Ska man lyssna på ekonomiexperter?

Du ser dem överallt, ekonomiexperterna som pratar vitt och brett om allt från börskurserna i USA till priset på frukt och grönt i Sverige. Ekonomiexperter finns det många av, och eftersom de är just experter på ekonomiska frågor, som är ett ämne många känner att de inte behärskar, får experternas ord automatiskt hög auktoritet. En expert borde väl veta hur allt ligger till, eller hur? Frågan är dock om de ekonomiskt skolade du ser på TV, hör på radio och läser artiklar om verkligen är att lita på?

Experter gör så gott de kan…

Experter såsom fondförvaltare, ekonomer på Riksbanken, experter på bolån eller smslån och börsjournalister, har ofta fel. Inte sällan kan de prognoser som de presenterar i efterhand visa sig vara så felaktiga att man kan undra vad som egentligen är i görningen. Betyder det att de medvetet försöker vilseleda kollegor, beslutsfattare och oss konsumenter? Betyder det att de är oskickliga ekonomer som helt enkelt saknar kompetens? Nej, svaret finns i stället att finna i ekonomins natur.

Ekonomin är summan av varje individs rationella och mindre rationella beslut, diverse politiska omvärldsfaktorer, väder och vind – ja en blandning av en väldig mängd faktorer. Denna lilla detalj gör att prognosmakeri, framtidsspaningar och så vidare inte kan vara en exakt vetenskap.

Ekonomiexperter gör så gott de kan. De utgår från ett nuläge och de drar mer eller mindre kvalificerade gissningar kring framtida skeenden. De kan dock inte påverka varje liten händelse i ekonomin. De som lyckas bättre än andra i prognoser och framtidsspaningar har i regel bara mer tur än andra.

Ekonomiexpert

… men turen spelar störst roll

Det är inte populärt att använda ett begrepp som ”tur” i ekonomiska diskussioner, men mycket handlar faktiskt om tur, eller om slumpen om vi ska använda en mer vetenskaplig benämning.

Ingen vet hur exempelvis Stockholmsbörsen kommer att gå nästa vecka, månad eller år. Den kan gå upp och den kan gå ned. Samma sak gäller med lånemarknaden, om man är intresserad av att låna pengar. Den kan också sluta i princip oförändrad. Alla har dock rätt att gissa, och den som gissar mest rätt hyllas ofta som ett ekonomiskt geni. Allt handlar dock om turen och den som gissar rätt en gång gör det sällan fler gånger. Framtiden är som sagt ingen exakt vetenskap.

Men, det finns väl till exempel fondförvaltare som lyckas slå index år efter år? Det är möjligt att det finns någon sådan, någonstans i världen, men en värld av forskningsresultat pekar på motsatsen. Det är i princip omöjligt att överträffa index för aktier, som ju på ett konkret sätt speglar alla små och stora ekonomiska beslut som tas av både privatpersoner, institutioner och hela nationer. Om en fondförvaltare slår index är det under något enstaka år, inte över tid.

Ta in information men ta egna beslut

Experter inom ekonomi har som sagt ofta mer fel än rätt, och att bara lyssna till vad de säger och agera därefter ger sällan fördelar. De som uttalar sig i media har emellertid gedigen kunskap om olika faktorer som kan påverka en ekonomisk framtid, såsom till exempel börsen på ett års sikt eller boräntan på två års sikt. Du kan med fördel ta in information kring de omvärldsfaktorer som tas upp, men du bör använda den informationen endast som en mindre del av ditt beslutsunderlag.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden