Så undviker du att hamna i lyxfällan

Snabbval
Läser in...

    Lyxfällan är realityprogrammet som med sina 32 säsonger nog inte har lyckats undgå någon. Under hela 16 år har vi hemifrån tv-soffan kunnat följa människor som, efter att ha levt långt över sina tillgångar, kämpar med att få sin vardagsekonomi att gå ihop.  

    Vi listar 10 saker du bör tänka på om du själv har en tendens att leva ett lyxliv du inte har råd med. 

    1. Jämför dig inte med andra 

    I sociala medier överöses vi ständigt av glassiga semesterbilder och tjusiga modebilder. Det kan vara lätt att tro att alla andra har så mycket mer och mår så mycket bättre. Men det är viktigt att komma ihåg att merparten av det som postas på sociala medier postas just för att det ser bra ut.  

    Så istället för att jämföra dig med de fasader som byggs upp online, fundera på vad som får dig att må som bäst. Är det kanske en bra bok? En hemlagad middag med familjen? Eller ett glas vin med din bästa vän? Givetvis kan semestrar och fina kläder också stå på önskelistan, men se till att du först har råd med utgifterna. 

    2. Få koll på din ekonomi

    Se över vad dina pengar går till. Det här steget är en förutsättning för att du faktiskt ska få full koll på dina inkomster respektive utgifter. Ibland handlar vi så slentrianmässigt att det kan vara svårt att veta vart alla pengarna tar vägen. Spara dina kvitton, gå igenom dina kontoutdrag, använd dig av en budgetapp på din mobil eller varför inte göra dig en egen budgettavla? 

    Vill du använda dig av Lyxfällans variant så är det dessa sju kategorier du ska fokusera på: boende, mat, transport, kläder, sparande, övrigt och lån.

    Mynt på burk för sämre dagar

    3. Betala alltid räkningarna först 

    När lönen kommer in på kontot kan det vara lätt att känna sig som kungen i baren. Men innan du sätter sprätt på pengarna är det viktigt att du betalar av dina skulder och räkningar. Hyra, el, mat, försäkringar, lån och abonnemang bör prioriteras.  

    Om du väljer att genast börja spendera så kommer du snabbt att hamna i en skuldfälla. Se därför till att du vet hur mycket du får över efter att allt det viktiga är betalat. 

    4. Dra in på dina kostnader 

    Det är inte ovanligt att man lägger till med kostsamma vanor som man kanske inte reflekterar över då de blivit just till vanor. Brukar du till exempel alltid ta bilen till jobbet och köpa en kaffe längs vägen? Går du ofta ut och äter på lunchen? Då kan ett sätt att spara pengar vara att istället åka kollektivt, fixa kaffet hemma och ta med matlådor till jobbet.   

    Det kan också handla om saker som att avsluta outnyttjade tjänster, omförhandla abonnemang och avbetalningar, handla utefter matbutikens olika veckoerbjudanden etc. 

    En lyxfälla kan vara att alltid köpa mat och kaffe ute

    5. Handla bara med pengar du har 

    När det kommer till ren konsumtion så bör du se till att bara handla för pengar du äger, alltså inte ta av några lånade medel. Har du inte råd med det allra senaste så får du kanske nöja dig med förra årets modell av en vara. Eller vänta tills du har tillräckligt med pengar på kontot. 

    Det kan vara lätt att tänka “det löser sig när lönen kommer” och visst finns det tillfällen när exempelvis ett kreditkort kan vara en smart lösning, så länge du vet att det inte leder till några ekonomiska trubbel nästkommande månad. 

    6. Samla smålån och krediter 

    Om du redan har en del smålån och krediter som ligger och skvalpar, se över dem. Vad betalar du i ränta? Ta reda på den effektiva räntan och jämför denna med vad det skulle kosta att istället ta ett hopbakslån. Då samlar du alla dina små lån och betalar bara av på ett enda lån. Beroende på hur många och stora dina lån var innan så kan du här spara tusenlappar. 

    Undvik lyxfällan genom att prioritera dina räkningar

    7. Spara ihop till en buffert 

    Du vet aldrig när du kommer att akut behöva betala för något oväntat, till exempel om kylen eller bilen skulle gå sönder. Se till att alltid ha pengar undanstoppade som du kan använda vid sådana tillfällen. Du kan till exempel ha dem på ett sparkonto och få ränta på dem under tiden de inte används. 

    8. Öka din inkomst 

    Får du den lön du förtjänar? Kanske kan det vara läge att ta ett lönesnack med chefen. Om du tagit på dig fler uppgifter och ett större ansvar sen du påbörjade din tjänst kan det vara på sin plats att omförhandla den siffra ni först kom överens om.  

    Ett annat alternativ är att kika efter ett extrajobb, eller att sälja av grejer du inte längre har någon användning för. Kanske finns det både köksmaskiner, kläder och leksaker där hemma som inte längre gör någon nytta. 

    9. Läs på och jämför innan du tar ett lån 

    Ibland går det inte undgå att du behöver ta hjälp av ett lån. Men bara för att du behöver låna pengar ska du inte hoppa på första bästa låneerbjudande. Om villkoren för lånet inte är bra kan det sluta med att du får betala dyra räntor och avgifter. Läs därför på lite om lån och räntor på förhand. Det är aldrig gratis att låna pengar och även om ett lån skyltar med att vara räntefritt så tillkommer ofta andra kostnader, så som uppläggningsavgift, aviavgift, årsavgift etc.  

    Med lite kunskap i ryggsäcken ökar du dina chanser till att få ett lån med schyssta villkor och så låg effektiv ränta som möjligt. Jämför sedan olika lån och långivare via en jämförelsesajt.  

    Ibland kan det vara bra att ha tråkigt

    10. Ha tråkigt 

    Det här kan låta som världens tråkigaste tips, och det är det nog också. Men stundtals kan det vara bra att ha tråkigt och istället få längta. Det gör att vi uppskattar de roliga sakerna så mycket mer när de väl inträffar.  

    Någon gång får du kanske skippa den där utekvällen med vännerna, då du helt enkelt inte har pengar till att gå ut. Nästa gång, när du fått längta och faktiskt har råd, kommer du troligtvis att kunna uppskatta kvällen desto bättre. 

    Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

    Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

    *” anger obligatoriska fält

    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden