Planera för en härlig sommarsemester 2023

Nu är det bara dagar kvar innan vi går in i det nya året. Och kanske kan det verka tidigt att börja planera inför sommarens semester när vintern fortfarande inte släppt taget om oss. Men för att komma så billigt undan som möjligt är planering A och O. Dessutom slipper du stressen med att få ihop allting i sista minut. 

Couchsurfing kan vara ett alternativ när du är på semester


För många är sommaren synonym med soliga semesterresor. Och kanske längtas det lite extra mycket efter en härlig solresa nu efter de senaste årens begränsningar. Oavsett om ditt planerade resmål är beläget i en annan världsdel eller inom Sveriges gränser så finns det en sak du kommer att behöva – pengar

Mer pengar eller mindre kostnader 

Kanske har du redan sparat lite till semestern på ett sparkonto varje månad, investerat i aktier som du är redo att sälja av eller kanske är din plan att börja lägga undan pengar varje månad från och med nu. Att spara undan så mycket pengar som möjligt så att du slipper gå miste om din drömsemester är givetvis en gedigen plan. Men kom ihåg att du även kan göra val som drar ner på kostnaderna, det är också ett sätt att semesterspara.

Om ett färdigt resepaket med all-inclusive inte passar dig, din familj eller din plånbok så kan du sätta ihop ditt eget paket. Utgå från vad som är viktigt för dig, och den budget du har att tillgå. 

Jämför alternativen och välj din bästa deal 

Har du ett bestämt resmål eller kanske bara ett bestämt klimat du vill besöka så kolla upp vad de olika resorna och destinationerna kostar. Det finns många olika resebyråer och alla vill de ha dig som kund, se därför till att jämföra vad de erbjuder. Och kom ihåg att läsa de olika kundomdömena så att du vet om det som utlovas faktiskt levereras också.

Söker du på flygresor så finns det jämförelsesidor även för det. Använder du dig av Google flights så kan de dessutom visa om priserna du får upp är höga eller normala för tidpunkten. Kanske finns det billigare färdsätt än flyg? Tar du tåget så kan du spara på både pengar och miljö, beroende på vart du är på väg.  

När det gäller mat så kan det vara både billigare och godare att besöka lokala restauranger än att boka en hotellvistelse med all mat inkluderad. Och kanske är det inte ens ett hotell som är det ultimata boendet för dig, utan en lägenhet där du kan sköta dig själv och laga dina egna måltider.  

Det finns många alternativ när det kommer till boende under semestern. Du och ditt resesällskap kan till exempel bo på hotell, på vandrarhem eller i en lägenhet via Airbnb. Reser du själv räcker det kanske att hyra ett rum, eller till och med låna någons soffa via en webbplats för soffsurfande

Familjesemester på stranden

Tid är pengar, eller ett sätt att spara dem 

Det finns egentligen två tillfällen när det är som billigast att beställa en resa: långt i förväg eller precis innan avgång. Det sistnämnda alternativet kommer dock bara att finnas tillgängligt om destinationen inte är fullbokad, och är därmed något av en chansning. Men om varken ett specifikt resmål eller boende är det allra viktigaste så kan du göra fina fynd genom att vänta till sista minut och se vad som erbjuds. 

Föredrar du att ha allting planerat och klart en tid innan det är dags för avresa? Då är det bästa att boka din resa i riktigt god tid för att få ett så bra pris som möjligt. Håll även utkik efter fördelaktiga kampanjer och rabattkoder. Att spara till semestern behöver inte alltid betyda att man bygger upp saldot på sparkontot över tid, det kan också innebära att man bokar och betalar visa delar av semestern i rätt tid. 

Kreditkort med fördelar för dig som reser 

Att använda dig av ett kreditkort när du reser kan ha många fördelar, särskilt om du använder dig av ett så kallat resekort. Detta är kreditkort utformade för just dig som reser mycket.

I regel ingår en reseförsäkring när du betalar din resa med kortet, och inte sällan kan du samla bonus i form av poäng som senare går att använda för delbetalning av nya resor. Använder du kreditkortet året runt, istället för ditt vanliga betalkort, kan du därför samla på dig en stor rabatt på din nästkommande flygresa. På så vis har du semestersparat utan att faktiskt lägga undan en enda krona.

Det finns även kort som ger cashback i rena pengar. En del kort erbjuder fria uttag vilket kan vara en fördel om du föredrar att ta ut pengar bara när du behöver dem, istället för att bära runt på en stor summa kontanter.

Med ett kreditkort i fickan behöver du heller inte oroa dig för om några oförutsedda utgifter skulle dyka upp. Jämför de olika resekorten och dess förmåner för att hitta det som passar dina behov bäst. 

Semesterspara till din drömsemester
Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden