Så sparar du rättvist om du har flera barn

Att spara till barnen är något många föräldrar försöker att göra. En liten peng som stoppas undan varje månad kan i framtiden betala körkortet eller kanske fungera som en grundplåt till ett första eget boende. Om barnen har ett startkapital behöver de inte låna till kontantinsats. Att sätta upp ett sparande för barn är enkelt. Automatiskt månadssparande på räntekonton eller i fonder gör processen mycket smidig.

Om du sparar till dina barn, eller funderar på att göra det, kanske du har funderat kring hur du kan spara så rättvist som möjligt så att barnens födelseår inte är avgörande för hur mycket de sparade pengarna kommer att vara värda i framtiden. Här är tre tips på hur du kan lägga upp sparandet.

Pengar och hus

1. Spara olika belopp

Om du inte har tvillingar, skiljer det ett eller flera år mellan dina barn. Sparar du exakt samma belopp per barn och månad kommer då den som är född senast förmodligen ha ett större belopp på kontot än vad storebror/storasyster har när du nu planerar att barnen ska få sina pengar.

Det är en god idé att spara olika belopp beroende på när barnen är födda. Det kan räcka gott med en ganska grovt uträknad fördelning. Om du sparar exempelvis 400 kr i månaden till sexåringen kan du spara 300 kr i månaden till treåringen. Grundprincipen är att sparandet måste vara högre för det äldre barnet.

2. Jämna ut skillnader

Antalet år med sparande är inte det enda som är centralt i sammanhanget. Sparar du i fonder eller aktier kommer utvecklingen inte att vara spikrak varje år. Vissa år kommer vara riktigt positiva medan andra kommer att göra större hål i sparandet.

Om du upptäcker att svängningarna på börsen ger nackdelar för ett av dina barn, kan du fundera på att jämna ut skillnaderna, så att differenserna i barnens saldon inte blir så stora vid 18-årsdagen eller 20-årsdagen.

Ett smart tips är att kontrollera utvecklingen med jämna mellanrum och skjuta till pengar till det barn som drabbas negativt av svängningarna. För att göra detta på ett smidigt sätt kan du ha ett ytterligare sparande. När något av barnens konton behöver ett tillskott gör du en överföring från din ”utjämningspott”.

3. Spara till en gemensam pott

Om du vill göra sparandet till barnen så okomplicerat som möjligt, är den enkla lösningen att ha endast ett sparande, detta oavsett hur många barn du har. Då blir sparandet automatiskt rättvist även om barnen är olika gamla och börsen kan gå både upp och ner.

Väljer du den här lösningen kan du dock ha ett delikat problem att ta itu med när uttagsdatumet närmar sig. Hur ska potten egentligen delas upp? När ska respektive barn få ta del av sin pott?

En idé i sammanhanget är att ange tydliga mål med ditt barnspar. Till exempel kan du ha målet att sparandet ska betala respektive barns körkort och första bil, för att de inte ska behöva ta ett billån.  När tiden är inne att bekosta körkortet får respektive barn ta del av sin del av den potten. Du kan också ha målet att respektive barn ska få ett bidrag till en kontantinsats alternativt en klumpsumma att använda för att ordna med sitt första egna boende i en hyresrätt. På så sätt får du naturliga hållpunkter för utdelning av det sparade beloppet.

Publicerat: 4 april, 2018

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden