Tilläggslån: Vad är det & hur fungerar det?

Att förstärka sin ekonomi genom ytterligare finansiering kan vara en nödvändighet vid vissa tillfällen i livet. Tilläggslån kan vara ett bekant begrepp för studenter som behöver extra stöd under studietiden. Men i en bredare ekonomisk kontext, refererar termen ”tilläggslån” ofta till möjligheten att ta ytterligare lån på ett befintligt bostadslån.

När du studerar på högre nivåer kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Studiemedel från CSN kan hjälpa, men det kan fortfarande vara svårt att klara sig på det. Det är här tilläggslån kommer in i bilden.

För studerande kan vara en relativt enkel process, men det är viktigt att se till att du uppfyller alla krav innan du ansöker. Du kan ansöka om tilläggslån genom CSN och det är viktigt att du ansöker i god tid innan du behöver pengarna. Det är också viktigt att komma ihåg att du endast bör ta ut det belopp du behöver och inte mer, eftersom du kommer att behöva betala tillbaka det senare.

Relaterade inlägg:

Key Takeaways

 • För att kvalificera sig för ett tilläggslån genom CSN måste du ha arbetat tidigare och uppfylla vissa inkomstkrav.
 • Om du överväger ett tilläggslån för ditt bostadslån bör du rådgöra med din bank eller långivare.
 • Att ansöka om ett tilläggslån kan vara en relativt enkel process, men det är viktigt att se till att du uppfyller alla krav innan du ansöker.
Fastighetsmäklare håller en vit husmodell i handen. Godkännande av bostadslån och tilläggslån

Vad är ett tilläggslån

Ett tilläggslån är ett lån som du kan ta utöver ditt befintliga bolån. Det är alltså ett utökat bolån som kan användas för att finansiera större utgifter och/eller renoveringar. Det är ett sätt att låna mer pengar på ditt befintliga bolån utan att behöva ta ett nytt lån.

Definition av tilläggslån

Tilläggslån är en typ av lån som ges ut för att tillföra ytterligare finanser till ett pågående lån. Kreditgivaren tar ofta ett nytt kreditbeslut när tilläggslån beviljas och det beviljade beloppet betalas ut oberoende av ursprungligt beloppet för att finansiera olika befintliga eller tillkommande kostnader. Detta kan vara ett bra alternativ för dig som behöver låna pengar till exempelvis renovering eller utbyggnad av ditt hus.

Användning av tilläggslån

Tilläggslån kan användas för att finansiera större utgifter och/eller renoveringar. Det kan vara ett bra alternativ om du vill undvika att ta ett nytt lån och istället låna mer pengar på ditt befintliga bolån. Det är viktigt att du tänker igenom din ekonomiska situation innan du tar ett tilläggslån, eftersom det kan påverka dina ekonomiska förutsättningar på lång sikt.

När du utökar ditt bolån har du möjlighet att få en lägre ränta än när du ansöker om exempelvis ett privatlån. Detta beror på att tilläggslånet är säkrat med bostaden som pant. Det är dock viktigt att du tänker igenom din ekonomiska situation noggrant innan du tar ett tilläggslån, eftersom det kan påverka dina ekonomiska förutsättningar på lång sikt.

Relaterade inlägg:

Hur processen fungerar

Att ansöka kan kännas som en stor process, men det behöver inte vara det. Här är en översikt av de tre huvudsakliga stegen i processen för att få ett tilläggslån.

Ansökan

Först och främst måste du ansöka om ett tilläggslån. Detta kan göras genom att kontakta din bank eller långivare. Du kan också ansöka online genom att fylla i en ansökningsblankett på webbplatsen för din bank eller långivare.

När du ansöker måste du vanligtvis ge information om din nuvarande ekonomiska situation, inklusive din inkomst och utgifter. Du kan också behöva ge information om dina befintliga lån och skulder.

Bedömning av kreditvärdighet

Efter att du har ansökt kommer din bank eller långivare att bedöma din kreditvärdighet. Detta innebär att de kommer att titta på din inkomst, dina befintliga skulder och din kreditvärdighet för att avgöra om du är en lämplig kandidat för ett tilläggslån.

Under denna process kan din bank eller långivare också be om ytterligare information eller dokumentation för att styrka din ekonomiska situation.

Godkännande av lån

Om din bank eller långivare bedömer att du är en lämplig kandidat kommer de att godkänna din ansökan. Du kommer sedan att få information om lånevillkoren, inklusive räntesatsen och återbetalningsperioden.

När du har godkänt lånevillkoren kommer du att få tillgång till ditt tilläggslån. Detta kan ske genom att pengarna sätts in på ditt konto eller genom att du får tillgång till en kreditlinje som du kan använda efter behov.

Sammanfattningsvis är processen för att få ett tilläggslån relativt enkel. Du ansöker om lånet, din kreditvärdighet bedöms och om du godkänns får du tillgång till pengarna. Så länge du uppfyller kraven och har en god kreditvärdighet, bör du ha en smidig upplevelse när du ansöker om ett tilläggslån

Fördelar och nackdelar

Fördelar

Tilläggslån är ett utmärkt alternativ för dig som vill utöka ditt befintliga bolån för att finansiera renoveringar, tillbyggnader eller andra utgifter som du inte kan klara med ditt befintliga bolån. Här är några fördelar:

 • Lånet ger dig möjlighet att finansiera projekt som annars kanske inte hade varit möjliga.
 • Du kan dra nytta av de fördelaktiga villkoren som erbjuds av ditt befintliga bolån.
 • Räntan på tilläggslån är ofta lägre än på andra typer av lån.

Nackdelar

Tilläggslån kan också ha några nackdelar som du bör vara medveten om innan du bestämmer dig för att ta ett sådant lån. Här är några nackdelar:

 • Ett tilläggslån kan öka dina månatliga utgifter, vilket kan påverka din ekonomiska stabilitet om du inte har råd med det.
 • Du kan behöva betala extra avgifter och räntor för att ta ett tilläggslån, vilket kan öka den totala kostnaden för lånet.
 • Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid kan du riskera att förlora ditt hus eller din bostad.

Sammanfattningsvis kan det vara en bra lösning om du behöver finansiera renoveringar eller andra projekt som du inte kan klara med ditt befintliga bolån. Men det är viktigt att du noga överväger både fördelar och nackdelar innan du bestämmer dig.

Flera alternativ

Om du inte vill eller kan ansöka om tilläggslån för att finansiera dina renoverings- eller inköpsbehov, finns det andra alternativ som du kan överväga.

Personliga lån

Ett personligt lån är ett lån som du kan ansöka om utan att ha någon säkerhet. Detta innebär att du inte behöver använda ditt hem som säkerhet för lånet. Du kan använda pengarna från ett personligt lån för att finansiera dina renoverings- eller inköpsbehov.

Ett personligt lån har vanligtvis en högre ränta än ett tilläggslån på bolån. Men om du inte vill riskera ditt hem som säkerhet för lånet kan ett personligt lån vara ett bra alternativ.

Andra typer av bostadslån

Det finns andra typer av bostadslån som du kan överväga om du inte kan eller vill ansöka om tilläggslån. Här är några exempel på andra typer av bostadslån:

 • Privatlån med säkerhet: Ett privatlån med säkerhet är ett lån där du använder något annat än ditt hem som säkerhet för lånet. Du kan använda till exempel din bil eller dina sparade pengar som säkerhet för lånet. Ett privatlån med säkerhet har vanligtvis en lägre ränta än ett personligt lån, men du riskerar att förlora din säkerhet om du inte kan betala tillbaka lånet.
 • Kreditkort: Ett kreditkort kan vara ett alternativ om du behöver låna pengar för mindre inköp eller utgifter. Kreditkort har vanligtvis höga räntor, så se till att betala tillbaka beloppet i tid för att undvika höga räntekostnader.

Att välja det bästa alternativet för dig beror på dina individuella behov och förutsättningar. Se till att jämföra olika alternativ och räntor innan du tar ett beslut!

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden