Lendo och Rocker bromsar i krisen – Lendify gasar

Det är mycket som har fått sättas på paus i och med det rådande läget i Sverige och världen. Både låneförmedlaren Lendo och fintech-boalget Rocker, tidigare Bynk, har fått skära ner på sina expansionsplaner. Samtidigt gasar låneutmanaren Lendify genom att ta in nytt kapital.

Fot över gas och bromspedal

Rocker och Lendo pausar expansion

Vi har tidigare rapporterat om kreditbolaget Bynk som i början av året lanserade sitt nya varumärke Rocker och inledde en internationell expansion under det nya namnet. Sedan dess har företaget vuxit snabbt inom konsumtionslån tack vare en massiv reklamsatsning.

Under 2019 tog Rocker in en halv miljard i riskkapital, men trots en flygande start har de nu valt att pausa hela sin internationella expansion. De har även valt att säga upp kontrakten med ett antal konsulter och några som varit provanställda har också fått lämna företaget.

På grund av den ostabila tillvaron har bolaget fått se över sina kostnader och har därför valt att sätta framtidsplanerna på paus. ”Det har inneburit att vissa av de satsningar vi hade tänkt göra på medarbetarsidan har fått vänta”, säger Oscar Hyléen, vice vd på Rocker, till Breakit.

Företaget satsar fortfarande stort på kortbetalning och sparprodukter, skriver Breakit. Men den internationella expansionen får vänta i nuläget, tills att de ser tecken på stabilitet igen.

Tack vare den stora investeringen som Rocker mottog förra året är bolaget inte i omedelbart behov av finansiering. Därför har de råd att vara tålmodiga, säger Oscar Hyléen till Breakit.

Även låneförmedlaren Lendo har fått skära ner på sina expansionsplaner. Den Schibsted-ägda tjänsten för att jämföra privatlån var tänkt att ta fäste i flera länder runtom i Europa. Nu har dock bland annat satsningarna i Polen fått skrotas. Det rapporterar Breakit i en artikel.

Lendify tar in nytt kapital i krisen

Ett fintech-bolag som däremot inte verkar svaja i dessa osäkra tider är Lendify. Företaget har sedan starten 2014 lånat ut 2,5 miljarder kronor, vilket enligt Breakit motsvarar cirka 1 % av den svenska lånemarknaden. Nu tar låneutmanaren in 150 miljoner kronor i nytt riskkapital.

Investeringen kommer från bolagets ägare, bland dem tidigare finansministern Anders Borg, som nu tar en mer aktiv roll i verksamheten. I ett pressmeddelande skriver han att: ”Lendify är ett stabilt bolag med en affärsmodell som ger både sparare och låntagare bättre villkor”.

Lendify får även en ny ägare i Jessica Löfström, grundare av företaget Expanderamera. Hon kommenterar kapitalet med att ”branschen måste ta sitt allvar” och att ”det behövs bolag som driver på utvecklingen för ordentliga kreditbedömningar, effektivitet och transparens”.

Med kapitaltillskottet inräknat, värderas Lendify till 1,65 miljarder kronor, vilket är en ökning på ungefär 37 procent sedan i fjol. Trots detta går låneutmanaren fortfarande med förlust. Lendify har dock planer på att växa 500 procent de närmaste tre åren, enligt vice vd:n.


Senaste nytt

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden