Så gör du för att spara el hemma

Snabbval
Läser in...

    Det var längesedan – om ens någonsin – som elpriserna ledde till så stora nationella diskussioner. Den omvälvande diskussionen kring den chockartade stigningen av elpriserna har förstås föranlett en utbredd önskan om att spara el hemma för att minska sina elkostnader.

    Om du vill slippa stressa över höga elräkningar varje månad har vi goda råd att erbjuda. Det finns faktiskt en hel del saker som du kan göra för att minska din elförbrukning och därmed också din elräkning. Häng med i den här artikeln så går vi igenom fem områden med flera tips som garanterat kommer att hjälpa dig att spara el.

    spara el

    1. Steg ett: uppvärmningen

    Höjningen av elpriserna innebär ett problem för oss i Norden som under stora delar av året måste värma upp våra hem ordentligt, men faktum är att vi ofta använder mer energi än nödvändigt för att våra hus ska vara behagliga att bo i. Den förändring som kan göra störst skillnad när du vill spara el är ofta att göra något åt uppvärmningen – faktum är att ca 80 % av energiförbrukningen för ett hus ofta består av just uppvärmning och varmvatten.

    Hur mycket el som går åt till din uppvärmning beror på flera faktorer – hur gammal din bostad är, hur välisolerad den är, hur klimatet ser ut där du bor, vilken slags värmesystem du har och så vidare. De faktorer som du kan påverka är isoleringen samt uppvärmningsmetoden. För de flesta som bor i hus är någon form utav värmepump den billigaste och mest miljövänliga lösningen.

    Fjärrvärme kan också vara ett bra alternativ, men det finns inte överallt. En del pannor kan också vara lämpliga värmesystem att byta till, men en del kan vara dyra att investera i.

    Om det inte är ett alternativ att byta värmesystem eller förbättra isoleringen kan du också överväga att sänka temperaturen för att spara el, om det går att göra utan att det påverkar ditt vardagliga liv negativt. 2–3 grader kan faktiskt göra en stor skillnad både för din elförbrukning och din plånbok.

    spara el

    2. Steg två: varmvattnet

    Förutom uppvärmningen upptar varmvattnet ofta en stor del av den totala elförbrukningen i ett hem, så det är klart att man kan spara el genom att vara lite snålare i sin användning av tvätt- och diskmaskiner. Till exempel bör du inte tvätta eller diska utan att maskinerna är fulla. Titta till exempel på inställningarna på din tvättmaskin – ofta kan man välja kortare program eller lägre centrifugering. Detsamma gäller för diskmaskinen.

    Det är också bättre om disken och tvätten får lufttorka – stäng av diskmaskinens torkfunktion och häng tvätten istället för att använda torktumlaren.

    Ett annat självklart sätt att påverka din konsumtion av varmvatten är att ändra dina duschvanor. Kan du duscha lite svalare eller snabbare? Det är också ett sätt att spara el.

    Några mer praktiska tips för att spara el är att byta packningen på kranar (en droppande kran kan dra mycket på ett år) och även installera snålspolande kranar och duschar.

    3. Steg tre: belysningen

    En annan stor bidragsgivare till höga elräkningar är ofta belysningen i hemmet. Några enkla saker som du kan göra för att spara el på belysningen är att byta ut glödlampor till LED-lampor – LED-lampor har längre levnadstid och drar mycket mindre el. Lysrör är också energisnåla och kan därför vara ett bra val när du vill spara el. Dessutom – det självklara tipset: släck lampor som du inte behöver för tillfället.

    4. Steg fyra: köksutrustning och vitvaror

    Många köksapparater drar mycket el, men är oumbärliga. För att spara el finns det dock några saker du kan göra.

    För att spara el kan det vara värt att investera i nya kylar och frysar – de drar betydligt mindre än äldre modeller. Ett enklare tips är att se till att inte ställa in något i kyl eller frys som är varmt – låt det svalna först. Om du vill snabba på processen kan du till exempel tappa upp kallvatten i en diskho och ställa ner en tät matlåda där. Se också till att det är rent ovanpå och bakom kylen och frysen samt att frosta av frysen när det är is i den.

    Induktions- eller glaskeramikhällar är mer energisnåla än äldre spisar och kan därför vara värda att byta till. Ett annat sätt att spara el när det gäller spisanvändningen är – trots vad en del matlagningsböcker skulle säga om saken – att koka mat under lock på lägre värme. Var också sparsam med köksfläkten (om möjligt).

    spara el

    5. Steg fem: hemelektroniken

    Hemelektronik som datorer, tv-apparater och ljudsystem drar ofta mycket ström, men det är enkelt att spara el genom att vara mer noggrann när man använder dem. Se till att alltid stänga av apparaterna när du inte använder dem och dra ur kontakterna från vägguttagen när du inte ska använda dem under en längre period.

    Det kan låta som småsaker, men de kan göra en stor skillnad för din elförbrukning. Du kan också försöka välja energimärkta produkter.

    Sammanfattning

    Vi har nu gått igenom fem områden inom vilka du kan ändra dina vanor för att spara el. Genom att fundera över vad du kan göra och följa våra tips kan du enkelt och effektivt minska din elförbrukning och därmed också din elräkning.

    Om du trots försök till att dra ner på din elförbrukning ändå har svårt att få det att gå ihop i slutet av månaden kan ett kreditkort eller ett kreditkonto vara en lösning som kan användas för att betala räkningar i tid innan du får in din nästa lön. I så fall kan du ta hjälp av våra jämförelser här på Sverigekredit.

    FAQ

    Elpriserna beror på flera saker – var i Sverige du bor samt om du har fast eller rörligt elpris. För att ta ett exempel: EON:s fasta elpriser ligger idag på mellan 191 öre/kWh och 551 öre/kWh beroende på var i Sverige du bor. Deras rörliga elpriser varierar från 36,59 öre/kWh till 169,54 öre/kWh.
    Uppvärmningen av hemmet drar i regel mest el. detta gäller särskilt elelement. Andra elbovar är golvvärme, handdukstorkar, hemelektronik som står på standby samt tvätt- och diskmaskiner. Varmvatten drar också mycket energi.
    En tv drar olika mycket el beroende på vilken typ av tv det är och hur den används. En LED-tv på 40–50 tum drar mellan 50–80 watt när den används (mer om man tittar i HD-läge) och ca 1–3 watt när den står på standby.
    Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

    Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

    *” anger obligatoriska fält

    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden