Svag krona ger dyr semester

Den svenska kronan sjunker kraftigt i värde i förhållande till de flesta andra valutor. Faktum är att kronan nu i mitten av april är lika lågt värderad som den var efter finanskrisen år 2009. Trenden har varit tydlig i flera år, och under de första månaderna 2018 har kronfallet accelererat.

En svag svensk krona gör att det krävs fler svenska kronor för att betala i andra valutor. Det är något som gemene man normalt upptäcker på utlandssemestern, och nu i år kommer kronans fall att göra både mat, dryck och shopping dyrare oavsett vart man reser i världen.

Ungdomar dyker från båt i solnedgången

Svajig bostadsmarknad och minusränta

Riksbanken har, i syfte att försöka få upp inflationen, hållit reporäntan på minusnivåer i flera år. Detta får till följd att penningmängden i samhället ökar, och det leder i sin tur till att varje krona blir mindre värd. Dessutom har vi på senare tid fått se utvecklingen på bostadsmarknaden sakta in markant. I vissa delar av Sverige har bostadspriserna sjunkit med över tio procent, vilket du bör tänka på när du ansöker om bolån. Denna faktor innebär att Sverige blir mindre attraktivt för utländska investerare, vilket i sin tur sänker kronan ytterligare.

Det finns också en annan mer indirekt faktor att notera. Det handlar om att det på sistone har blossat upp handelskonflikter i delar av världen, särskilt mellan USA och Kina. Sådan oro är sällan gynnsam för den svenska kronan.

Öl- och pizzatestet

I mitten av april kostade en euro i genomsnitt 10,40 SEK. Det är närmare 60 öre mer än vad priset var nu i januari i år. En liknande utveckling kan skönjas även för de övriga mer populära ”semestervalutorna”. Så här ser valutakurserna ut för några populära semestervalutor (korrekt per 18 april).

1 Amerikansk dollar = 8,41 SEK
1 Euro = 10,43 SEK
1 Norsk krona = 1,08 SEK
1 Dansk krona = 1,40 SEK
1 Brittiskt pund = 12,08 SEK

För att få en mer konkret bild av hur kronförsvagningen påverkar en semester utomlands kan man med fördel titta på priser för bland annat pizza och öl.

Sommaren 2017 kostade 1 euro i genomsnitt 9,60 SEK. En pizza som då kostade 10 euro på restaurang kostade alltså 96 kr. För en öl som kostade 3 euro fick man betala knappt 29 kr. Med en SEK-kurs på 10,40 kr gentemot euron blir samma pizza idag 8 kr dyrare medan ölen blir 2,40 kr dyrare.

Att betala 10 kr extra för en middag med pizza och öl kanske inte låter så betungande, men kronförsvagningen gör att precis allt blir upp emot 10% dyrare automatiskt. Det innebär att en reskassa på exempelvis 10 000 kr behöver förstärkas med en ytterligare tusenlapp.

Här är det fortfarande billigt

Det kommer ofrånkomligen att bli dyrare att fira semester utomlands nu i sommar (och eventuellt också under de kommande åren). Vissa resmål fortsätter dock att vara mycket billiga, oavsett hur den svenska kronan står sig i jämförelse med den lokala valutan.

Forex så kallade Semesterindex är ett utmärkt verktyg för att hitta billiga länder att semestra i. Verktyget består av en lång lista med destinationer som var och en har ett index. Sverige har index 100 och länder som är billigare att semestra i har ett lägre index.

Bulgarien har legat högt på listan i många år, och så är fallet även för den senaste sammanställningen. Egypten, Turkiet och Montenegro är andra förhållandevis billiga länder att semestra i.

Bland de mest traditionella charterländerna i Europa är Cypern billigast. Prisnivåerna i Spanien och Grekland börjar tyvärr närma sig index 100 (Sverige) och med den svaga kronan kan du räkna med att prisnivåerna på exempelvis Mallorca är minst i linje med nivåerna hemma i Sverige.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden