av charmen med USA, alltså att det är ett kontrasternas land där du kan få vitt skilda upplevelser beroende på vilken stat som du besöker.

3. Vapen spelar en viktig roll

En av de största skillnaderna mellan USA och Europa är de amerikanska vapenlagarna. I det andra tillägget i landets konstitution står det att medborgarna har rätt att äga och bära vapen, en rätt som inte får inskränkas. Detta är något som många amerikanare tar på största möjliga allvar, och när förslag om hårdare vapenlagar har lyfts fram har många av de sett det som ett sätt att försöka inskränka på deras frihet och rättigheter. Samtidigt är lobbygruppen NRA, vilket är en förkortning av National Rifle Association, oerhört starka i landet. NRA jobbar för rätten för amerikanska medborgare att få bära vapen. Var därför beredd på att du kommer att stöta på en hel del vapen om du väljer att flytta till USA.

4. Du måste vara minst 21 för att få dricka alkohol

En annan punkt där USA skiljer sig från Sverige har att göra med alkohol. I Sverige räcker det nämligen att du är 18 år för att få dricka alkohol, men i USA måste du i stället vara minst 21 år för att få göra det lagligt. Utöver detta varierar lagarna kring alkohol en del från stat till stat. I Indiana är det till exempel olagligt att köpa alkohol på söndagar. Också detta är något som det är värt att ha i åtanke om du planerar att flytta till USA.

5. Numera kan utländska medborgare låna pengar i USA

Tidigare var det mycket svårt för utländska medborgare att kunna låna pengar i USA, men detta har det blivit ändring på. Det gäller framför allt bostadslån. Som utlänning kommer du dock förväntas stå för en kontantinsats som ligger på ca 30% av lånesumman. Dessutom får man som utlänning i de flesta fall räkna med en högre ränta än vad amerikanska medborgare behöver göra. Bankens kreditprövning kan också bli mer invecklad och utdragen när man ansöker om ett lån som utlänning.

6. Var beredd på att jobba hårt

Det är inte alla som känner till detta, men faktum är att USA är det enda landet i första världen där arbetsgivare inte är skyldiga enligt lag att ge sina anställda betald semester. De flesta arbetsgivare brukar dock göra detta ändå, men det nationella genomsnittet ligger bara på 21 dagar. Var därför beredd på att få jobba hårt om du väljer att flytta till USA.

7. Dricks spelar en stor roll

Till skillnad från Sverige är det standard att ge dricks i USA. Detta gäller framför allt på restauranger. De anställda som jobbar på restauranger har i regel nämligen väldigt dåliga löner. De är därför beroende av dricks för att klara sig. Närmare bestämt förväntas du lämna en dricks som motsvarar ungefär 15–20% av det sammanlagda priset. Lämnar du en mindre dricks än så kan du räkna med att få ett kyligt mottagande. Detsamma gäller om du till exempel åker taxi eller bor på hotell. Gör det därför till en vana att mer eller mindre alltid lämna dricks när du är i USA.

8. Tågtrafiken håller generellt sett en mycket låg kvalitet

Det är sällan man hör särskilt mycket om tågtrafiken i USA. Anledningen till detta är att järnvägsnätet i landet inte håller någon vidare bra nivå. Det är nämligen mycket underfinansierat vilket resulterat i att det är betydligt populärare för amerikanare att åka bil eller att flyga. Bland annat är tågtrafiken i USA ökänd för sina många förseningar samtidigt som många av tågen är både långsamma och dyra på en och samma gång. Det är därför värt att ha detta i åtanke om det är så att du tänkt utforska USA med tåg.

9. Collegesport är oerhört populärt

Det är få andra länder i världen där sport på amatörnivå är lika stort och populärt som det är i USA. Sporter som amerikansk fotboll och basket på collegenivå är nämligen något som väcker ett enormt intresse i landet. Många college och universitet har idrottsarenor som i flera fall är utsålda när det är dags för det lokala college- eller universitetslaget att spela. Ett skäl till att sport på denna nivå väcker ett sådant stort intresse som det gör i USA kan ha att göra med det faktum att dessa lag i många fall har en betydligt längre historia än lag i de stora ligorna samtidigt som de inte heller har alls lika mycket pengar. Det har gjort dessa lag till mer tilltalande alternativ för de lokala fansen. För många amerikanare fyller det också en viktig social funktion att samlas och se det lokala collegelaget spela. Var därför beredd på att prova på detta du med om du väljer att flytta till USA, kanske det till och med blir så att du själv fastnar i det.

10. USA är ett väldigt religiöst land

Det är också bra att känna till att USA är ett oerhört religiöst land, framför allt när det kommer till kristendomen. Detta gäller framför allt stater i de centrala och södra delarna av landet. Över hela landet sägs ungefär så mycket som 83% av invånarna vara kristna. Var dock beredd på att detta är något som kan variera stort beroende på vilken stat det gäller.

11. Thanksgiving är en av de största högtiderna

En annan sak som skiljer USA från Europa är Thanksgiving. Detta är nämligen en av de allra största och populäraste högtiderna i landet. Denna tradition sträcker sig tillbaka till 1621 då några brittiska pilgrimer bjöd in ett gäng indianer på middag och fest för att tacka dem för hjälpen med skörden. Sedan denna händelse har Thanksgiving firats en gång per år i landet. Det firas alltid den fjärde torsdagen i november. Faktum är att Thanksgiving till och med är större än jul i USA, och dagen före högtiden samt söndagen efter är de två mest hektiska resdagarna i landet på hela året. Kalkon är ett måste för varje Thanksgiving-middag.

12. Sjukvården är inte gratis

Till skillnad från Sverige har man inte rätt till gratis sjukvård i USA. För att ha rätt till sjukvård i landet krävs det i stället att du har en privat sjukförsäkring. Det vanligaste är att man får denna sjukförsäkring via sin arbetsgivare. Var dock medveten om att detta alternativ endast är tillgängligt för heltidsanställda. Du rekommenderas också alltid att bära med dig information om din sjukförsäkring eftersom ambulans- och annan sjukvårdspersonal har rätt att fråga dig om detta innan de ger dig den behandling du behöver.

13. USA har många fantastiska nationalparker

När man är i USA gör man klokt i att besöka någon av landets många nationalparker. Med tanke på landets storlek finns det nämligen oerhört mycket vacker natur i USA. Just därför finns det så mycket som 412 nationalparker spridda över landet. Detta inkluderar bland annat berömda sådana som Yosemite och the Everglades.

14. Pumpor är oerhört populära

En annan sak som det är bra att känna till om USA är att pumpor är oerhört populära i landet. Dels används de till att göra de traditionella Halloween-figurerna, men detta är långt ifrån det enda som de används till i USA. Pumpor används nämligen även till pajer, alkohol, te, kaffe och donuts. Amerikanare älskar helt enkelt sina pumpor och använder dem till flera olika typer av saker. Passa på att prova på pumpa du med när du besöker USA om du inte har gjort det tidigare.

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden