10 saker du kanske inte vet om din kreditpoäng och vad du kan göra för att förbättra den

En hand som håller i en mängd kreditkort.

Kreditpoäng, eller kreditvärdighet, är något som kan spela en stor roll när du till exempel ska låna pengar. I denna artikel ska vi gå igenom 10 saker du kanske inte vet om din kreditpoäng och vad du kan göra för att förbättra den.

1. Vad är kreditvärdighet för något?

Kreditvärdighet är något som mäter din förmåga att betala tillbaka när du söker ett lån. För att beräkna din kreditvärdighet tas en hel mängd faktorer i beaktning. Detta kan bland annat handla om ifall du har ett jobb eller inte, hur många lån du håller på att betala av samt ifall du äger en bostad eller inte. Att ha fast inkomst, inga eller få lån samt äga en bostad är exempel på faktorer som kan ge dig en hög kreditvärdighet. Exempel på de faktorer som i stället kan ge dig en låg kreditvärdighet inkluderar bland annat att du är arbetslös eller endast har deltidsanställning, att du har tidigare lån som är obetalda, att du har betalningsanmärkningar, eller att du inte äger en bostad.

2. En kreditupplysning från UC kan försämra din kreditvärdighet

Innan du kan låna pengar kommer det att behöva göras en kreditupplysning på dig. Notera dock att det inte är en bra idé att göra alltför många kreditupplysningar, åtminstone inte om du använder dig av UC. UC är en förkortning för Upplysningscentralen, och det är det vanligaste och mest använda företaget som gör kreditupplysningar här i Sverige. Varje gång det görs en kreditupplysning på ditt namn försämras dock din kreditpoäng eller kreditvärdighet. Samtidigt finns det en skillnad mellan mjuka och hårda kreditupplysningar vilket vi tar oss en närmare titt på härnäst.

3. Skillnaden mellan mjuka och hårda kreditupplysningar

Ifall din kreditpoäng försämras när det görs en kreditupplysning på ditt namn eller inte är något som beror på ifall det är en mjuk eller hård kreditupplysning. Skillnaden mellan dessa två former av kreditupplysning är att en mjuk kreditupplysning innebär att någon som inte är en långivare gör en kreditupplysning på dig. Detta kan till exempel vara du själv, och det påverkar inte din kreditpoäng. Motsvarigheten är en hård kreditupplysning, och detta är när det är en långivare som gör en kreditupplysning på dig. Det är något som kan sänka din kreditpoäng, åtminstone så länge kreditupplysningen görs med UC.

4. Det finns andra företag som gör kreditupplysningar än UC

Det är också viktigt att känna till att en kreditupplysning inte nödvändigtvis måste göras med UC. Det finns nämligen många andra företag som du kan göra kreditupplysningar med. Det brukar till exempel bland annat talas om lån som även du med en låg kreditpoäng kan ansöka om. Detta handlar bland annat om så kallade SMS lån. Anledningen till att även du med en låg kreditvärdighet kan ansöka om dessa lån har att göra med att de företag som erbjuder SMS-lån och snabblån ofta använder sig av andra företag än UC för att göra sina kreditupplysningar. En sådan kreditupplysning påverkar därför inte din kreditpoäng på ett negativt sätt.

5. Du kan öka din kreditpoäng genom att betala av gamla skulder

En sak som kan bidra till att sänka din kreditpoäng är att du har gamla skulder. Men hur gör du då för att förbättra den igen. Svaret på denna fråga är att det kan du bland annat göra genom att betala tillbaka gamla skulder. Ju mindre skulder du har desto bättre kan din kreditvärdighet med andra ord bli. Ifall du har skulder eller inte är visserligen inte något som avgör ifall du har en bra kreditpoäng eller inte, men det är utan tvekan en starkt bidragande orsak. För att kunna få högsta möjliga kreditpoäng är det därför viktigt att du har så lite obetalda lån som möjligt. Försök därför bli av med samtliga skulder så fort det bara går.

6. Din kreditpoäng används inte bara till att ansöka om lån

Många tror att kreditpoäng är något som bara spelar en roll när du ska ansöka om lån. Detta stämmer dock inte. Lån är visserligen en av de saker där du behöver ha en bra kreditpoäng, men det är långt ifrån det enda detta används till. En kreditupplysning eller kreditrapport är nämligen något som kan användas av hyresvärdar, arbetsgivare eller andra typer av verksamheter som behöver avgöra ifall du är en pålitlig person när det kommer till pengar eller inte. Exempel på en sådan verksamhet är försäkringsbolag.

7. Du kan förbättra din kreditpoäng genom att vänta ut dina betalningsanmärkningar

Ett sätt som du kan förbättra din kreditpoäng på är att vänta tills att dina betalningsanmärkningar försvinner från ditt register. Hos vissa långivare räknas de inte längre som ett problem sex månader eller mer efter att du betalat de. I andra fall rör det sig i stället om ett år. Notera också att betalningsanmärkningarna försvinner helt och hållet ur ditt register tre år efter att du betalat av dem. I vissa fall kan det därför vara bättre att vänta med att söka ett lån till dess att de försvunnit helt och hållet.

8. Försök att undvika lån så mycket det bara går

För att värna om din kreditpoäng är det viktigt att du undviker lån så mycket det bara går. Låna helt enkelt bara pengar när det är absolut nödvändigt för dig och din ekonomi. Eftersom det kostar pengar att låna pengar samtidigt som din kreditpoäng blir lägre ju fler obetalda lån du har är det därför bättre att undvika lån så mycket det bara går. Låna helt enkelt bara pengar när det är absolut nödvändigt.

9. Du kan ha många olika kreditpoäng

Många tror att deras kreditpoäng alltid är ett och samma. Det är det dock inte. Din kreditpoäng kan nämligen se olika ut beroende på vilket företag som utför din kreditupplysning. De kan nämligen ha olika data om dig som låntagare vilket i sin tur gör att din kreditpoäng kan variera från företag till företag.

10. Du kan öka din kreditpoäng genom att samla dina lån på ett och samma ställe

Har du lån och krediter utspridda på flera olika ställen? Då är detta något som kan ha en negativ inverkan på din kreditpoäng. Bland mycket annat kan detta handla om att du har ett kreditkort. Använder du inte detta är det därför bättre att du säger upp det och använder dig av ett vanligt kontokort, detta för att förbättra din kreditpoäng.

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden