Slöseri utan omtanke

I Sverige har vi många otroligt fina fördelar som förgyller vår vardag. Billigt varmvatten i nästintill obegränsade mängder, ett stabilt elnät och internetuppkoppling i så gott som hela landet och livsmedelsbutiker där varorna konstant fylls på fortlöpande. Många tar dessa saker för givet och ägnar inte så mycket tanke åt att faktiskt vara sparsam och varsam med dessa tillgångar. Här ska vi gå igenom lite tänkvärdheter angående vår livsstil i dagens samhälle.

Hur slösar du?

Frågan är inte OM du slösar, utan HUR du slösar. Detta gäller förvisso inte samtliga svenskar, men en stor majoritet bör fråga sig detta. Även om det inte är ett regelrätt slöseri så finns det så gott som alltid utrymme till förbättring. Första steget till att bli mer sparsam är att du behöver se att det finns utrymme för att dra ner på utgifter och dylikt.

Vatten

Vi är vana vid att alltid ha tillgång till rinnande vatten, och dessutom drickbart vatten. Detta har lett till att många av oss inte drar sig för att avnjuta en lång varm dusch eller bad, diskar under rinnande vatten och är allmänt slösaktiga med vårt vatten. Det kan då vara vettigt att börja tänka på hur vi använder vattnet. Det kan kännas som obetydligt att spara in på några enstaka ören om dagen i vattenkostnader, men det blir snabbt större summor man sparar in om man tänker efter.

Några tips är att bland annat ta kortare duschar, stäng också gärna av vattnet medan du schamponerar håret och dylikt. Var restriktiv med att spola upp ett bad, även om du bor i lägenhet och känner att du har ”gratis” vatten.

Var även eftertänksam när det kommer till dricksvattnet. Vissa köper flaskvatten, både kolsyrat och vanligt dricksvatten. Detta är förvisso gott och enkelt om man är ute, men ett dyrt och mindre miljövänligt alternativ än att fylla en egen flaska och ta med sig ut.

Mat

Mat är något som det alltid finns utrymme att spara in pengar på och slösa mindre av. Oroväckande många hushåll kastar stora mängder livsmedel varje dag i Sverige. Till viss del för att det blir över efter middagen osv, vilket är lätt avhjälpt genom att spara det som blir över i matlådor. Men även mängder av livsmedel som kasseras både från hushåll och affärer när de passerat sitt bäst före datum. Många livsmedel är absolut inte obrukbara bara för att de passerat bäst före datumet, vilket faller under sunt förnuft. Låt därför bli att kassera livsmedel enbart på grund av utgångsdatumet. Oöppnade förpackningar håller dessutom ännu längre.

Pengar

Pengar är något som vi överlag är försiktiga med, men även här slösas det oroväckande mycket. Förutom lyxkonsumtion som dyr hemelektronik så är en av de stora sakerna vi slösar pengar på det som kan ta sig mest obetydligt – De små utgifterna som vi tror inte påverkar ekonomin nämnvärt. Till exempel den där chokladbiten du kanske köper så gott som varje dag på väg hem ifrån jobbet, för att ha något att tugga på i bilen. Det känns logiskt nog som en utgift som inte spelar någon större roll, men det tar inte lång tid innan 20 kronor om dagen blir en desto större summa. Detsamma gäller när vi väljer att ta privatlån, snabblån eller bolån. Ju mindre lån vi tar som små snabba krediter med hög effektiv ränta, desto mindre verkar vi bry oss om avgifter och räntekostnader. Kontrollera detta och jämför olika långivare innan du bestämmer dig. Även om det gäller ett mindre sms lån så finns här stora pengar att spara in på val av rätt långivare, oavsett om du vill ta smslån utan UC eller inte.

Internet

Vi är idag vana vid att alltid vara uppkopplade, och som en direkt följd av detta så är det inte alls ovanligt att vi kollar mail, facebook och nyheter ett otal gånger under dagen. Bara för att vi kan helt enkelt. I Sverige kostar det inte mycket att surfa trådlöst via mobilen, vilket även stärks av att Sverige faktiskt är ett av världens mest mobiltäta länder och bäst uppkoppling.

I många andra länder, inklusive europeiska länder, så ser situationen helt annorlunda ut och mobilsurf är långt ifrån ett billigt och snabbt alternativ för att hålla sig á jour med omvärlden. Om du åker utomlands i arbete eller på semester så kommer du snabbt märka detta när du inte har tillgång till wi-fi. Det är en nyttig erfarenhet och om du tar för vana att bara använda uppkopplingen på mobilen när det är nödvändigt så kommer du snabbt märka fördelarna. Du stirrar mindre på mobilskärmen och ser mer av omvärlden, du surfar mindre och spar därmed på utgifterna samt att du minskar stressen i att alltid behöva vara tillgänglig via mail, sociala medier och dylikt.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden