Skatteförändringar 2024 – vilka påverkar dig?

Skatter är något som påverkar oss alla i Sverige, både privatpersoner och företag. Men skatter förändras och uppdateras årligen och det kan därför vara viktigt att hålla sig ajour med de senaste skattenyheterna. Vid årsskiftet 2023/2024 skedde som vanligt en del förändringar gällande svenska skatter. En del trädde i kraft direkt och en del väntar fortfarande på att börja gälla.

Aktuella skatter 2024

Höjd kommunalskatt

I snitt höjdes kommunalskatten med 13 öre per hundralapp och den genomsnittliga kommunalskatten ligger därmed på 32,37 procent. Dock höjdes inte alla kommunalskatter, hela 9 kommuner valde istället att sänka sin skatt.

Degerfors kommun är i nuläget kommunen med allra högst kommunalskatt: 35,30 %
Österåker kommun är kommunen som i nuläget stoltserar med lägst skatt: 28,98 %

Sänkt skatt på arbete och pension

Ett nytt jobbskatteavdrag introducerades. I kombination med att tidigare jobbskatteavdrag och grundavdrag räknades upp, mot bakgrund av inflationen, innebär det här en skattesänkning om 410 kronor per månad för den som tjänar 35 000 kr i månaden.

Även skatten på pension kompenserades på motsvarande nivå. För de med de lägsta pensionerna, med garantipension, innebär det här att den maximala nivån ökar med 972 kronor per månad

Fryst brytpunkt för statlig inkomstskatt

Skiktgränsen för statlig inkomstskatt frystes till samma nivå som 2023, vilket innebär att över 300 000 fler svenskar kommer att betala statlig inkomstskatt under 2024. 

Indexering av jobbskatteavdrag för äldre

För att motverka effekterna av inflationen indexerades jobbskatteavdraget för äldre. Samtidigt höjdes åldersgränsen från 65 år till 66 år. 

Återbetalning för folk födda 1957

De som är födda 1957 tvingades betala för hög skatt under 2023 och ska från sommaren och framåt kompenseras. I snitt handlar det om drygt 28 000 kronor per individ.

Justerade bensin- och dieselskatter

Skatterna för drivmedel indexerades upp med inflationen, men sänktes med regeringens budget. Resultatet blev 75 öre lägre skatt per liter bensin, och 15 öre högre skatt per liter diesel. Detta inklusive moms. Utan regeringens skattesänkning hade dieseln gått upp ytterligare 43 öre per liter.

Höjd energiskatt

Skatten på energi höjdes i samma takt som inflationen och steg med 9,2 procent. Energiskatten ökade därmed med 4,5 öre per kWh, inklusive moms. Resultatet blir cirka 900 kronor ökad skatt per år för en normal villa. 

Höjd skatt på investeringssparkonto (ISK)

En rekordhög skattehöjning skedde för investeringssparkonton. Skatten på ISK styrs av statslåneräntan och denna har pressats upp på grund av stigande räntor. Skatten för ISK ligger nu på rekordhöga 1,09 %, nästan tre gånger vad den låg på bara två år tidigare.

Höjd skatt på ISK

Det höjda skatten innebär att om du har 100 000 kr på ditt ISK-konto så betalar du 1 090 kronor i skatt.

Slopad skatt på plastkassar

2020 infördes plastpåseskatt i Sverige i syfte att minska förbrukningen av bärkassar i plast. Plastpåseskatten kommer i år att tas bort helt. Förändringen sker i november 2024.

Justerad skatt på nikotin och tobak

En annan justering som träder i kraft först under november månad är skatten på cigaretter och snus. Regeringen har beslutat att inte längre ha en gemensam skatt för de båda kategorierna. Resultatet blir att skatten på cigaretter kommer att höjas och skatten på snus sänkas.

Höjd skatt på alkohol

Även alkoholskatten beslutades att höjas, detta skedde redan vid årsskiftet. Skatten beräknas på olika sätt för olika alkoholvaror. Du kan läsa exakt vilka siffror som gäller för de olika dryckerna här.

Höjd spelskatt

1 juli höjs spelskatten för spel om pengar från 18 till 22 procent.

Höjt ROT-avdrag

Rut- och rotavdragen separerar från varandra och 1 juli höjs rotavdraget till 75 000 kr, höjningen är temporär och gäller året ut. Tidigare låg taket på 50 000 kr.


Som du ser sker en hel del ändringar under året, och inte alla träder i kraft samtidigt. Kanske kan du få lite mer pengar att röra dig med under året, eller så har de nya reglerna motsatt effekt. Oavsett åt vilket håll det går så kan det vara bra att du har koll på de regler och bestämmelser som gäller just i år. Nästa år kommer nya besked.

Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden