Kameo

Kameo är en låneplattform som sammanför investerare med låntagare. Här kan du investera i säkra företags- och fastighetslån och få en förväntad avkastning på 5–15 %, samtidigt som du bidrar till tillväxt och jobbskapande. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig som investerare.

Hur fungerar Kameo?

Kameo är låneplattform som bygger på crowdfunding, där låntagare och investerare möts. Låntagarna består av företag och fastighetsbolag som söker finansiering och genom att flera privatpersoner investerar i projekten kan låntagarna skaffa medel från ett antal investerare. I utbyte får du som investerare ränta baserat på det belopp som du investerat och till vilken risk. Denna betalas ut månadsvis under lånets löptid. Det liknar därmed på många sätt ett traditionellt banklån, men med skillnaden att företagen istället lånar från flera investerare. Ränteutbetalningarna kan antingen tas ut eller återinvesteras i nya projekt för fortsatt avkastning.

Innan en ansökan läggs upp på plattformen säkerställer Kameo företagets ekonomi genom att göra en grundlig kreditanalys. Därefter delas lånet in i en riskklass. Riskklasserna är från A till E och har olika hög förväntad avkastning. I ena änden finns riskklass A med en förväntad avkastning på 5–7% och i andra änden klass E på 13–15%.

Fördelar med Kameo

 • Enkelt sätt att investera i lån
 • Säkerställda/kreditvärdiga låntagare
 • Låg investeringströskel (minst 500 kronor)
 • Hög förväntad avkastning (5–15 %)
 • Inga avgifter för dig som investerare

Nackdelar med Kameo

 • Endast banköverföring för insättning/uttag
 • I dagsläget få aktuella lån att välja mellan

Räntor

Räntan du kan få på ditt investerade kapital beror på vilken risk du är villig att ta. Alla lån som läggs upp på Kameo är insorterade i riskklasser beroende på företagets kreditbetyg.

 • A – Ränta 5–7% (förväntad avkastning 4,9–6,9%)
 • B – Ränta 6–8% (förväntad avkastning 5,9–7,8%)
 • C – Ränta 8–11% (förväntad avkastning 7,8–10,1%)
 • D – Ränta 11–13% (förväntad avkastning 10,1–10,6%)
 • E – Ränta 13–15% (förväntad avkastning 10,6–12,6%)

I dagsläget har mest pengar lånats ut inom riskklasserna B och C på Kameos låneplattform i Sverige, Norge och Danmark. Dessa har då haft en snittränta på 9,1 % respektive 10,8 %.

Avgifter

Hos Kameo tillkommer inga avgifter för dig som investerare. Varken transaktionsavgifter eller avgifter för insättning och uttag. Istället betalar låntagarna en förmedlingsavgift till Kameo.

Risker

En investering innebär alltid en risk och även om företagen har genomgått en kreditanalys finns inga garantier och du kan förlora delar eller hela kapitalet. Olika riskklasser har olika hög förväntad kreditförlust, men även lån i riskklass A innebär en risk för förlorat kapital. För att minimera risken rekommenderar Kameo att du sprider dina investeringar i olika lån, och inte satsar allt på ett kort. Alla lån har dessutom en säkerhet, till exempel pant i fastighet eller personlig borgen. Värdet på denna säkerhet ingår i bedömningen av lånets riskklass.

Om Kameo som företag skulle hamna i likvida problem och riskera konkurs kan det vara bra att känna till att alla investerade medel är skilda från Kameo. Dessa finns istället på speciella klientkonton. Inga övriga fordringsägare kommer i sådana fall ha tillgång till dessa konton. Som vanligt finns det alltid en risk att låntagaren kommer på obestånd, men genom att investera smart med flera olika lån i olika riskklasser har du en bra spridning på riskerna.

Användarvänlighet

Det är mycket enkelt att börja investera hos Kameo. Du skapar ditt konto med BankID och väljer sedan projekt att investera i. Investeringsnivån är så låg som 500 kronor och när ett lån är fullt finansierat dras beloppet från investeringskontot och du börjar få ränta inbetalt. Plattformen är informativ, lätt att använda och alla projekt är väldokumenterade så att du kan sätta dig in i dem innan du väljer att investera. Något som drar ner användarvänligheten är att det i dagsläget endast går att sätta in och ta ut pengar genom banköverföringar.

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden