Norska Swish bryter sig loss

 

vipps

I Sverige används betalappen Swish av mer än 5,5 miljoner användare. Det innebär alltså att mer än halva Sveriges befolkning använder sig av Swish, som lanserades så sent som november 2013. I grannlandet Norge finns det en motsvarande betalapp som nu banar väg för ytterligare expansion på den norska marknaden.

Motsvarande framgång

Vipps är betalappen i Norge som nått i stort sett samma procentuella framgång som Swish gjort i Sverige. Nästan hälften av befolkningen i Norge använder sig av denna betalapp, som lanserades i maj 2015. Enbart några månader senare var Vipps Norges största betalapp, då de nådda en miljon användare den 5 november 2015.

Idag används Vipps av nästan 50 procent av Norges befolkning. Över två miljoner nedladdningar av appen och av dessa är det en bra bit över 1,6 miljoner användare som aktivt använder sig av appen.

Vipps fungerar på ett väldigt liknande sätt som Swish, och enkelhet och tillförlitlighet genomsyrar appen. Appen skyddas av en fyrsiffrig kod, och vid betalningar på över 2000 NOK så krävs identifiering med den norska motsvarigheten till BankID. Vipps har även en chat funktion inbakad i betalfunktionen, och det är långt ifrån osannolikt att vi kommer få se ytterligare utvecklingar av appen i framtiden.

Bakom Vipps

Bakom betalappen står den norska storbanken DNB, som även i framtiden kommer vara storägare av Vipps, med 52 procent. Nu har alltså det norska finansdepartementet godkänt att Vipps bryter sig loss och blir ett helt fristående företag, dock fortfarande med DNB i ryggen. De övriga delägarna av Vipps är Sparebank 1, Balder Betaling och Eika Gruppen.

Sparebank 1 är den näst största delägaren i Vipps, vilket faller sig naturligt då de bidragit i mycket stor utsträckning till Vipps framgång. Sparebank 1 gjorde tidigare en satsning med sin egna betalapp mCASH. Nu har Sparebank 1 överfört sin kundbas för mCASH till Vipps, vilket även andra banker gjort också i viss utsträckning.

”Vipps kommer i slutet av året att finnas tillgänglig i långt fler städer än vad vi fått se hittills. Genom detta samarbete står vi bättre rustade till att kunna vinna konkurrensen med de nordiska och internationella aktörerna”
– Rune Bjerke, koncernchef för DNB.

Framtiden för Vipps

Redan i februari 2017 så flaggade Vipps för att man planerade att bryta sig loss från DNB-koncernen. Detta delvis som ett resultat av att över hundra banker då hade anslutit sig till Vipps betaltjänst. Och nu har alltså godkännandet kommit för att genomföra processen att göra Vipps till ett eget företag.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden