Tips för en semester utan ekonomisk baksmälla

2020 ser ut att bli hemesterns år, men även om du inte behöver lägga pengar på flygresor kan semestern lätt bli en dyr historia. Några restaurangbesök här och hotellövernattningar där… Det går oftast betydligt snabbare än man tror att bränna igenom semesterkassan.

Därför har vi här sammanställt några användbara tips och råd som gör att du kan minska kostnaden för semestern och undvika otrevliga överraskningar när det roliga väl är över.

Familj på brygga under semestern

Avsätt en semesterkassa

För att kunna ha koll på hur mycket du spenderar, och om du närmar dig ditt maxtak, är det viktigt att ha en semesterkassa. Räkna på vad som är en rimlig summa att spendera utifrån din ekonomi. Gör sedan överföring av detta belopp till ett nytt konto, specifikt för semestern.

På så sätt separerar du din vardagsekonomi från semesterpengarna. Den summa du väljer att avsätta ska alltså räcka till dina semesterveckor eller utflykter under semesterdagar. Det är viktigt att du kan använda upp alla pengar i kassan utan att det går ut över din ekonomi.

Välj därför hur mycket semestern får kosta med omsorg och håll dig till dessa pengar.

Räcker inte pengarna ändå?

Jämför lån till semestern

Gör en semesterbudget

Det kan dock vara lättare sagt än gjort att få pengarna att räcka till hela semestern och allt du vill hitta på. Förutsatt att din semesterkassa inte är väldigt rymlig, krävs oftast en hel del planering för att få allt att gå runt. Att dela upp pengarna är ett bra första steg, men sen då?

För att försäkra dig om att pengarna räcker till allt du vill göra kan det vara bra att göra en semesterbudget. Den kan antingen göras veckovis eller dag för dag. Skriv upp vilka utflykter du vill göra, undersök kostnaderna och räkna i slutet ihop allt för att se till så att det går ihop.

Tips för en billigare semester/utflykt

När du vet vad du vill göra och hur mycket pengar du har att röra dig på kan du se om det finns utgifter du skulle kunna dra in på. Med små medel kan du få en billigare semester eller dagsutflykt. På så sätt kan du få mer utrymme i budgeten till att hitta på fler roliga aktiviteter.

Det enklaste sättet att få en billig semester är förstås att inte göra några utflykter alls, men de flesta av oss vill ändå hitta på saker under våra lediga dagar. Även om vi på grund av corona måste vara mer försiktiga, finns fortfarande goda utsikter att skapa fina minnen.

Och med lite ekonomiskt tänk går det att göra massor av utflykter till en billig peng. Nedan finner du våra bästa tips på hur du får mest semester för pengarna och minskar utgifterna:

1. Nyttja rabatter och cashbacksidor

Man ska inte underskatta möjligheten att spara pengar på olika rabatter och erbjudanden. Det går ofta att hitta sommarnöjen till ett rabatterat pris. Gör en ordentlig research på nätet och se om du kan få boendet eller restaurangbesöket billigare via tjänster som Let’s deal.

Det finns även flera så kallade cashbacksidor, som likt ett kreditkort ger dig pengar tillbaka när du köper något via dem. Du kan till exempel få pengar tillbaka på Booking via Refunder.

2. Ha med egen mat och dryck

Du behöver inte alltid äta ute för att kunna njuta av semestern eller utflykten. Faktum är att du med en medhavd matsäck får lunchen, kaffet eller fikat precis så som du föredrar det, och till ett lägre pris. Med en bra kylväska kan du även ta med dig dryck och glass till stranden.

3. Gratis aktiviteter

Det finns mycket du kan hitta på som inte behöver kosta mer än en dag hemma, särskilt på sommaren då det går att vara ute längre. Att åka till stranden med medhavd matsäck kostar inte mer än i eventuella transportkostnader. Eller varför inte tälta i den svenska naturen?

Många parker och museer har gratis entré, och om du inte vill åka någonstans men ändå vill få hotellkänsla kan du omvandla hemmet till ett spahotell. Kolla på Youtube hur man bäddar sängen och viker handdukarna som på hotell, gör en frukostbuffé och ta på ansiktsmasker.

4. Undvik högsäsong

Om möjligheten finns, kan det också vara bra att skjuta upp en del utflykter till augusti eller september. Ofta går det att komma billigare undan då, än under högsäsongen i juni och juli.

5. Ta hjälp av ditt nätverk

Hör av dig till släkt och vänner som kanske inte bor i närheten av där du bor. Kanske finns det någon som bor på landet som skulle vilja spendera några dagar i stan, eller tvärtom?

Se om ni kan byta boende ett par dagar eller om du/ni kan komma och hälsa på. På så sätt får ni ”komma bort” en stund och byta miljö, utan att betala dyra kostnader för hotellboende.

6. Gör utflykter i närområdet

När var senast du turistade i din egen stad eller i närområdet? Besök närmsta turistbyrå eller Googla för att få tips på vad du/ni kan hitta på. Ofta kostar det inte särskilt mycket i inträde eller guidade turer och du sparar på transportkostnader. Kanske kan ni cykla och se saker?

Läs mer: 7 tips inför sommarens budget!

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden