Oljedispyt i Kenya löst

olja'

Energi förekommer i många olika former och behovet för energi ökar för varje dag som går. Energi är den grupp av råvaror som är mest korrelerande med inflation, sett ur ett investeringsperspektiv. Idag är olja den mest populära handelsvaran inom energisektorn och priset på olja, likt aktier, går upp och ner hela tiden. Brittiska Tullow Oil är ett av världens ledande oljeföretag som nyligen hamnat i dispyt med ett lokalt samhälle i nordvästra Kenya. Nu har konflikten löst sig och företaget tycks, efter mycket om och men, vara på god fot med lokalbefolkningen.

Nekat tillträde

Det var i början av juni som ortsbor i det Kenyanska länet Turkana tog över anläggningar efter krav på flerjobb och förmåner. Personal från den brittiske oljejätten Tullow ska ha nekats tillträde till ett antal anläggningar i länet, där cirka 40.000 fat olja fanns lagrade för export. Som följd av detta hotade Tullow med att ställa in sin första del av den tidigare exporten av olja i Kenya op grund av säkerhetsbrister runt områdena kring oljefälten, detta uppgav den kenyanska tidningen The Standard i slutet av juni.

Nu är dock dispyten löst, detta uppger Tullow i ett mail till Business Daily.

”Arbetsdispyten är löst med Nakukulas-samhället och vi har tillgång till anläggningarna. Inga Tullow-tillgångar har blivit förstörda”

Export upptas efter försoning

Kontroversen uppges nu officiellt vara löst, dock har arbetstempot fått ta en del smällar till följd av dispyten. I slutet av juni uppgavs det att att export av landets olja kommer att få lida av en försening om minst en månad, en relativt kraftig schemarubbning inom exportbranschen. Förseningarna påverkas även av valet i Kenya i augusti då tiden fram tills dess har ägnats mycket åt att bearbeta frågor kring oljelagstiftning gällande intäktsdelning.

Tullow Oil uppgav i förra veckan, i samband med sin halvårsrapport, att den tidiga kenyanska produktionen, så kallade EOPS-produktionen, om 2.000 fat per dag väntas ta sin början kring slutet av året.

Publicerat: 3 augusti, 2017
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av exklusiva låneerbjudanden. Som välkomstgåva får du våra bästa tips för en god kreditvärdighet – direkt till din inkorg!