Här är skattenyheterna 2020 – Vilka påverkar dig?

Om bara några dagar är det nya decenniet här. I och med det träder regeringens nya budget i kraft och med det följer flera skatteförändringar. Tillhör du någon av de vars plånbok kommer påverkas av ändringarna? Ta reda på det – vi listar skattenyheterna!

Skattenyheter 2020

Slopad värnskatt

Frågan ”vad är värnskatt?” var bland det mest googlade i Sverige under 2019. För dig som fortfarande inte vet svaret så är värnskatt en tilläggsskatt på fem procent för den som har en årsinkomst på mer än 703 000 kronor. Namnet kommer från att värnskatten var tänkt att ”försvara den svenska ekonomin” när den infördes 1995 i efterdyningarna av finanskrisen.

Nu slopas alltså denna tilläggsskatt, som för mer än 20 år sedan endast var tänkt att vara tillfällig. Förändringen påverkar ungefär 345 000 svenskar och innebär en skattesänkning på cirka 1 200 kronor i månaden för den som tjänar 75 000 kronor – medianlönen i gruppen.

Sänkt skatt på pensioner

Utöver höginkomsttagare påverkas även pensionärer av förändringarna under det nya året. Bland annat sänks skatten för de med en pension över 17 000 kronor. För de med låg eller ingen pension höjs även grundskyddet med 200 kronor, till 8 596 kronor i garantipension.

Ytterligare en förändring är att gränsen för bostadstillägg höjs med 1 400 kronor för ogifta pensionärer och 700 kronor för gifta. Det innebär att fler pensionärer kan få bostadstillägg.

Sänkt skatt glesbygdsbor

Bor du på glesbygden i norra eller nordvästra Sverige? Grattis! Om din kommun räknas till stödområde A eller B kan du förvänta dig en skattesänkning på 137 kronor i månaden från och med 2020. Det beräknas innefatta omkring 830 000 personer i närmare 80 kommuner.

Uppskov vid bostadsförsäljning

Den som någon gång sålt en bostad med vinst är antagligen högst medveten om att vinsten måste beskattas. En tröst är att skatten kan skjutas upp. Tidigare var taket för uppskov vid bostadsförsäljning 1,45 miljoner, men för två år sedan togs taket tillfälligt bort. Från och med 1 januari 2020 återinförs taket, samtidigt som det mer än fördubblas till 3 miljoner kronor.

Höjd skatt för bilister

Något som kan komma att påverka en stor del av befolkningen under 2020 är en förhöjd bensin- och dieselskatt. Bensinskatten höjs med 15 öre per liter, medan dieselskatten blir omkring 10 öre dyrare per liter. Samtidigt sänker regeringen koldioxid- och energiskatten på drivmedel, vilket motverkar en ännu större höjning av priset.

Den första januari 2020 höjs även fordonsskatten på flera bilmodeller. Orsaken är en ny mätmetod för koldioxidutsläpp som gör att fler modeller drabbas av förhöjd fordonsskatt de första tre åren. Flera Audi, BMW och Volvo-modeller får en dubblering i total skattekostnad.

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden