Så gör du för att få en billigare mobilräkning 

Har du gått igenom dina räkningar och lagt märke till att mobilräkningen känns orimligt dyr? Då är det hög tid att se över vad du kan göra för att sänka dina kostnader. Vi ger dig några tips! 

Mobilabonnemangen och operatörerna är många och alla vill att du ska vara kund hos just dem. Det här är en fördel för dig som potentiell kund då konkurrensen gör att operatörerna tvingas tävla mot varandra och därmed antingen inkludera mer i sina erbjudanden, eller sänka kostnaderna. När mobilräkningen börjat skena iväg gör du därför rätt i att se över vad det faktiskt är du betalar för. 

Ta reda på vad som ingår i ditt abonnemang och vad du faktiskt använder

Vad betalar du för och vad använder du? 

Börja med att titta lite extra på din räkning, där bör du kunna hitta en specifikation över exakt hur många (och långa) samtal du ringt, hur många sms eller mms du skickat, samt hur mycket data du förbrukat genom att surfa eller streama online.  

De flesta abonnemang i dag kommer med ett fast pris för samtal, sms och surf. Men det kan fortfarande hända att du betalar för mycket. Säg att du hoppat på ett abonnemang som erbjuder 15GB surf samt obegränsade samtal och sms. Perfekt, så länge du surfar eller streamar upp 15 gigabyte och ringer och skickar sms mest hela tiden. 

Men om du mest surfar via wifi och enbart ringer och skickar meddelanden via olika appar så gör du knappt av med något av det här, och då kanske ett abonnemang med endast några få gig data skulle passa dig och din plånbok bättre. 

Att vara trogen kund lönar sig inte alltid 

Att det skulle löna sig att hålla fast vid en och samma leverantör under en lång tid för att på så vis alltid få bästa pris stämmer tyvärr inte. Genom att jämföra de olika erbjudanden du hittar och hoppa på det mest attraktiva för stunden kan du spara hundralappar, ibland till och med tusenlappar, varje år. 

Surfa runt på operatörernas hemsidor eller ring direkt till deras respektive kundtjänst och hör vad de har att erbjuda. På så vis kan du skaffa dig en överblick och välja det alternativ som passar dig bäst. Kanske behöver du inte ens byta operatör, det finns en chans att din nuvarande operatör ger dig ett erbjudande för att få ha kvar dig som kund. Särskilt om de vet att du funderar på att gå över till någon annan. 

Ofta lockar de olika företagen med tillfälliga prissänkningar för att vinna över dig till just deras abonnemang och tjänster. Var uppmärksam på hur länge en sådan prissänkning gäller och gå tillbaka till att jämföra de olika alternativen igen när priset inte längre är dig fördelaktigt. 

Bör mobilen ingå i dealen? 

Visst kan det vara lockande att köpa en ny mobiltelefon samtidigt som du väljer ett nytt abonnemang. Du betalar några hundralappar (ibland ganska många) extra i månaden och hemskickat får du en sprillans ny smartphone med både snabb processor och vass kamera.  

Men var noggrann med att kontrollera den totala kostnaden för telefonen, ibland kan det vara bättre att köpa telefonen kontant, eller till och med att ta ett mindre lån för att ha råd med den. Observera att du bör ta ett lån endast om det finns pengar att spara, annars gör du bara dig själv en björntjänst.

Fundera också över om du ens behöver en ny telefon, ibland är det lätt att falla för frestelsen trots att behovet inte finns där. Och då kommer du att betala onödiga pengar varje månad, ofta under tre års tid. 

Sänk din mobilräkning genom att jämföra operatörernas olika erbjudanden

Om du vill ringa hem under semestern 

De fria sms och samtal som ingår i ditt abonnemang går att nyttja inom hela EU, men du bör vara noga med att ta reda på exakt vad som gäller just ditt abonnemang. Ska du resa utanför EU så kommer du med största sannolikhet att få betala extra för alla samtal och meddelanden. Det gäller även den surf du nyttjar. Om du inte har koll på kostnaderna kan det lätt bli en dyr historia. Var därför noggrann med att läsa det finstilta gällande dessa kostnader innan du ger dig iväg på några världsomfattande äventyr. 

Ett tips är att nyttja trådlösa nätverk så mycket som möjligt. Då kan du både ringa och skicka meddelande via olika mobilappar och slipper därmed att få hem en chockräkning när semestern är slut. 

Sammanfattningsvis 

Precis som med vilket köp som helst så är det alltid bra om du jämför priser och erbjudanden mellan olika butiker och leverantörer. Kika efter kampanjer och välj det mobilabonnemang som passar dig och dina behov bäst, och leta efter något nytt när erbjudandet inte längre passar dig.  

Behöver du en ny mobiltelefon så finner du nästan alltid möjligheten att köpa en sådan på avbetalning hos någon av operatörerna, men var noga med att kontrollera vad du kommer att betala i slutänden. Och under hur lång tid du binder upp dig. Ofta tar det 36 månader att betala av en telefon på det här viset.

Var också noggrann med att kontrollera utlandskostnaderna i fall du åker på semester och tänker använda mobilen under din resa. Du kan både ringa, skicka meddelanden och använda din surf utan extra kostnad inom EU, men åker du längre bort än så kan det bli en dyr historia.

Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden