Skapa en större buffert genom att samla alla dina lån

I dessa tider, när pandemin härjar runt om i världen där uppsägningar och permitteringar blivit mer regel än undantag så är det viktigare än någonsin att ha en gedigen buffert som du kan falla tillbaka på vid oförutsedda händelser.

En buffert är en ganska subjektiv definition eftersom vi alla har olika möjligheter när det kommer till vårt sparande. Det viktigare är dock att ha en buffert, oavsett hur mycket likvida medel som den består av för närvarande.

Läs mer: Håll koll på din hushållsbudget

Par planerar

Rent konkret så innebär det att för att spara pengar så måste man ha likvida medel över efter att alla räkningar betalats. Å andra sidan så kan man inte spara pengar vilka man behöver för att betala räkningar och för att bekosta ens leverne under månaden. Med andra ord så mynnar det hela i ett så kallat ”moment 22”.

Så hur börjar man?

Frågan man ställer sig då är om det hela ens är möjligt realistiskt sett med de nuvarande inkomster kontra utgifterna? Ett sätt att skapa en större buffert kan vara att samla alla dina mindre lån och klumpa ihop dessa till en större lån, dock till betydligt bättre villkor.

Genom att samla lånen så kan du frigöra en betydligt större del av lönen, vilken du sedan använder för att bygga en buffert. Även om mindre lån vid första anblicken ter sig som ganska billiga så utgör de tillsammans en ganska stor kostnad.

Oftast kommer dessa mindre lån med en hög effektiv ränta vilket innebär att deras räntekostnad befinner sig på den översta delen av skalan. Innan du bestämmer dig för att samla dina lån så behöver du först räkna på det hela.

Strukturera upp din vardag

Samla ihop helt enkelt alla de lånekostnader som du betalar in på en månadsbasis inklusive amorteringar, räntor och associerade avgifter. Sedan så jämför du dessa totala kostnader med ett så kallad samlingslån, där du i de flesta fall kommer få en positiv överraskning.

Generellt sett så är samlingslån, det vill säga större lån till betydligt förmånligare villkor än i jämförelse med flera små lån. Genom att frigöra dessa pengar så kan du per omgående överföra de på en månadsbasis till ett annat konto där din buffert återfinns.

Hemligheten i att lyckas med det hela är en god portion av självdisciplin, en vilja att förstå allvaret i situationen, samtidigt som du verkligen tar dig tid att räkna på det hela eftersom det i slutändan alltid handlar om siffror.

Du bör heller inte hoppa på första bästa erbjudande som du får presenterat för dig. I stället så måste du alltid investera en del av din dyrbara tid för att ta reda på vad andra kreditgivare erbjuder. Genom att göra det så kommer du enklare kunna ställa dessa mot varandra, vilket i slutändan kommer garanterat leda till ett bättre förhandlingsläge samt betydligt mer förmånligare villkor.

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden