Tomt på kontot efter semestern – 15 tips

Semestermånaderna är en tid då det kan kännas mindre aktuellt att hålla i kostnaderna. Det är fullt naturligt. Under semestern vill man ju leva ut och roa sig med nöjen och resor. Tyvärr kan det mer extravaganta levernet under framför allt juli dock göra att man får vända på varje krona i augusti och kanske också i september.

Om du känner igen dig i den här beskrivningen behöver du inte misströsta. Här presenterar vi 15 tips för både den närmaste tiden och för nästa år (så du inte får tomt på kontot även nästa höst).

spara pengar tips

5 tips för att spara direkt

Om du har slut på pengar idag är ett tips som ”jämför bolån” inte särskilt optimalt. Du behöver i stället tips som ger omedelbar effekt. Här är våra 5 bästa tips för mer pengar nu.

Sälj begagnat

Det klassiska tipset om att sälja av kläder och prylar är alltid gångbart. Den största fördelen är att du får pengarna nästan direkt. Det behöver inte ta många minuter från att du lägger upp en annons till att du har ett antal hundralappar i handen. Använd en dag till att rensa och sortera hemma. Saker du uppenbart inte längre har något behov för kan du med fördel lägga ut till försäljning.

Inga inköp på en vecka

Om du låter dina bank- och kreditkort ta en veckas semester kommer du garanterat att spara en del pengar som kan användas för att täta hålen i hushållsekonomin. Så kallade köpstopp är mycket effektiva!

Slopa streaming i en månad

Netflix, Spotify, HBO, TV4 Play, Storytel – streamingtjänsterna är många. Du kan enkelt spara en eller flera hundralappar direkt bara genom att avsluta/pausa olika abonnemang på streaming.

Håll dig hemma!

Ett säkert sätt att undvika att spendera och därmed spara pengar är att hålla sig hemma. Augusti månad är en månad full av frestelser i form av festivaler och andra evenemang. Uteserveringarna är fortfarande lockande och det saknas inte möjligheter att ta del av äventyr med resor, sol och bad. Att helt enkelt leva lite torftigt (förhoppningsvis var sommarsemestern värd det!) är utmärkt om du vill kunna ta dig igenom augusti på bästa sätt.

Betala det viktigaste först

Om din ekonomiska kris är påtaglig bör du se till att säkra betalningar för hyra/bolån, barnomsorg, försäkringar och liknande så fort du kan. Du får då en trygghet i att veta att det viktigaste är betalt samtidigt som du får en mer exakt siffra på hur mycket pengar du har att använda till annat.

5 spartips för hösten

Om du klarar dig helskinnad genom augusti och september kan du med fördel fortsätta på den inslagna vägen med att hålla lite hårdare i plånboken. När du redan har ångan uppe är det enklare att börja applicera spartips som stärker din ekonomi på sikt.

Storhandla på stormarknader

Det finns mängder av fördelar med att åka till stormarknaden för att storhandla. För det första sparar du tid. För det andra sparar du pengar. Det är utan tvekan så att det är billigare att handla på stormarknaden. Dessutom har du större möjligheter att köpa storpack. Gör du dessutom en detaljerad inköpslista är risken mindre att du köper mer onödiga saker.

Rensa bland prenumerationer

Det finns inga konkreta siffror på hur många prenumerationer och abonnemang genomsnittssvensken betalar för. Förmodligen handlar det i alla fall om minst ett par, tre stycken. Frågan du ska ställa dig är om du behöver alla abonnemang och prenumerationer. Kan du kanske slopa minst en utgift utan att det går ut över ditt välbefinnande?

Börja använd rabattkoder

Att leva lite mer sparsamt behöver inte handla om att leva snålt. Det gäller bara att tänka smart. Ett smart sätt att dra ner på utgifterna för sådant du och familjen behöver, är att använda rabattkoder och utnyttja cashback-sajter.

Skapa nya rutiner och beteenden

Hur vi spenderar pengar beror mycket på våra rutiner och beteenden. Många gånger är dessa väl invanda och en mängd inköp görs av gammal vana. Du kan bli överraskad över hur få medvetna ekonomiska val du egentligen gör i vardagen. För att stärka ekonomin på sikt är det klokt att se över dina rutiner och beteenden. Du börjar förslagsvis med att titta på ett kontoutdrag för den senaste månaden. Kanske upptäcker du en hel del onödiga köp som du utan problem kan skippa.

Cykla, gå och åk buss

Om du har en bil i hushållet vet du att bilen är den tredje största utgiften efter boende och mat. Oavsett om du har en nyare bil eller en äldre modell kostar den väldigt mycket pengar. Med färre mil bakom ratten stärker du automatiskt din ekonomi, så det kan vara en idé att gå, cykla och åka mer kollektivt.

5 spartips på sikt

Om semestern har gjort ett hål i din budget är det helt enkelt så att du inte har lagt undan tillräckligt. Det kan du enkelt undvika till nästa år genom några smarta spartips på sikt.

Sätt av pengar varje månad

Det lättaste sättet att spara pengar är att betala dig själv så fort varje lön kommer in på kontot. Sätt av en slant den 25-26:e varje månad. Använd gärna autogiro för att minska risken att spendera de pengar du egentligen ska spara.

Betala av på lån

Varje extra krona du betalar av på en kredit så som ett privatlån ger dig mer fria medel i framtiden. En extra amortering fungerar därför i princip som en investering i din framtida ekonomi och undvik att ta även mindre snabblån under en tid. Se till att minska dina fasta kostnader för lån för att få en stabilare ekonomi inför, under och efter nästa semester.

Ta alltid med matlåda

Om du vill spara upp emot en hundring så snabbt och enkelt som möjligt är det bara att undvika utelunchen. Laga lite mer till middag dagen innan och ta med matlåda till jobbet – vips så har du sparat en hel del.

Skippa utgångarna

Öl på after work, fika på stan, snacks till filmkvällen, med mera, är utgifter som enkelt blir till tusenlappar på bara några månader. Här finns mycket pengar att spara och det krävs egentligen inte så mycket av dig för att göra det. Du kan till exempel börja med att skippa en utgång eller en fika per månad. Skriv gärna upp hur mycket du sparar för att se effekten.

Undvik shopping i en månad

Bland spartipsen för att klara av den ekonomiska baksmällan efter semestern listade vi tipset att ha en köpfri vecka. Detta tips är utmärkt att använda också för att spara pengar på sikt. Varför inte ta en hel köpfri månad? Undvik shopping av kläder, saker för hemmet, skönhetsprodukter, hemelektronik med mera under en månad och se hur mycket du kan spara.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden